Newsletter pe legale #43
Mai greu cu mersul la Paris prin AirBnB, în UK avem platformă în care spunem că influencerii fac prostii, Instagram devine mai mult decât o aplicație de poze, Facebook face newslettere & surprize.
Ola, ola!
A venit vacanța, cu trenul din Franța .. sau altfel spus, cu certificatul COVID-19. Oriunde te-ai duce vara asta, make it a blast, că a fost o perioadă grea pentru toată lumea.
Ți-am pregătit o ediție relaxantă, pentru o săptămână și un weekend întreg. Nu uita să dai share pe butonul de mai jos și să trimiți această operă de artă către prietenii tăi.
⚖️ juridic
Autoritatea din Marea Britanie a făcut o platformă de monitorizare a influencerilor care nu respectă obligațiile de divulgarea și cele de promoții pe rețelele sociale. Practic, dacă autoritatea vede că nu respecți normele, te pune acolo pe ”zidul rușinii”. Un fel de listă cu datornici de la ANAF.
Sistemul din SUA funcționează un pic diferit de al nostru. Bill Cosby a fost eliberat din închisoare, iar acest articol îți explică și de ce. Cosby a fost găsit vinovat pentru trei acuzații de agresiune indecentă împotriva doamnei Constand. Cu câteva decenii mai tânără, l-a cunoscut pe Cosby în 2002 când lucra la Universitatea Temple din Philadelphia și l-a descris pe comediant ca pe un mentor. Ulterior, ea a depus mărturie la proces despre a „înghețat” după ce Cosby a drogat-o și a molestat-o la el acasă în 2004.
Parisul amendează Airbnb: Airbnb a fost lovit cu o amendă de 8 milioane de euro, o taxă în valoare de 0,14% din 6,6 miliarde de dolari cifra de afaceri a companiei pe care o deținea la sfârșitul primului trimestru, conform ultimului său raport de venituri.
Care e ideea?
În 2017, a devenit ceva mai dificil să îți listezi casa pe Airbnb dacă locuiești la Paris. De exemplu, nu poți închiria un apartament pentru mai mult de 120 de nopți pe an. În acest fel, proprietarii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a trece de la chiriași cu normă întreagă la clienți Airbnb.
Deoarece există mai multe platforme de închirieri, orașul Paris a implementat un sistem de înregistrare. Dacă vrei să listezi apartamentul pe Airbnb, trebuie să iei mai întâi un număr de înregistrare. Platforme precum Airbnb ar trebui să ceară acel număr de înregistrare și să plafoneze listarea la 120 de nopți pe an.
Ceea ce, évidemment, nu s-a întâmplat.
Un judecător de la Curtea Superioară din Los Angeles a respins moțiunea lui Britney Spears de a-l înlătura pe tatăl ei Jamie Spears în calitate de tutore al averii sale.
Un pic mai multe:
Avocații lui Jamie Spears au depus o moțiune prin care solicitau instanței să investigheze afirmațiile făcute de Britney Spears în mărturia ei, inclusiv că a fost forțată să ia medicamente și să acționeze împotriva voinței sale și că tutorele ei nu i-a permis să scoată un dispozitiv intrauterin ca să rămână însărcinată.
Pe scurt, Britney a fost pusă acum 13 ani sub tutelă pentru ”binele său” pe ideea că nu poate să ia singură cele mai bune decizii. Aparent, lucrurile au luat o întorsătură ciudată.
În media, tot fenomenul a dat naștere mișcării #freeBritney.
În general, este o discuție interminabilă cu privire la copiii vedetă pe care părinții îi ”administrează” de când sunt mici în scopuri comerciale. Dacă ne uităm un pic în social media, vom vedea că există tot mai mulți copii vedetă care sunt împinși de la vârste fragede să intre în zona comercială. Fenomenul încă nu este studiat la nivel larg și nu se știu exact consecințele unui asemenea comportament. Însă tot mai multe state adoptă legi care vin să protejeze copiii influenceri, dar mai este mult până departe.
