Newsletter pe legale #5
În Belgia poți avea un ”amic de îmbrățisări pe timp de lockdown”, influencerii fac concursi și dau bani la oameni, poliția o să aibă acces la camerele video ale oamenilor și .. se apropie decembrie.
În Belgia, ai dreptul la un ”amic de îmbrățisări” pe timp de lockdown
Pentru că știm cu toții ce greu este să nu te (cough cough) îmbrățișezi de atâtea luni de când suntem în izolare, în Belgia poți să ai un amic de îmbrățisări cu care să te vezi o dată pe săptămână.
Ai dreptul la un amic dacă ai deja un partener stabil sau doi amici dacă nu ai un partener stabil. Știm cu toții unde duce asta, nu?
Și cu ocazia asta ne amintim că în Olanda persoanele singure au fost încurajate să apeleze la un sex buddy stabil pe timp de pandemie, ca să limiteze răspândirea virusului.
În pandemie, suntem mai răi
Poate că ți-a ajuns la urechi cazul Cristinei Joia, designerul emisiunii “Visuri la cheie”, care a fost bătută în plină stradă de o femeie, nervoasă că nu a parcat cum trebuie sau ceva de genul acesta.
Femeia cu pricina a fost arestată pentru 30 de zile, dar nu asta este important. Cum spunea colega noastră Laura într-un articol la început, ura socială în contextul pandemiei atinge cote destul de mari.
Ajungem la mult bullying și hate pe online și de cele mai multe ori nu știm cum să ne apărăm de el. Pentru că în spatele monitorului toți ne credem ”un pic mai zmei” și aruncăm cu vorbe grele, fără să ne dam seama de impact.
Apropo de bullying, ai un articol foarte bine explicat despre acest fenomen aici.
Influencerii cumpără urmăritori ”pe față”, sub formă de giveaway
Este ilegal să cumperi followers cu bani. La modul serios, scrie asta în politica Instagram.
Una este să faci giveaway unde oferi produse ca urmare a unui concurs și alta este să plătești cu bani oamenii să te urmărească. Este fix același lucru cu achiziționarea de urmăritori de pe conturi false și prin diverse aplicații.
No-no-no.
UE dă Amazon în judecată pentru competiție neloială (din nou)
Drama Big Tech vs guverne pare să continue în stil mare. După ce Departamentul de Justiție din SUA a inițiat acum câteva săptămâni un proces antitrust împotriva Google, acum și Comisia Europeană dă drumul unui astfel de proces împotriva Amazon.
Principala acuzație a Comisiei este că Amazon a profitat de rolul său dual de platformă de e-commerce și de vânzător pe această platformă. Se pare că Amazon a utilizat datele non-publice ale altor comercianți,la care avea acces ca operator al platformei, pentru a-și dea seamă care sunt produsele populare. Apoi, a copiat și vândut aceste produse la un preț mai mic decât cele oferite de restul vânzătorilor.
Bun, și de ce e relevant? Din două puncte de vedere:
Ni se demonstrează, din nou, că „petrolul” zilelor noastre sunt datele. Cine are cele mai multe date, este cel mai bogat. Pentru că un număr mare de date face ca deciziile să fie luate fără vreun risc. Pentru multe companii a lansa un produs nou este un proces scump și riscant. Dar cum companii ca Amazon au acces la literally trilioane de seturi de date, riscul nu mai există: știu sigur ce se cere.
Rolul dual al Amazon e destul de inconfortabil, as well. Amazon nu ar fi avut acces la toate datele dacă nu ar fi fost și proprietarul platformei. Cazul este un exemplu perfect care să justifice noile propuneri legislative cu privire la „portarii digitali” pe care UE le va publica în scurt timp.
Procesul este încă în faza preliminară, ceea ce înseamnă că Amazon poate să intre în dialog cu oficialii europeni pentru a-și justifica acțiunile.
Uber și șoferii favoriți
Așa-i că parcă te simți mai liniștit când îți planifici tripul cu Uber în avans? Nu mai ai stresul ăla de a găsi o mașina acum, că altfel întârzii la ședință.
Ei bine, Uber got you covered și introduce funcția Uber Reserve. Ea oferă posibilitatea de a rezerva o mașină cu până la 30 de zile înainte de data călătoriei. Ce e interesant e că prețul îți va fi afișat în momentul în care faci rezervarea.
În plus, funcția Reserve va oferi și de Favourite Drivers. Ea îți permite să selectezi preferențial un anumit șofer cu care dorești să călătorești. Acesta va primi primul oferta de călătorie, dar o poate și refuza, fără a fi penalizat. Funcția e promițătoare pentru că va încuraja șoferii să construiască relații mai strânse cu pasagerii pentru a deveni „favoriți”. Ceea ce e un punct în plus pentru user experience-ul din timpul călătoriilor, unde Uber era deficitar.
