Newsletter pe legale #45
🧚♀️ Facem a treia doză de vaccin? Transporturile e posibil să coste mai mult, concediile medicale se vor pierde mai ușor, TikTok deschide magazin, ClubHouse vine cu mesaje în aplicație.
🌡 Yuh, e cald afară. Doza ta de #legale vine azi sub formă de cold bre, îți spunem sigur. Cu tonic, mai exact.
Dar o să vezi niște surprize în newsletter, care sperăm să-ți placă. Vamos! 🏖
⚖️ juridic
Angajatorii trebuie să plătească angajaților concediile medicale la care aceștia au dreptul. Ulterior, angajatorii vor recupera aceste sume de la stat. Am recuperat de la începutul pandemiei peste 4 milioane de euro pentru clienții noștri, fără mers prin instanță și timp pierdut aiurea. Știm că ai concedii medicale și că trebuie să le recuperezi. Scrie-ne ca să-ți primești repede banii.
Vapoarele cargo de marfă fac ditamai poluarea, aparent chiar la nivelul unei țări întregi, în decurs de o zi. Tocmai de aceea se discută despre o taxă pe poluare. Care face ... valuri.
Franța dă undă verde pașapoartelor de vaccin COVID-19 pentru restaurante și cafenele. Din august, oricine intră într-un restaurant, cafenea, centru comercial, spital sau ia un tren pe distanțe lungi va trebui să prezinte un permis de sănătate special Covid-19 - care arată că o persoană a fost vaccinată sau a avut un test Covid negativ recent. Iar din 15 septembrie, toți angajații din sănătate se vor vaccina obligatoriu.
Oamenii au reacționat imediat. "Mulți francezi au primit mesajul tare și clar. Luni, 926.000 de persoane și-au rezervat prima doză prin intermediul platformei medicale online Doctolib -„un record absolut ", spune site-ul NPR. Încă sute de mii au continuat să rezerve sloturi marți.”
Poliția Metropolitană din Londra investighează abuzurile rasiste care vizează trei vedete de fotbal negre de la echipa națională a Angliei: Marcus Rashford, Jadon Sancho și Bukayo Saka, după ce au ratat lovituri de pedeapsă în pierderea finală a Angliei în Italia în fața Italiei.
Netflix a dat afară trei persoane din executivul de marketing după ce aceștia s-au plâns pe canalul de Slack despre managementul companiei. Mesaje private la locul de muncă, ah? Sigur, dar nu pe platformele pe care le folosește compania pentru comunicare.
Și tot despre angajați, managerilor Amazon li se interzice să le spună angajaților că sunt analizați ca parte a planului de îmbunătățire a performanței al companiei ”Focus”. Managerilor li se spune să anunțe angajații când au performanțe slabe și cum se pot îmbunătăți, dar pot menționa Focus doar dacă li se cere direct.
Britney Spears poate să-și angajeze propriul său avocat în lupta cu tatăl său care ”o ține sub papuc”. Juridic, desigur.
CMA-ul britanic (Consiliul Concurenței de la ei) va primi puteri noi după Brexit. Săptămâna viitoare secretarul de stat pentru probleme în afaceri va propune ca CMA-ul să dobândească aceste puteri sporite, cu scopul de a fi capabil să încurajeze inovația și creșterea economică.
Printre aceste noi prerogative se numără abilitatea de a da amenda direct companiile pentru încălcări ale legislației protecției consumatorilor. Până acum CMA-ului trebuia să obțină aprobarea instanței pentru a impune orice amendă.
De asemenea, ar urma să se schimbe procedura de investigare a abaterilor, pentru a o face mult mai rapidă și mai eficientă
Poate cel mai important, CMA-ul ar urma să primească abilitatea de a proteja start-up-urile promițătoare de la a fi achiziționate de rivali mari înainte de le deveni competiție directă. O astfel de putere ar fi în ton cu noua retorică a UE, UK și SUA, care consideră au lăsat prea mult timp necontrolate achizițiile de start-up-uri de către jucătorii puternici. Congresul american chiar are în discuții oferirea unei prerogative similare FTC-ului, după investigația de anul trecut care a vizat companiile Big Tech.
Google a fost amendat cu 600 de milioane de dolari în Franța pentru că ar fi încălcat ordinele de negociere a unor acorduri plătite cu editorii de știri.