Un judecător federal a decis că SpaceX trebuie să furnizeze rapoartele sale de angajare la Departamentul de Justiție ca parte a unui caz împotriva companiei pentru practici discriminatorii de angajare.
Parlamentul francez a aprobat un proiect de lege care permite femeilor singure și cuplurilor lesbiene să acceseze tratamente de fertilitate asistate medical, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV). Până în prezent, multe femei franceze trebuiau să călătorească în străinătate, adesea în Belgia sau Spania, pentru a primi tratament de fertilitate. Noua legislație aliniază Franța cu zece țări din Europa care nu discriminează între homosexuali și persoane eterne atunci când vine vorba de drepturile de reproducere.
Comisia Europeană pregătește o strategie pe mai multe nivele prin care să încurajeze scăderea costurilor mașinilor electrice și să le facă accesibile pentru toți europenii. Pilonii principali ai strategiei sunt în număr de doi:
Impunerea de standarde mai dure pentru emisiile de carbon pentru automobilele vândute pe parcursul prezentei decade.
Impunerea unei noi taxe pe poluare, pe care producătorii de automobile să o plătească
Obiectivul Brusselului este ca până în 2035 vânzarea de mașini pe benzină sau motorină să înceteze complet. Deadline-ul se pare că a fost luat în serios și de unii producătorii: Volkswagen chiar a anunțat săptămâna trecută că își asumă să nu mai producă mașini cu combustie internă până în 2035.
Deși scopul Comisiei de a încuraja „decarbonizarea” industriei auto este unul necesar, măsurile propuse au fost criticat, în special de țările sărace din bloc ca „penalizând” consumatorii cu venituri scăzute care nu pot să adopte cu ușurință noile alternative „verzi”.
Va fi interesant de văzut cum și de această dată interesele celor două grupuri de țări din UE (nordul și vestul „bogat” și sudul și estul „sărac”) vor fi reconciliate - având în vedere dependența încă majoră a estului și a sudului de combustibil fosil.
🕵️ interesante
De ce ne mai plângem de fake news care apar pe rețelele sociale când însuși Ministerul de afaceri externe al României face fake news? Asta s-a întâmplat săptămână trecută, când un responsabil de la MAE a interpretat greșit un comunicat din partea ambasadei elene. Și a spus că toată lumea care intră în Grecia trebuie să fie testată anti COVID-19. De pe o zi pe alta. Fake news. Au dat și un fel de comunicat.
Bumble, platforma de dating unde femeile fac prima mișcare, deschide o cafenea fizică. Ca să te întâlnești acolo. Yay or nay? În momentul în care mi-am făcut cont pe Facebook Dating, mi-am dat seama că această aplicație are foarte multe probleme de securitate și că practic mă voi putea trezi cu orice fel de persoană care cu o minimã de diligență poate să afle despre mine inclusiv unde stau. Sigur, înțeleg nevoia persoanelor de a interacționa în mediul online și de a-și găsi un partener în acest mediu, însă, pe de altă parte, ar trebui să fim conștienți de riscurile la care ne supunem în momentul în care divulgăm mai multe informații despre noi pe aceste platforme.
Lionel Messi pleacă de la Barcelona. Messi, unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din lume, a devenit liber de agent. Se zvonește că tânărul de 34 de ani are în vedere mutarea la Paris St-Germain sau Manchester City.
Poliția a arestat un spectator care a provocat un accident care a afectat zeci de bicicliști în ziua de deschidere a Turului Franței. Se credea că spectatorul neidentificat a fugit din țară, dar acum se află în custodia poliției în Landerneau, în nord-vestul Franței, a spus poliția.
Este amuzant, dar nu chiar:
Suspectul a fost văzut pe marginea drumului în timp ce treceau călăreții, ținând un indicator pe care scria „Allez Opi-Omi” (Hai mamaie și tataie!), un salut adresat bunicilor ei.
