Newsletter pe Legale #66
🌿 Metroul din Berlin oferă bilete din cânepă ca să te destresezi, avem Vodka din cartofi branded, TikTok intră puternic pe streaming, iar Adidas rupe topurile cu colecția lui de NFT-uri.
Hello, hello!
Mă gândeam, la ceas de seară, dacă așa cum există electromanele, există cumva și electrocolinde. Cred că ar prinde bine. Și așa dacă mă duc cu mașina în țară prind constant două posturi de radio: Trinitas și Taraf. Clar niște electrocolinde românești ar merge.
Dar tu poți să-ți iei un copilot când te duci de Crăciun să-ți vezi rudele și prietenii și să-l pui să-ți citească cu voce tare acest newsletter. Pe ritm de colinde. Dă click pe butonul de mai jos ca să facem cunoscut fenomenul ăsta.
⚖️ juridic
Există o bancă care se numește ”Meta”. Iar Facebook (actualmente Meta) vrea numele ăsta. Așa că a plătit 60 milioane de dolari pentru asta. De aceea e bine să-ți protejezi brandul, logo-ul și identitatea, că cine știe cum face spike peste noapte. Ca la crypto. To the moon.
Amazon a cerut angajaților să lucreze pe timpul unei tornade puternice. 6 din ei au murit într-un depozit. Poate fi considerat un accident de muncă, iar Amazon să fie responsabil? Criticii zic că da.
Apropo de accidente de muncă, o instanță din Germania a spus că o persoană care a alunecat, a căzut pe jos și s-a accidentat când muncea de acasă, poate intra la categoria ”accidente de muncă”.
Google spune că îi va pune pe angajații nevaccinați în concediu plătit și, în cele din urmă, îi va concedia dacă nu respectă regulile de vaccinare. O notă obținută de CNBC spune că cei peste 150.000 de angajați ai Google au avut până la 3 decembrie să își declare statutul de vaccinare și să încarce documente sau să solicite scutiri medicale sau religioase. Hm ... asta după ce au tot amânat revenirea la birou & co.
Diferența este că în SUA ai excepții pe bază medicală sau religioasă. În România momentan, cadrul legislativ nu-ți permite să ai asemenea scutiri de la vaccinare.
În același timp, Apple amână întoarcerea la birou pentru o perioadă nedeterminată pentru angajații din corporate și va oferi tuturor angajaților - inclusiv celor care lucrează în retail - un bonus de 1.000 dolari.
Dacă la noi în București au vrut să declarație stare de urgență din cauza insalubrității, în San Francisco primarul a decretat stare de urgență în centrul orașului pentru că tot mai multe persoane fără adăpost au murit de la supradoze.
O decizie FDA din SUA va permite femeilor să comande pastile anti-avort prin poștă. De la începutul pandemiei COVID-19, au fost ridicate o serie de restricții tocmai pentru a putea permite femeilor să achiziționeze aceste pastile în timp util. La noi avortul medicamentos se face pe bază de rețetă de la medicul specialist, iar pastilele pot fi ridicate doar din farmacie, dacă nu sunt administrate în unitatea spitalicească.
La nivelul UE, pandemia de COVID înseamnă că vom avea o coordonare între statele membre cu privire la ... deplasare și permisiuni, în general.
În SUA, Nassar, fostul medic la echipa națională de gimnastică feminină, a ajuns la o înțelegere cu victimele pe care le-a abuzat sexual. Se spune că ar fi abuzat cel puțin 265 de femei și fete minore sub fațada unui tratament medical. Comitetul Olimpic și Paralimpic din SUA a fost de acord să plătească 380 de milioane de dolari victimelor.
🕵️ interesante
Dacă vapingul e problematic, de ce autorizează FDA țigările electronice?
JP Morgan le spune celor care nu sunt vaccinați să stea acasă.
Melania Trump scoate un NFT. Dan Diaconescu ce mai face cu proiectul lui pe NFT?