California aprobă primul program al venitului de bază garantat finanțat de stat; programul-pilot pune deoparte 35 de milioane de dolari pentru rezidenții care se califică, cu până la 1.000 de dolari pe lună destinați în primul rând femeilor însărcinate cu venituri mici și adulților tineri care au ieșit recent din plasament.
Mai ușor cu algoritmul: Autoritatea italiană pentru protecția datelor a ordonat firmei de livrare Foodinho, deținută de start-up-ul spaniol Glovo, să schimbe algoritmii informatici utilizați pentru gestionarea personalului pentru a evita orice discriminare, după constatarea încălcărilor legislației privind viața privată și a muncii. Amenda a fost de 2.6 milioane euro.
Care-i faza? Compania nu a explicat angajaților săi sistemul său automat de gestionare a comenzilor și nu a reușit să se asigure că rezultatele proceselor automate de evaluare a performanței lucrătorilor au fost corecte.
De asemenea, Foodinho nu a reușit să ofere angajaților modalități de a contesta deciziile luate folosind algoritmul, inclusiv excluderea unor livratori de la preluarea comenzilor, a spus autoritatea.
Buh-bye Facebook în Germania: Germania a zis ministerelor că au până la finalul anului să-și închidă paginile de Facebook pentru că Facebook nu s-a conformat normelor europene. Iar în România nici măcar nu știm cui aparțin acele pagini.
Dacă e pe net, e gratis, nu?
Newsletter #pelegale chiar așa e. Dar e cald afară și ne e sete. Nu ne putem concentra bine. Cumpără-ne ceva de băut ca să scriem mai cu spor. Suntem majori, primim alcool.
Un espresso cu 2 cuburi de gheață - la 4.99 lei, one time payment.
O bere rece ca inima fostei sau fostului - la 6.99 lei, one time payment.
Vodka on the ice, right? La 8.99 lei, one time payment.
Ne place foarte foarte mult ce facem. Dar uneori ni se face și nouă sete. Din toamnă, o să ni se facă foame.
🕵️ interesante
Ultimul film de la Marvel, Black Widow, a încasat 80 milioane $ în lansare și încă 60 milioane din vânzările Disney+. Da, am vorbit în ediția anterioară despre F9, dar aici este interesant pentru că s-au raportat vânzările din cinematografe + streaming.
Israelul a început să vaccineze persoanele cu a treia doză de vaccin.
80 de bănci centrale se gândesc serios să adopte monede digitale.
Mai ținem minte incendiul de la secția COVID-19 din Piatra Neamț când au murit câteva persoane? În Iraq au murit 92 de persoane, într-un incendiu similar, tot în secție de COVID-19.
Marea Britanie va interzice vânzarea de noi vehicule mari pe benzină și diesel începând cu 2040.
Mașinile cu motoare cu combustie nu ar mai putea fi produse în UE după 2035, dacă acordul pentru reducerea emisiilor este aprobat.
Un record de 93.000 de americani au murit din cauza supradozelor de droguri în 2020, cu 29% mai mare decât cele 72.000 de decese din 2019 prin supradozaj, potrivit CDC. Experții în sănătate consideră că pandemia și blocajele asociate au izolat și mai mult persoanele cu dependență de droguri și au făcut tratamentul mai puțin accesibil.
Argentinianul Lionel Messi urmează să își prelungească șederea la F.C. Barcelona cu un nou acord de cinci ani după ce luna trecută a devenit liber de contract.
O valiză plină cu cocaină (8,5 kg) în valoare de 10,6 milioane de dolari a aterizat pe acoperișul unei case din Sardinia. Numai la noi aterizează elicoptere la Piața Aviatorilorilor.
Impossible Food va lansa chicken nuggets, dar din plante în toamna asta. Asta după ce Beyond Meat tocmai a lansat ciocănele de pui ... tot din plante.
Coreea de Sud reglementează muzica de antrenament cu un tempo mai lent în săli de sport. Ce?
Mindblown: mașinile electrice nu mai miros a benzină sau motorină, nu? Nu-i problemă, Ford a făcut un odorizant care miroase ca un ... combustibil.
Este pentru prima oară când la Jocurile Olimpice atleții pot colabora cu sponsori care nu sunt parteneri oficiali ai jocurilor - și da, să pună logoul vizibil.
Netflix se mută în zona de gaming și tocmai a „furat” de la Facebook unul dintre profesioniștii industriei. Decizia Netflix nu este deloc surprinzătoare. Cum piața de streaming de seriale și de filme începe să se maturizeze și să se consolideze, streamingul de jocuri va fi „the next big thing”. Amazon, Apple, Google și Microsoft deja au anunțat servicii de game streaming (unele disponibile deja și în România, precum Google Stadia). Cu toate acestea, Netflix ar părea că este cel mai bine poziționat să inoveze și această nișă.
