Newsletter pe legale #46
🤖 atacurile cibernetice din România pălesc în fața birocrației, Italia și Spania vor să introducă certificat COVID-19 aproape peste tot, 🎟 ce e un card de cumpărături, vei cumpără pe Youtube.
🧨 Ziceam săptămâna trecută că va fi caniculară, dar aparent miercuri avem apogeul de 39 de grade prin sud, cu un disconfort termic pronunțat.
Ia-ne o bere rreeeece să ne răcorim sau bea cu noi o vodka tonic, că iar avem un newsletter luuuuuuung, ca la carte.
⚖️ juridic
Pixul și hârtia nu mor vreodată: Spitalul Witting din București a fost tința unui atac cibernetic și i s-a cerut o răscumpărare. Ce au făcut cei de acolo? Simplu: și-au continuat activitatea în mod normal, cu pixul și hârtia, ca și cum nimic, dar nimic nu s-ar fi întâmplat. Big round of applause!
România introduce o zi liberă pentru angajați, studenți și elevi dacă faci vaccin COVID-19.
💳 Te-ai întrebat vreodată care e diferența între un card de credit, card de cumpărături, card avantaj, card cadou și toate cele? Am scris un articol complet despre asta.
Walmart a fost obligată să plătească 125 de milioane de dolari lui Marlo Spaeth, o fostă angajată cu sindrom Down, care a fost concediată în 2015 după ce nu s-a putut adapta la noul ei program.
Parlamentul Britanic vrea să afle dacă homarii simt durere.
Comisia australiană pentru concurență și consumatori (ACCC) va investiga firme de comerț electronic precum Amazon și eBay. ACCC va examina dacă aceste platforme folosesc date pentru a identifica produsele ”fierbinți” ale vânzătorilor terți și pentru a introduce propriile versiuni. Pe scurt: se folosește Amazon de produsele hot pe care le vând vendorii pe platformă ca să își facă produsele lor private label? Desigur, apoi le vor favoriza. Cam de asta a fost sancționat și eMAG.
ACCC va investiga, de asemenea, dacă companiile de comerț electronic împiedică vânzătorii terți să își vândă produsele la prețuri mai mici pe alte platforme.
ACCC va analiza, de asemenea, modul în care aceste platforme gestionează reclamațiile clienților.
Spuneam în newsletterul trecut de Franța cu ”pașaportul verde pentru vaccin” dacă vrei să mergi pe la cafenele, restaurante & co. Acum e rândul Italiei. Italia va face obligatorii „Green Pass-uri” pentru cetățenii care doresc să acceseze diverse servicii, inclusiv restaurante, săli de sport, muzee și cinematografe. Aceste permise pot fi obținute prin dovada vaccinării, a infecției anterioare sau a unui test negativ la COVID-19.
Huge: în SUA, companiile de medicamente au fost la o înțelegere de 26 miliarde de dolari în cazul opioidelor. Este a doua cea mai mare înțelegere din istoria SUA, după acordul de 206 miliarde de dolari cu companiile de tutun din anii '90. Care a fost faza? Din 1999, criza opioidelor a luat viețile a peste jumătate de milion de oameni în SUA. Dependența de medicamente opioide precum OxyContin, Percocet, fentanil și heroină a devenit o epidemie națională. În timpul pandemiei, s-a înrăutățit: decesele de supradozaj cu opioide anul trecut au crescut cu 37% față de 2019, până la un record de 93K.
Autoritatea privind protecția datelor din Olanda a amendat TikTok cu 750.000 euro pentru că nu oferea o notă de informare în olandeză, astfel că mulți copii care foloseau aplicația nu puteau înțelege ce scrie acolo.
Autoritatea privind protecția datelor din Franța a amendat grupul de asigurări mutuale AG2R LA MONDIALE cu 1.75 milioane de euro pentru că nu au pus în aplicare standardele de păstrare pe care le scriseseră în politici interne și țineau prea mult datele și nu informau persoanele că apelurile puteau fi înregistrate.
După ce anul trecut legislativul din Hong Kong a adoptat o controversată lege a securității naționale care permitea un control sporit al guvernului de la Beijing, se pare că asaltul asupra democrației nu se oprește. Acum se pare că o nouă lege va permite guvernului să cenzureze platformele de social media.
Proiectul de lege are ca scop declarat combaterea „doxingului” - practica prin care se publică data personale pe internet cu rea-credință. În practică, textul legii este suficient de vag încât să permită autorităților să cenzureze orice conținut doresc. Cu alte cuvinte să reducă și mai mult libertatea de exprimare.
De ce ne interesează?