Poliția și camerele de securitate de la poartă
Un program pilot din Jacksonville, USA, va permite poliției să acceseze 24/7 camerele de supraveghere smart ale cetățenilor ca să primească mereu un feed live. Va trebui ca proprietarii să își dea acordul pentru ca poliția să aibă acces la camere.
Programul ridică unele întrebări interesante cu privire la ce efect vor avea dispozitivele smart asupra vieții noastre
Cu cât avem mai multe dispozitive smart, cu atât vor exista mai multe date care să fie folosite de către autorități pentru a aplica legea. În cazuri de crimă sunt din ce în ce des utilizate drept probe înregistrările speakerelor smart
Problema e că totodată, cu cât avem mai multe dispozitive smart, cresc șansele de a fi supravegheați constant… nu că acum nu am fi #bigbrotheriswatching
Interesant e de analizat dacă un asemenea program ar fi putut funcționa în Europa, prin prisma GDPR-ului. Avem multeguidelines spre exemplu, care impun o conduită strictă în ceea ce ține de supravegherea video. Pentru că nu pare să existe vreun interes legitim suficient de puternic care să justifice o supraveghere video constantă.
TikTok nu se oprește: 1,2 miliarde de utilizatori până în 2021
Se pare că deși rămâne banned în SUA, TikTok devine din ce în ce mai popular. Compania App Annie, care face analiza trendurilor în domeniul aplicațiilor mobile, consideră că aplicația celor de la ByteDance se află încă pe o pantă ascendentă.
Ceea ce nu e deloc surprinzător, pentru că activitățile „at home”, pe care se bazează foarte mult și TikTok, vor deveni parte din „noul normal” de după pandemie. În același raport, App Annie prezice că aplicațiile de învățat de la distanță vor avea cu 62% mai mulți utilizatori în 2021, cele de fitness cu 40% mai mulți, iar cele de e-commerce vor adăuga alți 23% de utilizatori.
Bottom line, se pare că accelerarea digitalizării și stilul de viață mai „sedentar” impuse de pandemie sunt here to stay. Deci să începi o afacere digitală sună din ce în ce mai bine.
Pro Tip: fă-ți reclamă pe TikTok. Se pare că are mulți utilizatori. Poți să iei legătura cu cei de la ThinkDigital, că se ocupă de asta.
Mai ții minte când ziceam că Zoom nu are criptare end-to-end?
Ei bine, ca să evite un ditamai procesul, a căzut la pace cu FTC (Federal Trade Commission ). Ce se întâmplase mai exact? Simplu.
„Afirmațiile înșelătoare ale Zoom au oferit utilizatorilor un sentiment fals de securitate, conform reclamației FTC, în special pentru cei care au folosit platforma companiei pentru a discuta subiecte sensibile, cum ar fi sănătatea și informațiile financiare.”
Așa că da, data viitoare când te gândești să spui orice-ți trece prin minte când ai un video call, mai bine te abții, că nu știi pe mâinile cui ajung informațiile alea.
Whatsapp dă drumul la un shop
Dacă ai un cont de business pe Whatsapp, acum e mai ușor să vinzi direct din chat. Practic, cu Whatsapp shop poți să pui un catalog de produse, iar persoanele să se uite pe acolo și să cumpere ca și cum ar fi pe un site. Pretty nice.
Apropo, nu uita că indiferent dacă vrei să vinzi pe Facebook, Facebook Marketplace, Instagram etc. ai nevoie de o firmă, PFA sau orice altă formă juridică. Nu poți să vinzi așa, din puf. Am scris mai multe despre asta aici.
Că tot vorbeam de Instagram Shops, Raluca de la answear.ro a avut o super prezentare la World Of Instagram, pe care o poți vedea aici. Scoate carnețelul și ia noțite :) Prezentarea ei începe la 01:45 (ore,minute).
Apropo de Black Friday. Știi că perioada vânzărilor este practic în noiembrie și decembrie. Nebunia acum începe. De ce să nu îți pui la punct magazinul tău online ca să nu ai probleme? Plus, dacă folosești la check-out codul #pelegale ai discount de 40%. Reducerea e misterioasă, nu știm când se termină.
Recomandarea săptămânii
Nu e nici de mâncat, nici de cumpărat. Am ascultat în vară un podcast foarte bun, cu și despre Selly, făcut de Marian Hurducaș.
Asta pâna ca Selly să se implice în mod activ în zona de educație. Nu porni la drum cu niște concepte, ci pur și simplu ascultă-l și zi-mi cum ți se pare.
Podcastul poate fi ascultat pe Anchor, Apple Podcasts, Spotify etc.
Dar dacă totuși chiar vrei să cumperi ceva, aruncă un ochi pe promoțiile celor de la Farmec :)
Nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Un weekend minunat!
Ana & Bogdan