De ce? Pentru că multe dintre producțiile sale originale devin instant hits și atrag un fan base enorm. Să ne gândim doar la Stranger Things. Odată cu extinderea în zona de gaming, fanii ar putea chiar să intre în pielea personajelor preferate, ceea ce ar „întări” și mai mult fan base-ul. Cu alte cuvinte, jocurile Netflix nu vor fi „big hits” pe cont propriu, cum sunt cele de pe Xbox sau PS. Mai degrabă vor fi o prelungire a serialelor și filmelor lor de succes.
🛒 e-commerce
Te-ai gândit să probezi rochii de mireasă cu ajutorul VR? Alții da și au avut mare succes.
Amazon oferă bonusuri brandurilor care fac ads (în afara platformei) și redirecționează către Amazon.
Instacart ia un CEO de la Facebook, cunoscut pentru growth, rețele, punere în executare și advertising. De ce te interesează asta? Ei bine, pentru că Instacart este un foarte mare e-commerce de legume, fructe și practic ... alimente. Revoluție pe aici?
Netflix se duce pe game streaming. Netflix l-a angajat pe Mike Verdu în funcția de vicepreședinte al dezvoltării jocurilor. Mișcarea este cel mai recent semn al ambiției tot mai mari a Netflix de a oferi jocuri pentru streaming în următorul an.
Vânzătorii de pe Shopify din SUA vor putea accepta Facebook Pay ca opțiune de plată începând cu luna august. Aceasta este prima dată când serviciul va fi disponibil pe o platformă care nu este deținută de Facebook, dar nu va fi ultima, deoarece alte companii pot aplica pentru a utiliza această funcție. Facebook nu va lua niciun comision din comenzile procesate prin Facebook Pay până în 2023.
Aparent nu e chiar atât de eco-friendly să cumpărăm haine second-hand.
Pantalonii clasici Levi's au avut vânzări spectaculoase după pandemie pentru că oamenii nu mai încap în pantaloni skinny.
Shein a depășit Amazon în SUA pe nișa de fashion, cu o cotă de piață de 28%. Zara & co sunt oricum istorie.
Apple dezvoltă un serviciu de Buy Now, Pay Later. Adică să poți plăti în rate.
Google a anunțat că comercianții GoDaddy își pot integra gratuit ofertele de produse în toate serviciile sale. Parteneriatul este conceput pentru a-i ajuta pe comercianții GoDaddy să își sporească expunerea în Căutare, Cumpărături, Căutare de imagini și YouTube.
Amazon a cumpărat echipa care se ocupă de sateliți ai lui Facebook pentru a-și construi concurentul Starlink.
Apropo de Amazon, am mai tot spus că este posibil să vină sfârșitul platformelor de tipul marketplace. Și măsurile luate de Amazon în acest sens duc acolo. Acum, Comisia americană pentru siguranța produselor de consum (CPSC) a dat în judecată Amazon, susținând că compania este responsabilă pentru produsele defecte vândute pe marketplace. Amazon a declarat în mod repetat că nu este responsabilă pentru produsele defecte vândute pe marketplace, deoarece rolul companiei este de a conecta cumpărătorii și vânzătorii. Dar avem deja două hotărâri în sens contrar.
Apropo de Live Stream Shopping, Kylie Cosmetics tocmai s-a (re)lansat cu așa ceva pe Instagram.
De ce e bine să ai totul clar în scris chiar și când ai impresia că nu contează? Sasha Baron Cohen a câștigat un proces de defăimare prin care i se cereau 95 miliarde de dolari pentru că a avut ... o hârtie bine redactată și semnată. Procesul a fost intentat de către Roy Moore, fostul candidat la Senatul SUA pentru Alabama. Politicianul republican a susținut că a fost păcălit să joace rolul unui delincvent sexual în filmul „Who Is America?” al lui Cohen. În scenă, Moore așteaptă să primească un premiu pentru susținerea Israelului. În schimb, Cohen, îmbrăcat ca un expert israelian în lupta împotriva terorismului, prezintă un dispozitiv de detectare a pedofilului care emite un semn sonor în apropierea lui Moore. Judecătorul a decis că consimțământul semnat de Moore însemna că nu putea să-l acționeze în judecată pe Cohen, Showtime sau ViacomCBS. De aceea e bine să discuți cu un avocat înainte să te apuci să faci ceva. Iar pe noi ne găsești aici.