Mai mulți bicicliști au suferit răni, inclusiv Jasha Sütterlin, care a fost tratată la un spital pentru o mână rănită, și Marc Soler, care a părăsit cursa în dimineața următoare cu fracturi la ambele brațe.
Spectatorul se confruntă cu acuzații de vătămare din culpă, care ar aduce o amendă de 1.500 de euro. Pedeapsa ar putea fi mai severă dacă oricare dintre răni îi ține pe bicicliști cu handicap mai mult de trei luni. Bicicliștii, în mod individual ar putea căuta, de asemenea, să dea în judecată spectatorul.
Illinois este primul stat care interzice polițiștilor să mintă copiii în timpul interogatoriilor.
Warner Bros. a postat un trailer pentru viitorul film "Sopranos", "The Many Saints of Newark". Michael Gandolfini joacă rolul unei versiuni tinere a șefului criminalului din New Jersey, Tony Soprano, rolul jucat în serialul iconic HBO de tatăl său, James.
Curtea Supremă din Mexic a decis că legile care interzic cultivarea și consumul de canabis recreativ sunt neconstituționale. Hotărârea dezincriminează efectiv consumul recreativ al canabisului și vine în timp ce Congresul Mexicului stabilește un proiect de lege pentru legalizarea completă a canabisului.
Curtea Supremă a refuzat să audieze un caz privind drepturile de mers la baie ale persoanelor transgender, acordând un câștig unui elev care și-a dat în judecată școala pentru discriminare. Curtea de Apel SUA a decis în favoarea lui Gavin Grimm, un student transgender care a fost împiedicat de liceul său din Virginia să folosească toaleta care se conforma identității sale de gen.
Ecranul albastru de la Microsoft devine ... negru.
Știi că spuneam de taxa pe digital? 130 de țări și jurisdicții au fost de acord să pună în aplicare o rată minimă a impozitului pe profit global, de cel puțin 15%. Impozitul se va aplica numai celor mai mari companii și este un efort de a colecta mai mult de la companiile multinaționale, în special Big Tech. Planul ar putea genera peste 100 miliarde USD venituri fiscale suplimentare pe an și ar putea fi pus în aplicare în 2023.
🛒 e-commerce
E-commerce reprezintă aproape 30% din comerțul de retail din UK. Însă tot acest fenomen vine și cu o problemă a retururilor din partea consumatorilor. Iar afacerile care aleg să se ducă tot mai mult în mediul online trebuie să înțeleagă că este necesar să își pună la punct un set foarte bun de termeni și condiții care să îi protejeze în relația cu consumatorii și astfel să nu se dea naștere la abuzuri de nici o parte. Găsești un model foarte bun pentru magazinul tău online aici.
Recuzările se întâmplă și la case mai mari. Amazon a depus o cerere de recuzare a lui Lina Khan, care a fost numită președinte al Comisiei federale pentru comerț din SUA (FTC) în iunie, din investigațiile care au implicat compania. Amazon a spus că Lina Khan, care a ajuns în atenția publicului pentru lucrarea sa din 2017 „Amazon's Antitrust Paradox”, „s-a hotărât deja” că Amazon este o amenințare la adresa concurenței.
Mai multe un pic:
Lina Khan este o cercetătoare în domeniul juridic în vârstă de 32 de ani și un critic important al Big Tech.
În „Paradoxul antitrust al Amazonului”, ea a criticat puterea crescândă a Amazonului ca un monopol dăunător. Ea a concluzionat că prețurile mai mici nu sunt întotdeauna bune pentru consumatori și că Amazon a rănit întreprinderile mici.
Solicitarea Amazon vine în timp ce FTC analizează achiziția propusă de companie de 8,45 miliarde USD pentru studioul de film Metro-Goldwyn-Mayer.
FTC investighează, de asemenea, piața online Amazon și revizuiește practicile de date ale companiei.
Sotheby's, casa de licitații în vârstă de 277 de ani, a vândut simbolul nefungibil (NFT) al lui Sir Tim Berners-Lee al World Wide Web cu 5,4 milioane de dolari. Noi, restul, tot săraci.