Pentru că situația Hong Kongului ne arată cât de fragilă este democrația liberală și cât de ușor poate să decadă. Înăbușirea libertății de exprimare, condamnările politice și legile mult mai restrictive au apărut în Hong Kong doar în ultimii doi ani, odată ce influența Chinei a crescut asupra teritoriului. Rata rapidă cu care democrația s-a deteriorat chiar a împins administrația Biden să avertizeze companiile americane cu privire la riscurile de a face afaceri în Hong Kong - ceva rar întâlnit până acum. Ce ar fi bine să reținem? Că drepturile, libertățile și democrația trebuie mereu protejate.
🕵️ interesante
Biden dă vina pe social media că se vaccinează oamenii. Facebook vine și îi dă replică și spune că nu e vina rețelei de socializare că Biden nu și-a îndeplinit targetul de vaccinare.
Zoom a lansat integrările terță parte, și a dat drumul la peste 50 de plug-inuri precum Asana și Dropbox care pot fi accesate în timpul unui Zoom.
LG a adăugat un microfon și difuzoare la masca sa de purificare a aerului, PuriCare, care va fi lansată luna viitoare. Sper doar să nu devină un trend.
Un start-up din Franța promite foie gras făcut și crescut în laborator. Meh.
Iphone-urile din 2022 vor fi doar 5G.
Google Lens vine pe Chrome ca desktop ca nou instrument de căutare integrată a imaginilor. Google aduce Lens pe desktop prin browserul Chrome. Utilizatorii vor putea în curând să caute imagini cu Google Lens prin meniul cu click dreapta. Versiunea desktop a Lens permite utilizatorilor să decupeze și să se concentreze. Utilizatorii pot reîncerca căutarea cu Google Images dacă Lens nu oferă rezultatele corecte.
Peloton se duce pe zona de jocuri. Știu că nu te interesează foarte mult, dar ideea este că Peloton a avut un mega boom în pandemie pentru că îți luai o bicicletă de 1000 dolari (lol) și pedalai în grup. Pentru că după pandemie nu mai facem noi sport indoor chiar așa de mult, a trebuit să mai diversificăm. Și am venit cu jocuri. Iar UnitedHealth Inc, care oferă asigurări private, a făcut un parteneriat cu Peloton care să dea clase de fitness gratis membrilor UnitedHealth.
DeepMind AI, o companie de research în zona de AI deținută de Google, a publicat în revista Nature codul sursă al programului lor, AlphaProtein, care folosește inteligența artificială pentru a prezice cu o acuratețe aproape de 100% formele proteinelor.
De ce ne interesează?
Pentru că stabilirea formei proteinelor este o operațiune extrem de complexă care în condițiile actuale poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Cu toate acestea, ea este necesară pentru înțelegerea bolilor, crearea vaccinurilor și chiar pentru crearea unor inovații precum enzime care să degradeze mai rapid plasticul sau tipuri de plante care să reziste schimbării climatice. Practic, AI-ul va eficientiza la maximum munca biologilor care vor putea inova mult mai rapid în arii necesare pentru întreaga specie.
Căutările pe Google despre dating au cel mai mare volum de căutări din ultimii 5 ani. Se anunță o vară ... fierbinte? Nu să ardă pădurile, dar înțelegi tu.
Un preot catolic și-a dat demisia după ce ”datele anonimizate” de localizare de pe Grind (o aplicație de dating pentru persoanele gay) au fost desecretizate. Povestea e un picuț mai lungă:
Monseniorul Jeffrey Burrill a fost secretar general al Conferinței Episcopilor Catolici din SUA (USCCB), efectiv cel mai înalt preot din SUA care nu este episcop, până ce datele utilizării aplicației Grindr obținute de la brokeri de date să fie corelate cu apartamentul, locul de muncă, casa de vacanță, adresele membrilor familiei sale și multe altele.
Grindr este o aplicație de dating pentru persoanele gay și, deși se pare că niciuna dintre acțiunile lui Burrill nu a fost ilegală, orice fel de relație sexuală este interzisă clerului din Biserica Catolică.
Datele au putut fi ”deanonimizate” pentru că nu au fost de la bun început anonimizate cum trebuie.
Apropo de iubire, ne-ar plăcea să avem o conexiune prin care tu ne dai de băut virtual și noi scriem chestii interesante în continuare.
În luna iulie avem mega promoție: o cafea la 4.99 lei, o bere la 6.99 lei (suntem săraki, nu avem din aia IPA) și un shot de vodka la 8.99 lei (aici ne răsfățăm nițel, știiiim!).
🛒 e-commerce
A existat o aplicație pe iOS, Fakespot, care identifica și dădea jos comentariile fake de pe Amazon. Aplicația a fost eliminată la cererea Amazon pe ideea că ar fi luat datele userilor etc etc. În continuare, aplicația este pe Android și nu a mai fost actualizată din 2019.