Vodka din Chipsuri Lays?
IMF a cerut băncilor din UK să mărească dobânzile la depozite ca să acopere inflația. Numai la noi dobânzile sunt atât de mici încât nici măcar majorarea de energie de la anul nu o acoperă.
Bloody Mary a făcut 100 de ani. Ce recomandări de rețete ai? Recunosc că mie îmi place cu un pic de piper negru. Bine, un pic mai mult.
O hologramă pentru call-urile din Zoom?
Cea mai comună specie de păsări de pe glob este puiul.
Smishing este atunci când primești un scam via SMS sau prin aplicații de mesagerie, precum Whatsapp.
Metroul din Berlin oferă pasagerilor bilete din cânepă să îi destreseze de sărbători.
Emma Răducanu a fost votată de BBC drept personalitatea sport a anului 2021.
🤩 Plănuiești o campanie în mediul online în 2022? Mai avem puține locuri în Newsletter. Scrie-mi și o să ajungi în inboxul a peste 10K oameni care chiar deschid newsletterul și nu doar îi dau delete.
🛒 e-commerce
Inditex și H&M au revenit la vânzările de dinainte de pandemie.
Walmart face un parteneriat cu TalkShopLive pentru Live Shopping.
Dronele lui Google pentru livrare au înregistrat o creștere de 600% YoY.
În SUA aproape s-a adoptat un proiect de lege care interzice importurile de produse fabricate în regiunea Xinjiang din China, cu excepția cazului în care se poate dovedi că nu au fost făcute cu muncă forțată. Asta ca să știi de unde vor veni creșterile de prețuri.
Google intră pe zona de e-commerce prin Qaya care permite creatorilor să aibă un magazin online pe care să îl sincronizeze cu Youtube Merch Self, Google Search și Google Shopping.
Aparent, în Metaverse o să avem și un shopping virtual.
Amazon a spus că nu mai intenționează să interzică angajaților să-și verifice telefoanele personale când lucrează în depozite.
Amazon și partenerii săi în această campanie au câștigat peste 23 de milioane de dolari din colecția de NFT-uri lansată.
În perioada asta ne-au sunat tot mai mulți clienți să ne întrebe cum fac să ofere ”ceva extra” angajaților cu ocazia sărbătorilor, pentru că știu că a fost un an dificil. Sigur, mereu ai posibilitatea de a oferi un ”bonus la salariul”, al ”treișpelea salariu”, ”primă de Crăciun” sau cum vrei s-o numești, dar se impozitează la fel ca un salariu. Și știm cu toții cum a fost anul ăsta 🙄 Ce zici de niște tichete electronice cadou pe care angajații tăi le pot folosi ca să-și cumpere ce vor ei, iar tu să beneficiezi de niște facilități fiscale (un fel de win-win)?
*Poți citi mai multe despre tichetele cadou electronice oferite de Edenred aici și să vezi întregul video aici. Acesta este un parteneriat plătit, parte a unui proiect de educație antreprenorială.
🤳 social media
Conturi de Instagram fake dau drumul la scheme crypto frauduloase.
TikTok intră pe piața delivery și face un parteneriat cu restaurantele virtuale pentru delivery.
Global VP de la Instagram pleacă din companie.
Spotify lansează steluțele norocoase pentru podcasturi de rating pe o scară de la 1 la 5.
Instagram a depășit 2 miliarde de utilizatori.
TikTok a activat upload în 1080p și alte funcții de editare video.
Twitter introduce subtitrări automate pentru videoclipurile noi încărcate pe platformă în „majoritatea limbilor”.
WhatsApp le permite acum utilizatorilor să-și dezactiveze statusul „Last seen”.
TikTok testează software-ul de streaming de pe desktop, un fel de concurent pentru Twitch. Se numește TikTok Live Studio și te va lasă să faci streaming de pe telefon, console de gaming, calculatoare și să interacționezi direct cu cei care te urmăresc.