Heineken a scos un robot care îți va aduce berea, “Beer Outdoor Transporter,” sau B.O.T.
Gap a anunțat că va închide anul acesta toate cele 81 de locații din Marea Britanie și Irlanda, pentru a se concentra asupra afacerii sale de comerț electronic. Vânzările online ale Gap în T1 au crescut cu 82% față de 2019 și au reprezentat 40% din totalul veniturilor. Retailerul spune că devine o „afacere cu digital pe primul loc ”.
Shopify va lua 0% comision de la dezvoltatorii de aplicații pe platforma sa ... până la 1 milion de dolari din venituri. Această mișcare urmează reduceri similare de taxe din magazinele de aplicații de la Amazon, Apple, Google și Microsoft.
Magazinele de fashion, precum DIOR și LVHM, intră pe zona de mâncare boutique.
💥 E simplu să pui pe picioare un magazin pe Instagram: ai făcut conexiunile cu un cont, ai pus produse si totul gata. Însă un shop pe IG nu înseamnă că scapi de toate celelalte chestii juridice de care trebuie să ții cont. Și pe care ți le-am explicat mai jos 👇
🤳 social media
Facebook a câștigat lupta împotriva FTC din SUA care a spus că are ”monopol” și că produsele sale dăunează consumatorilor. Pentru moment.
Facebook lansează Bulletin, concurentul principal pentru newsletterele plătite ale altor platforme. Și arată senzațional.
Pe lângă asta, Facebook va face și un content de tip ”Thread” pe anumite pagini.
În ce privește moderarea conținutului, Facebook spune că are în teste o alertă de moderare pentru conținut extremist.
Marriott (re)vine după pandemie cu o super campanie pe ... TikTok.
Instagram le va permite și celor care nu au 10k urmăritori să pună link-uri în Stories. Nu pe Swipe Up, ci printr-un sticker cu un link. Oare asta înseamnă că nu vom mai asista la tot felul de boți care dau naștere la urmăritori falși? Și că nu se vor mai cumpăra urmăritori ca să avem posibilitate de swipe pup? Puțin probabil, pentru că în continuare în această industrie contează mult mai mult numărul de urmăritori pe care îl are o persoană și mai puțin relația pe care persoana respectivă o are cu urmăritorii săi și rata de engagement.
Instagram va avea un Exclusive Stories. Un fel de content de tip Onlyfans, dar pe Instagram. Nu, OnlyFans nu înseamnă doar content pornografic. Asta le va permite creatorilor online să publice conținut „exclusiv” în Stories Instagram, care sunt disponibile doar fanilor lor - acces care ar veni probabil cu o plată de abonament de un fel.
Pinterest interzice reclamele pentru produse de slăbit, programe de slăbit, diete de slăbit și toate chestiile care țin de slăbit.
Un fost angajat TikTok a declarat că cei care lucrează pentru ByteDance pot accesa datele utilizatorilor americani TikTok. Conducerea ByteDance din China ia majoritatea deciziilor de gestionare a produselor pentru aplicația de partajare video. Știrea se referă la unii experți în securitate cibernetică, care sunt îngrijorați că datele utilizatorilor din SUA ar putea fi chiar împărtășite guvernului chinez la cerere.
Mai multe un pic:
TikTok are deja permisiunea de a partaja datele utilizatorilor în cazul în care guvernul chinez îi spune vreodată platformei să facă acest lucru.
Legea națională de informații din China impune organizațiilor să coopereze cu agențiile de informații. Nicio astfel de cerere nu a fost dezvăluită în rapoartele de transparență ale TikTok.
Angajații ByteDance au acces complet la toate datele despre utilizatorii TikTok. În plus, toate datele (inclusiv datele utilizatorilor din SUA) sunt controlate de echipa de date din China.
Toate deciziile de gestionare a produselor pentru platformă sunt luate în China de angajații ByteDance, ceea ce ar putea duce la cenzură și propagandă în aplicație.