Spuneam în ediția trecută că Levi's a avut încasări foarte bune pentru că nu mai intrăm în blugi skinny. Fair enough. Acum, Victoria's Secret modifică 13 magazine pentru a le face mai apropiate de consumatori, inclusiv să afișeze manechine în dimensiuni diferite.
Ziceam că vom avea tot mai mult Live Stream shopping, right? Utilizatorii YouTube vor putea achiziționa produse din videoclipuri live stream ca parte a unui nou program beta. Inițial, YouTube va fi partener cu un număr limitat de branduri și creatori, dar va extinde accesul la sfârșitul acestui an.
Snapchat a încheiat un parteneriat cu startup-ul de social commerce Verishop pentru a-și extinde capacitățile de comerț electronic în aplicații. Verishop Mini va funcționa exclusiv în cadrul Snapchat, permițând utilizatorilor să achiziționeze produse de la mărci precum Fifth & Ninth și Bebe.
Ce chestii interesante mai avem în Snap?
Utilizatorii vor putea încerca practic produse înainte de a le cumpăra prin tehnologia Snap Shopable AR.
Snap a cumpărat firma Vertebrae de soluții de comerț AR pentru un preț necunoscut.
Vrei să povestești despre produsul tău către 10.000 de cititori smart și curioși în fiecare săptămână? Promovează-l în Newsletter pe Legale.
Marketplace-urile trec cel mai probabil printr-o schimbare și lucrurile nu vor mai sta în viitorul apropiat așa cum le știm acum. Trendul începe din SUA, cu Amazon.
🤳 social media
TikTok face parteneriat cu Vimeo ca să poți face ads prin video. Ai deja templates.
Tot TikTok introduce noi feature-uri pentru Live Stream, inclusiv invitați live și paneluri Q&A. De ce nu avem un Q&A și pe Youtube?
Youtube a anunțat bacșișurile pentru creatori. Ok, se numesc Super Thanks. Diferența este că celelalte tool-uri de monetizare erau pentru live streams, dar Super Thanks va permite oamenilor să ofere bani creatorilor pentru videourile urcate în mod invidiual.
Inclusiv Tumblr vine cu posibilitatea unor abonamente pentru postări. Încet, încet, nu mai o să mai avem conținut gratis. Apropo de asta, știi că ne poți susține newsletterul pentru 4.99 lei? (trebuie doar să dai click aici).Mai puțin decât o cafea cu un covrig. Mulțumim!
Twitter testează butoanele de voturi pozitive și negative pentru a-l ajuta să înțeleagă tipul de răspunsuri pe care utilizatorii le consideră relevante pentru o conversație și pentru a „lucra la modalități de a le arăta mai multe din acestea”. „Micul experiment de cercetare” se desfășoară pe iOS, iar voturile negative nu vor fi făcute publice.
Clubhouse a ieșit din varianta beta și a terminat cu lista de așteptare și invitații. Serios?
Există un trend care se numește photo dump. Nu e nimic special, doar pui poze. Ca și pânâ acum. Dar scrii photo dump. What? **
Facebook are în plan să dea 1 miliard de dolari influencerilor, creatorilor și altor persoane ca să folosească chestiile din aplicație.
Facebook lansează cursuri în parteneriat cu Coursera.
Facebook Messenger a scos Soundmojis.
Ha! Podcasts! Substack dă drumul la propria sa rețea de podcasts, Booksmart Studios.
Netflix pierde aproape 500k de subscriberi în SUA și Canada, care nu dau vreun semn să se întoarcă. De ce? Pentru că momentan sunt peste 100 de servicii de streaming din care consumatorii pot să aleagă.
Și ca un efect firesc al declinului Netflix, peste 2,4 milioane de utilizatori americani s-au abonat la HBO Max în perioada martie-iunie. Se pare că pe lângă Disney+, HBO Max ar reprezenta cel mai mare rival pentru Netflix. De ce? Pentru că HBO a primit recent un „boost” de calitate și content. WarnerMedia, „proprietarul” brandului HBO - și compania din spatele filmelor Warner Bros - a fuzionat în mai cu rivalul Discovery. Practic, dealul a creat un portofoliu puternic de show-uri și canale: de la CNN și producțiile Warner, la variile documentare ale Discovery.
Instagram lansează Collab pentru feedul principal și Reels. Collab nu înseamnă Paid Partnership, ci doar că două persoane aleg să facă un conținut la comun. Cum ar fi, spre exemplu, postările de la o persoană pe profilul alteia sau videoclipuri făcute împreună.