🤳 social media
Să vezi aceeași reclamă de foarte multe ori nu înseamnă că vei cumpără acel produs. Dimpotrivă, e posibil să te irite. Dar există o soluție pentru asta.
Cum ar trebui să sune un influencer?
Discord cumpără Sentropy, un startup care „realizează software bazat pe AI pentru a detecta și elimina hărțuirea și ura online”.
Targetarea reclamelor a dat rateu. Altfel spus, 90.5% din reclamele companiei de încăltăminte Merino au fost targetate pentru genul greșit, ceea ce înseamnă că bărbații vedeau reclamele adresate femeilor și vice-versa, conform unui studiu.
Wordpress.com cumpără Pocket Casts. Aparent, da, podcasturile vor fi o chestie în viitor.
Nu toate trendurile copiate au succes. Twitter închide Fleets, o copie a Instagram stories. Aștept cu interes să facă și LinkedIn același lucru.
Facebook tot crește și crește. Compania intenționează să plătească peste 1 miliard de dolari creatorilor de conținut pe diversele sale platforme sociale în următorul an și jumătate. Creatorii vor primi plăți pe măsură ce vor atinge diferite stagii de implicare a publicului. Cu mai multe opțiuni pentru creatorii de conținut pentru a-și dezvolta publicul, precum TikTok și Snapchat, Facebook speră că mai mulți bani îi vor determina pe creatori să aleagă platforme Facebook precum Instagram.
ClubHouse a lansat mesajele directe în aplicație, Backchannel. Backchannel permite utilizatorilor să discute individual sau în grup. Utilizatorii pot trimite linkuri, dar nu și imagini sau videoclipuri.
Știi toate probleme cu conturile de ads pe Facebook care furau bani? Facebook a început să îi dea în judecată.
TikTok deschide un magazin pop-up în Londra.
Și tot TikTok dă jos din start conținutul care încalcă regulile platformei.
Ai un tool nou pentru Instagram care-ți permite să-ți recuperezi contul hăckuit.
📱 internet & tehnologie
Cât de protejate sunt datele tale personale pe care le oferi aplicațiilor de ”sănătate”?
Apple intră pe piața bateriilor externe și oferă o baterie care se va lipi de spatele Iphoneului tău 12 prin MagSafe.
Facebook vrea să ofere mai mulți bani persoanelor care fac bug bounty, adică acelora care descoperă bug-uri din aplicație.
Războiul rece dintre China și Vest pentru „supremația” tehnologică în zona de 5G pare că face o nouă victimă. Ericsson avertizează că vânzările sale au suferit puternic în China și că se teme de o „răzbunare” din partea guvernului de la Beijing, după ce Suedia a interzis companiei Huawei să construiască rețele 5G.
De ce ne interesează?
Pentru că devine din ce în ce mai clar că se formează două sfere de influență ale tehnologiei 5G. Una dominată de China și de Huawei și una dominată de Vest și de companii precum Nokia sau Ericsson. Cum rețelele 5G sunt încă în curs de construcție și standardele tehnice încă „se scriu”, e tot mai probabil ca cele două sfere de influență să fie divergente: să aibă standarde diferite, tehnologii diferite etc. Riscul cel mai mare este de incompatibilitate între rețelele țărilor care se află într-una sau alta din sfere. Ceea ce ar încura mult viziunea 5G-ului ca o rețea „globală” care să faciliteze inovații ca the Internat of Things.
Guvernul militar din Myanmar a ordonat operatorilor de telefonie mobilă să instaleze sisteme de monitorizare și le-a interzis executivilor să părăsească țara fără permisiune.
HK are o lege care interzice „doxxing-ul”, care se pare că a fost o problemă reală în ultimii doi ani, dar care creează sancțiuni penale pentru platforme dacă ratează ceva, ceea ce este nerealist. Au scris și au arătat acest lucru. Dar, desigur, contextul mai larg este că HK pierde rapid toate instituțiile independente, drepturile omului și statul de drept care l-au făcut diferită de orice alt oraș chinez.
Ce este doxxingul? Doxxing = actul de a dezvălui public informații personale anterioare despre o persoană sau o organizație, de obicei prin intermediul internetului. Metodele folosite pentru a obține astfel de informații includ căutarea bazelor de date și site-urilor de socializare disponibile public, hacking și inginerie socială.
