Newsletter pe legale #40
Facebook dă WiFi, Instagram face marketing afiliat, vaparea câștigă tot mai mult din piață, Netflix lansează merch, iar investițiile de pe SeedBlink sunt despicate-n 14.
Salutare, salutare!
Ne-am luat revanșa de 1 iunie cu vârf îndesat și avem o nouă tură #pelegale la care am muncit cu spor.
Nu uita să dai un save în inbox, ca să-l citești toată săptămâna, mai ales în weekendul prelungit și să dai share pe butonul de mai jos 👇
⚖️ juridic
UE și Marea Britanie au deschis amândouă investigații cu privire la faptul dacă Facebook folosește în mod nedrept date din activitatea sa mai largă (în special publicitate) pentru a oferi un avantaj ilegal afacerii sale clasificate online.
Care e problema?
Atunci când își promovează serviciile pe Facebook, companiile, care concurează și ele direct cu Facebook, îi pot furniza date valoroase din punct de vedere comercial. Facebook ar putea folosi aceste date pentru a concura împotriva companiilor care le-au furnizat.
Acest lucru se aplică în special furnizorilor de anunțuri clasificate online, platformele pe care mulți consumatori europeni cumpără și vând produse. Furnizorii de anunțuri clasificate online își promovează serviciile pe rețeaua socială Facebook. În același timp, concurează cu propriul serviciu de anunțuri clasificate online Facebook, „Facebook Marketplace”.
Comisia va examina, de asemenea, dacă felul în care Facebook Marketplace este încorporat în rețeaua socială constituie o formă de legare care îi conferă un avantaj în a ajunge la clienți și exclude serviciile de anunțuri clasificate online concurente.
Dacă sunt dovedite, practicile care fac obiectul anchetei pot încălca regulile de concurență ale UE în ceea ce privește acordurile anticoncurențiale între companii (articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)) și / sau abuzul de poziție dominantă (articolele 102 din TFUE).
Cuantumul final al amenzii poate ajunge și până la 10% din cifra de afaceri a Facebook.
UE a propus un sistem de identificare digitală unificat în toate statele membre, care să îți permită să îți dovedești vârsta, adresa sau identitatea unui site web într-un mod standardizat, fără a da nimic mai mult decât este necesar.
Chestia interesantă este că vorbim de controlul utilizatorilor în ceea ce privește datele acestora. Portofelele europene de identitate digitală le vor permite oamenilor să aleagă ce aspecte ale identității, datelor și certificatelor le împărtășesc cu terți și să țină evidența acestor schimburi. Controlul utilizatorului asigură că numai informațiile care trebuie partajate vor fi partajate.
Pe de alta parte, în momentul în care pui toate datele la un loc este evident că în același telefon vei avea și aplicații de social media, aplicații de email, aplicații de localizare și așa mai departe. O să fie foarte interesant să vedem exact modalitatea în care vom implementa aceste straturi de securitate pentru că altfel vom ajunge la un control total al datelor de oriunde și peste tot.
Se duc și paradisurile fiscale ale companiilor digitale? Weekendul trecut, miniștrii de finanțe din țările G-7 - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA - au convenit asupra reformelor fiscale care ar putea avea impact asupra celor mai mari companii digitale din lume.
În starea actuală, companiile sunt impozitate acolo unde își desfășoară activitatea. Companiile multinaționale pot transfera profiturile în țări cu rate de impozitare mai favorabile sau fără impozite deloc. Exemplu: în 2017, Google a fost acuzat că a mutat ~ 23 miliarde USD într-un paradis fiscal din Bermuda.
Ce va face noul plan?
va seta un impozit global minim de cel puțin 15%;
va acorda țărilor capacitatea de a impozita cele mai profitabile companii multinaționale cu 20% din profituri care depășesc o marjă de 10%
Întrebarea este: asta va duce cumva și la o creștere a serviciilor digitale? Cel mai probabil vom afla în curând.
În iulie, G-7 va prezenta propunerea pentru miniștrii de finanțe din națiunile G-20, care ar putea semna un acord final până în octombrie, conform The New York Times.