Instagram a făcut update la algoritm și bagă foarte multe postări la conținut sensibil, inclusiv meme. În acest articol vezi cum le poți dezactiva.
Nu știu dacă ai văzut, dar acum anumite Stories pe Instagram au funcție de translate.
Youtube adaugă noi fact checks despre sănătate în videoclipuri.
Instagram testează Limits, un instrument anti-hărțuire care îți va permite să blochezi temporar contul tău atunci când ești bombardat cu un val de comentarii și replici.
Twitter și Snap încep să „prindă din urmă” giganții Facebook și Google în zona de advertising. Încasările Twitter au crescut cu peste 74% față de anul trecut, în principal datorită noilor capabilități de targetare a ad-urilor și o simplificare a procesului de promovare pentru companiile mici. De asemenea, companie se pregătește să lanseze și un buton de „buy” prin care utilizatorii să poată cumpăra facil produsele prezentate în reclame, similar cu modul în care TikTok și Instagram fac social commerce.
Snap, compania din spatele Snapchat, stă chiar mai bine. Încasările sale au crescut cu peste 116% datorită strategiei sale incredibile în zona de social commerce. În decursul anului trecut compania a făcut o serie de achiziții de companii AI și a lansat o suită de feature-uri prin care utilizatorii să poată proba virtual produse chiar din aplicație.
📱 internet & tehnologie
Un spyware produs de NSO Group, o firmă tech din Israel, a fost folosit pentru a hackui 37 de telefoane care aparțineau unor activiști pentru drepturile omului, directori de afaceri, inclusiv logodnica jurnalistului saudit ucis Jamal Khashoggi, potrivit unui raport al The Washington Post și alți 16 parteneri mass-media. Raportul susține că telefoanele se aflau pe o listă de peste 50.000 de numere din țări care își supraveghează cetățenii și despre care se știe că au angajat serviciile firmei israeliene.
Un pic mai multe:
Grupul NSO, fondat în 2010, este un lider în industria de spyware-uri private care este în mare parte nereglementată.
Programele spyware Pegasus ale companiei permit supravegherea de la distanță a smartphone-urilor. Este autorizat guvernelor din întreaga lume.
NSO a răspuns spunând că Pegasus este folosit doar pentru a spiona teroriști și alți criminali. Acesta a descris concluziile raportului ca „teorii necoroborate” bazate pe „interpretarea înșelătoare a datelor scurgeri din informații”.
Lista nu explică de ce au fost adunate cele 50.000 de numere de telefon, cine le-a adunat sau ce numere au fost supravegheate.
Numerele de telefon includ membri ai familiei regale arabe, peste 65 de directori de afaceri, 85 de activiști pentru drepturile omului, 189 de jurnaliști și peste 600 de politicieni și oficiali guvernamentali, inclusiv unii șefi de stat și prim-miniștri.
Amnesty International a lansat și un instrument pentru telefoanele Android și iOS ca să verifici dacă ai acest Pegasus spyware în telefon.
Unele companii se gândesc să folosească echipamente de tip exosuit pentru angajații lor ca să preîntâmpine accidentele de la locul de muncă. Dar oare poate asta să înlocuiască un training eficient și măsurile clasice de protecție?
Duck Duck Go, browserul privat și mai ... securizat a lansat în beta un nou serviciu de e-mail mai confidențial. Utilizatorii primesc o adresă de e-mail „@ duck.com” gratuită, care redirecționează e-mailurile către căsuțele primite obișnuite după ce au eliminat trackerele de anunțuri.
Microsoft îl aduce înapoi pe Clippy!
Saga Didi continuă. După ce compania chinezească de ride sharing a devenit ținta unei investigații a autorității care se ocupă de protecția datelor în China, iar mai apoi a fost „interzisă”, se pare că acum urmează să fie și sancționată. Sancțiunea nu este încă clară, dar BBC citează un raport care indică faptul că firma ar putea fi chiar forțată să se delisteze de pe bursa din New York, pe lângă o amendă colosală.
Cu alte cuvinte, se pare că „războiul digital” dintre SUA și China a devenit cu adevărat serios. Faptul că Beijingul este dispus să-și pedepsească unul dintre „campionii” locali pentru că a avut curajul să se listeze în SUA ne spune multe despre miza pe care lupta dintre cele două puteri o are.
🛠️ utile
Pe 21 iulie 2007, J.K. Rowling lansa ultima carte din Harry Potter. Dap, suntem atât de bătrâni.
Te-ai gândit să îți faci pereții din lego?
Un site care a făcut o listă cu cele mai proaste site-uri.
💕 recomandarea avocatoo
E important să mănânci proteină pe tot parcursul zilei.
Usain Bolt narează competiția Digicel pentru copilași din Jamaica. O plăcere!
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.