Și Rusia începe recunoașterea facială pe bază de rasă. Un pic rasist, așa cum a fost și în China.
China își extinde eforturile în agricultura spațială pentru a asigura securitatea alimentară pentru 1,4 miliarde de locuitori. După recoltarea primului „orez lunar” din semințele trimise pe lună anul trecut, China a distribuit solul lunar către 13 institute de cercetare pentru a înțelege geologia lunii și a determina potențialul său pentru culturi. Dacă aici nu mai avem loc că am stricat suficient, mergem pe altă planetă.
Aurora, start-up-ul de mașini autonome care a cumpărat divizia Uber anul trecut, a făcut publică intenția de a se lista la bursă. Dacă își va duce planul până la capăt, va deveni prima companie de anvergură din industria mașinilor autonome listată.
Listare la bursă ar aduce companiei aproape 2 miliarde de dolari și i-ar seta valoare de piață la aproximativ 11 miliarde. Cu un miliard mai mult decât anul trecut, când a încheiat dealul cu Uber.
De ce ne interesează?
Pentru că de obicei atunci când o companie decide să se listeze, înseamnă că există un interes crescut al investitorilor în a-i cumpăra acțiunile. Un astfel de interes indica la rândul lui trecerea unui trend în „mainstream” și o încredere crescută că ideea companiei va prinde la public și va fi profitabilă. Cu alte cuvinte, listarea Aurora la bursă ar fi încă o dovadă clară că suntem cu un pas mai aproape ca mașinile autonome să devină parte din viața noastră de zi cu zi.
Microsoft a anunțat Windows 365 și Cloud PC, o versiune de abonament a Windows bazată pe cloud. Tehnologia înseamnă că alte dispozitive, cum ar fi Mac-urile și iPad-urile Apple sau dispozitivele Android Alphabet, ar avea o experiență Windows completă. Yuuuuhuuuuu!
Dacă nu mai avem chipuri genuine ce se întâmplă? Crește piața de fake-uri. Nu de after market, de fake.
O aplicație de social media pro-Trump, abia lansată, dar cu jumătate de milion de oameni înregistrați, a fost hăckuită.
British Airways a tranzacționat cu o parte din cererile formulate de unele dintre cele 420.000 de persoane afectate de o încălcare majoră a datelor din 2018.
Un inginer Facebook a abuzat de accesul la datele utilizatorilor pentru a depista o femeie care părăsise camera de hotel după ce s-au certat în vacanță.
Reserve Bank of India (RBI) a anunțat că Mastercard nu va putea distribui noi carduri de debit, credit și preplătite începând cu 22 iulie. să fie păstrate în servere situate în țară. RBI spune că Mastercard nu a respectat regulile sale de stocare a datelor, care impun ca toate datele tranzacțiilor din India să fie păstrate în servere situate în țară.
Google Meet implementează o limită de 60 de minute pentru întâlniri pentru utilizatorii gratuiți. Poate poate așa mai tăiem din conversațiile alea lungi care puteau fi un e-mail.
Facebook a anunțat joi că a blocat o campanie sofisticată de spionaj derulată de hackeri iranieni prin intermediul platformei sale. Hackerii ar fi urmărit 200 de persoane care făceau parte din personalul militar din SUA, dar și din UE sau UK.
Ce este interesant de remarcat este metoda utilizată de hackeri. Aceștia au creat profile de Facebook false prin care au impersonat membrii ai personalului militar sau recruiteri, pentru a convinge persoanele vizate să apese pe linkuri sau fișiere care apoi le compromiteau dispozitivele.
De ce ne interesează?
Pentru că este încă un exemplu de campanie de hacking din „epidemia” care a lovit Vestul de anul trecut. De la hackerii ruși care au atacat compania Solarwind la finalul lui 2020, până la ransomeware-ul care a blocat pentru câteva zile conducta Colonial acum o lună, „războiul cibernetic” devine la ordinea zilei.
🛠️ utile
10 trenduri de content marketing vizual pentru 2021.
Dacă tot ai semnătură de e-mail, de ce să nu faci una care să și vândă?
Cele mai frecvente scam-uri de pe Facebook și cum să le eviți.
Great Question îți permite să definești mai simplu user persona.
💕 recomandarea avocatoo
Putem scala reclamele în VR?
Cum poți testa mașinile autonome fără să rănești oameni? Simplu: construiești un oraș.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.