Autoritatea Regatului Unit pentru Concurență și Piețe (CMA) este de așteptat să lanseze o anchetă asupra practicilor de date ale Amazonului. În ultimele luni, autoritatea a analizat modul în care gigantul tehnologic determină ce produse și mărci apar în „caseta de cumpărare”, ceea ce poate contribui la creșterea vânzărilor.
Google va lista gratuit motoarele de căutare alternative ca opțiuni implicite ale browserului web pentru utilizatorii de Android din UE. Măsura vine după ce Google a fost amendat cu 5 miliarde de dolari în 2018 de UE pentru practici anticoncurențiale.
Altă săptămână, altă știre despre reglementarea Big Tech. Acum se pare că membrii Congresului SUA au introdus cinci propuneri legislative care au ca scop „îmblânzirea” giganților Big Tech. Dacă vor fi adoptate, legile vor reprezenta cea mai mare „revoluție” a legilor cu privire la monopol din ultima generație. Practic, achizițiile agresive, ca cele care au propulsat Facebook ca leader al social media (de exemplu achiziția Instagram), vor fi interzise. Efortul este unul bipartizan: și republicanii și democrații susțin inițiativele, ceea ce subliniază „amenințarea” pe care companiile Big Tech, lăsate nereglementate, o prezintă.
Printre inovațiile propuse de noua legislație se numără:
Interzicerea promovării artificiale a propriilor produse de către companii (cum face Amazon de exemplu)
Interzicerea cumpărării potențialilor competitori (așa cum a făcut Facebook cu Whatsapp și Instagram)
Obligația companiilor de a face mutarea datelor utilizatorilor, la cerere, către alți provideri de servicii.
De asemenea, legislația va face mult mai scump procesul de fuzionare, într-un efort de a suplimenta fondurile FTC-ului (echivalentul Consiliului Concurenței) pentru a investiga eficient fuziunile din domeniul tech.
🕵️ interesante
Pastele plate ar putea să fie următorul trend și care te va salva să mănânci cu nemiluita. Vorbim de pastele care sunt plate, dar care își schimbă forma în momentul în care le pregătești în apă. Cum? Potrivit Ars Technica, timpul de gătit este influențat de forma pastelor. Într-o foaie de paste, zonele cu caneluri durează mai mult timp să fie gătite decât zonele altfel plate. Pe baza acestui principiu, cercetătorii Carnegie Mellon University (CMU) sunt capabili să creeze diferite forme (de exemplu, conuri, spirale) din foi plate de paste pe baza așezării canelurilor. Asta îți va permite să ambalezi pastele în porții mai mici astfel încât să controlezi cantitatea de paste pe care o mănânci.
Într-un summit desfășurat zilele trecut în Cornwall, țările din grupul G7 (SUA, Franța, Italia, UK etc.) au decis să lanseze o alternativă „verde” la inițiativa Belt and Road a Chinei. Planul, denumit „Build Back Better” are ca scop oferirea de sprijin financiar în valoare de 100 de miliarde de dolari pe an țărilor în curs de dezvoltare. Fondurile ar urma să fie utilizate de acestea pentru a construi infrastructură „verde”, nepoluantă.
Inițiativa Belt and Road a Chinei, reprezintă o serie de mecanisme de sprijin financiar și logistic pentru țările în curs de dezvoltare. Scopul declarat este de a încuraja dezvoltarea infrastructurii și a sectorului privat. Dar țările vestice se temă că nu este altceva decât o metodă de a crește influența Chinei și a-i consolida „dominanța” asupra țărilor emergente.
Ce ne spune noul plan al G7 despre contextul global?
Că rivalitatea dintre China și Vest atinge cote din ce în ce mai mari - și ar putea duce chiar la scindarea sistemului internațional de cooperare. Până acum lupta contra schimbării climatice a fost văzută ca o zonă în care China și Occidentul ar trebui să coopereze (spre deosebire de zona de supply, unde China este văzută ca o concurență directă). Odată cu lansarea „Build Back Better”, se pare că nu au mai rămas multe domenii în care China și țările Vestice să poată spune că sunt cu adevărat „partenere”.