Tot TikTok va permite acum videouri lungi de până la 3 minute. Your move, Instagram.
Tinder va introduce video și alte features.
Norvegia obligă influencerii să declare online când retușează pozele.
Instagram va deveni mai mult decât o aplicație de poze:
Instagram se va concentra mult mai mult pe video-uri.
va deveni un marketplace de unde poți să cumperi și să faci marketing afiliat.
îți vor apărea lucruri în feed pe care nu le-ai urmărit până atunci, ca recomandări.
se va pune accent pe mesaje private.
Aici poate fi secțiunea ta branded :) Scrie-mi pentru variante de sponsorizare.
📱 internet & tehnologie
5 milioane de dolari pentru o neobancă LGBTQ +: În timp ce multe neobănci vizează populația în general, alții adoptă o abordare mai nișată. Așa este cazul Daylight, care dorește să ofere servicii bancare comunității LGBTQ +. Se alătură startup-urilor precum Fair și altele, adoptând o abordare puțin mai nișată a popularului model fintech. Despre neobânci am scris în ediția precedentă.
Robinhood, aplicația de tranzacționare de acțiuni cu amănuntul, va plăti 70 de milioane de dolari într-o soluționare amiabilă rezultată din acuzațiile că a indus în eroare clienții și că tehnologia sa a eșuat în momentele cheie. Compania nu a recunoscut și nu a negat acuzațiile ca parte a acordului. 70 milioane de dolari este cea mai mare amendă pe care FINRA, autoritatea de reglementare financiară americană independentă, a impus-o vreodată unei companii. FINRA a declarat că Robinhood a deschis 90.000 de noi conturi între 2016 și 2018, în ciuda indicațiilor de posibil furt de identitate sau alte fraude.
Țările Nordice sunt societăți în care aplicațiile de tip mobile wallet sunt folosite mai mult decât cash-ul. Aplicații precum Swish (în Suedia), Vipps (în Norvegia), MobilePay (în Danemarca) și Pivo (în Finlanda) permit utilizatorilor să trimită bani către orice entitate - de la persoane fizice, la companii, sau chiar către stat, pentru plata taxelor.
Spre deosebire de sisteme ca PayPal sau Google Pay, care sunt deținute de companii nebancare, aplicațiile din Țările Nordice sunt deținute exclusiv de bănci, ceea ce le oferă o mai mare „stabilitate” și un mai mare grad de încredere. Vipps, spre exemplu, e deținut de peste 100 de bănci din Norvegia.
Acum trei dintre cele 4 sisteme - Vipps, MobilePay și Pivo - au anunțat că vor fuziona pentru a putea fi o concurență eficientă în industria globală a sistemelor de plată mobile. Cu alte cuvinte, vor încerca să iasă din sfera Țărilor Nordice, pe care deja le „domină” și înspre alte piețe.
Va fi interesant de urmărit modul în care paradigma „nordică”, în care băncile dețin sistemul de plată, va concura cu cea al PayPal sau Google/Apple Pay, în care băncile sunt terțe. S-ar putea ca primul model să fie mai eficient și fără „fricțiuni”. Ceea ce ar putea duce la o „revoluție” în industria de payment.
Microsoft și Google au decis reciproc să pună capăt pactului lor juridic de șase ani de a nu se da în judecată sau de a se raporta reciproc autorităților de reglementare federale. Acordul din 2015, care a expirat în aprilie anul acesta, a permis ambilor giganți tehnologici să soluționeze toate procesele pendinte și a subliniat modalitățile de reconciliere a disputelor viitoare.
Varia pe aceeași temă: În iulie 2020, Slack a depus o plângere anticoncurențială împotriva Microsoft la Uniunea Europeană (UE), care viza oferta comună Microsoft a platformei sale de comunicare Teams la locul de muncă și a serviciilor sale Cloud. Pandemie, pandemie, dar brânza e pe bani.