Instagram a ”repus” contul unui artist australian care avea username-ul @metaverse. Asta după ce îl suspendase în noiembrie pentru că ”ar fi spus că este altcineva”.
Aplicația de dating pentru persoane gay, trans, bi și queer, Grindr, a fost sancționată de autoritatea privind protecția datelor personale din Norvegia cu 7.1 milioane de dolari pentru că oferea datele utilizatorilor către agenții și marketeri.
Snap lansează Story Studio, o aplicație de sine stătătoare pentru video editing pe telefonul mobil.
O parte din școlile din SUA au suspendat cursurile pentru că au existat amenințări pe TikTok, chiar dacă nu exista vreo dovadă concretă în acest sens.
Hărțuirea există și în metaverse.
Spotify a achiziționat Whooshkaa, o platformă ce permite radiourilor să transforme conținutul difuzat în podcast-uri.
📱 internet & tehnologie
Nike achiziționează un studio de NFT.
Google avea un proiect de newsletter, Museletter, pe care îl închide. Iar a fost înaintea vremii lui.
California suspendă ”permisul” pentru testarea mașinilor care se conduc singure Pony, după ce a avut loc un accident cu o mașină. Mașina a lovit un semn de circulație și un rond separator. Nicio altă mașină sau persoană nu a fost implicată în accident.
Doge Coin va fi acceptată de Tesla ca monedă de plată, după cum a declarat Elon Musk pe Twitter. Iar moneda a crescut cu 40%. Săracul Shiba Inu. Oare se va duce la altă companie tech? Eu aș zice ceva și de manipularea pieței, dar ce știm noi?
Dell scoate o tabletă pentru scris și o cameră web magnetică. Aparent, e ceva cu tabletele de scris de lumea plătește pentru el ca pentru o tabletă normală. Sorry, rămân la caietele mele. Nu de alta, dar un prieten care tocmai a dat un examen scris mi-a zis că cel mai greu nu i-a fost să învețe, ci să scrie cu pixul la examen.
Aparent Apple nu mai introduce funcționalitatea aia pentru protecția copiilor cu scanarea imaginilor din telefon.
Tot Apple a primit brevet pentru sistemul său de sonerie Ring care descrie utilizarea recunoașterii faciale și a altor tehnologii biometrice pentru a identifica oamenii și a veghea asupra comunităților. Brevetul se referă la tehnologii care ar identifica oamenii prin fețe, mers, retine, voci, miros și alte caracteristici și le-ar eticheta drept „suspecte”.
Microsoft face criptarea end-to-end disponibilă pe scară largă pentru apelurile unu-la-unu în Teams.
Meta lansează o actualizare software pentru ochelarii săi inteligenți Ray-Ban Stories, care le permite utilizatorilor să efectueze apeluri vocale și să trimită și să primească mesaje prin Facebook Messenger. Compania a realizat primii ochelari inteligenți, un concurent al Snapchat Spectacles, în parteneriat cu gigantul de ochelari Luxottica, care deține marca Ray-Ban. E fix ce-mi trebuia mie în viață, să vorbesc la ochelari.
Humans.ai s-a lansat pe KuCoin, iar Holoride s-a lansat pe Maiar. Proiecte interesante, de urmărit.
AscendEX, un crypto exchange, a fost hacked pentru 77.7 milioane de dolari, dar spune că va da toți banii înapoi.
Amazon l-a băgat pe Santa Claus în Alexa. Ha, că vorbim de vedete.
🛠️ utile
10 setări importante din Google Maps care-ți vor face viața mai ușoară.
Un tool unde poți avea call-uri video fără să te complici cu viața. Un fel fostul appear.in, de dinainte de pandemie. Ideea este că pe măsură ce produsele evoluează, ai nevoie de instrumente tot mai simple.
Ai nevoie de un caracter care nu e pe tastatura ta? Dă-i copy paste de aici.
💕 recomandarea avocatoo
Cele mai bune cărți din 2021, conform cititorilor Bloomberg.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.