Comisia Europeană a aprobat un acord care permite ca datele personale să circule liber între Europa și Marea Britanie după Brexit. Decizia va economisi întreprinderilor britanice aproximativ 2,2 miliarde de dolari, potrivit New Economics Foundation, un grup de reflecție de stânga.
Compania de țigări electronice Juul a fost de acord să plătească 40 de milioane de dolari pentru soluționarea unui proces legat de marketingul către adolescenți din Carolina de Nord. Conform condițiilor acordului, lui Juul i se va interzice, de asemenea, să vândă arome de țigări electronice, cu excepția cazului în care este autorizat de FDA, și trebuie să oprească orice marketing pentru adolescenți, inclusiv publicitatea prin influenceri și sponsorizarea evenimentelor sportive. În plus, orice publicitate nu va putea include afirmații că țigările electronice sunt mai bune pentru sănătatea cuiva decât țigările tradiționale. Se aude și prin Europa? Poate așa nu mai vedem toate vedetele cu afișe pe clădiri că promovează „un dispozitiv tehnologic de fumat”.
ByteDance a început să vândă parte din tehnologia AI din spatele TikTok și către alte companii. BytePlus, noua divizie a ByteDance care se ocupă cu vânzarea AI-ului, doar ce s-a lansat în iunie și deja înregistrează în portofoliu clienți din toată lumea: de start-up-uri de fashon din US, la site-uri de ecommerce din Indonesia.
Printre produsele BytePlus se numără tehnologia din spatele efectelor live ale TikTok, tehnologia de transformare speech-to-text și, cel mai important, parte din faimosul algoritm care face ca TikTok să dea dependență.
Dar de ce s-a apucat ByteDance să „dea din casă secretele?”
Datorită faptului că, deși TikTok este încă pe un trend ascendent, se apropie de un punct de saturație - lucru care devine din ce în ce mai evident în China. De aceea, compania a început să caute alte surse de venit și de a rămâne relevantă. Vă spuneam într-o ediție trecută a newsletter-ului că au început să dezvolte chiar și jocuri și încearcă să intre și pe piața de tehnologii corporate - au un produs care face concurență Slack-ului.
Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din întreaga lume, a fost interzis să opereze în Marea Britanie de către Autoritatea de Conduită Financiară (FCA). Mișcarea sa este cel mai recent semn al autorităților de reglementare de a contracara industria criptomonedelor din cauza îngrijorărilor cu privire la rolul său potențial în activități ilegale, cum ar fi spălarea banilor și frauda, și protecția slabă a consumatorilor.
Google va permite oficial să îți stochezi certificatul de COVID-19 în Google Wallet. Cristian Florea ne arată în acest video cum poți face asta prin intermediul unei aplicații terțe un pic obscure.
Didi, cea mai cunoscută companie de ride-sharing din China, a fost luată în vizor de autorități după ce săptămâna trecută s-a listat pe bursa din New York în cea mai mare listare inițială a anului. Autoritatea pentru administrarea cyperspațiului din China a anunțat vineri că va investiga modul în care Didi protejează datele utilizatorilor pentru a se asigura că „datele naționale și securitatea națională” nu sunt supuse vreunui risc.
Ce se ascunde în spatele investigației?
În primul rând, un semnal dat de către administrația de la Beijing prin care să demonstreze cât de în serios începe să ia securitatea datelor. Autoritatea pentru administrarea cyperspațiului a fost introdusă anul trecut tocmai ca o garanție a securității datelor, care devin punctul nevralgic al economiei Chinei (și nu numai).
Pe de altă parte, faptul că investigația a început imediat ce compania s-a listat pe bursa din New York nu pare să fie o întâmplare.
🛠️ utile
Neeva este un motor de căutare, fără reclame, unde vei plăti ca să-l folosești.
Doximity este un LinkedIn pentru doctori. Aștept și în România asta.
💕 recomandarea avocatoo
Cum o postare pe Twitter îți poate ruina viața și cariera.
Următoarea ta rundă de băuturi ar putea fi mai scumpă.
Cum se folosesc costumele pentru persoanele supraponderale în filme.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.