Care este riscul? Să se creeze două zone de influență geopolitice puternic delimitate: una a Occidentului, bazată pe democrație, drepturile omului și libertate. Și una a Chinei - bazată pe control și centralizare. Miza este una mare, pentru că istoria „Cortinei de Fier” s-ar putea repeta. De această dată în Africa și America Latină.
Dacă te culci mai devreme poți să scazi riscul de depresie? Pentru bufnițele de noapte, da! Cercetătorii (și nu ăia britanici) au descoperit că schimbarea programului de somn chiar și cu doar o oră mai devreme scade riscul de depresie majoră cu 23%. Și urcă de acolo. De exemplu, dacă cineva care se culcă în mod normal la 1 dimineață se culcă la 11 pm, ar reduce acest risc cu aproximativ 40%. Cum? Unii sugerează că este o expunere suplimentară la lumină în timpul zilei, în timp ce alții consideră că este redus stresul, sincronizându-se în cele din urmă cu programul de facto al lumii.
Companiile aeriene vor să interzică alcoolul pe măsură ce comportamentul pasagerilor se agravează. Urinatul în mijlocul aeronavei, scuipatul pe jos și atacuri asupra însoțitorilor de zbor. Aceste incidente se numără printre miile raportate despre comportamentul neadecvat al pasagerilor pe zborurile din acest an. De fapt, în timp ce Administrația Federală a Aviației (FAA) primește de obicei 100-150 de rapoarte formale de comportament nelalocul lui al pasagerilor în fiecare an, au existat deja 2.500 de rapoarte depuse doar în 2021. A devenit atât de rău încât unii însoțitori de zbor chiar renunță la cariera lor.
În încercarea de a împiedica exagerarea acestei probleme, companiile aeriene iau în considerare interzicerea alcoolului. Southwest, American și United Airlines și-au extins deja suspendarea consumului de alcool indus de carantină, susținând că alcoolul contribuie la comportamentul necorespunzător al pasagerilor deja neliniștiți din cauza pandemiei și a orelor lungi de purtare a măștii. Un fost studiu a aprofundat modul în care pasagerii în stare de ebrietate creează un comportament ciudat în zbor în general, citând o creștere cu 35% a altercațiilor la zboruri în 2017. Dintre aceste altercații, 27% au implicat consumul de alcool sau o altă formă de intoxicație.
Chiar dacă există legislație privind consumul de alcool la bord, unele agenții solicită noi îndrumări pentru a ajuta la controlul acestei probleme în creștere și pentru a menține personalul în siguranță. Legile în vigoare oferă companiilor aeriene dreptul de a refuza îmbarcarea sau deservirea pasagerilor în stare de ebrietate, însă beția nu este întotdeauna ușor de identificat, ceea ce ar putea determina unii pasageri să ocolească interdicția, consumând mai mult înainte de îmbarcare.
Aparent era cumpărăturilor din gig economy unde prețurile sunt mult prea bune ca să fie adevărate se apropie de sfârșit. O să îți iei rămas bun de la prețurile mici ale Uber și abonamentele la 10 dolari pe lună care oferă ceva nelimitat. Într-un final toate companiile trebuie să încaseze mai mult decât cheltuie.
Habitat for Humanity construiește prima casă printată 3D în Arizona ca soluție la criza de locuință cu care statul se luptă.
Vă spuneam într-o ediție anterioară de licitația pe care Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, a organizat-o pentru a vinde primul bilet în primul zbor spațial comercial. Ei bine, se pare că aceasta s-a finalizat și că norocosul (și bogatul) câștigător a plătit 28 de milioane de dolari pentru a face parte dintre călătorii care vor zbura în spațiu pe 20 iulie. Alături de acesta se vor afla și Bezos și fratele său Mark, iar zborul va dura 3 minute. Ceea ce înseamnă că prețul călătoriei a fost de aproximativ 9 milioane de dolari pe minut.
Zborul Blue Origin reprezintă o premieră și deschide ușa către mult visatul turism spațial - care cel mai probabil va fi prea scump pentru majoritatea oamenilor încă o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, competiția devine din ce în ce mai acerbă, căci alături de Blue Origin și SpaceX și Virgin Galatic țintesc să implementeze cât mai curând zboruri spațiale de agrement.
O aplicație mobilă de la Wemagine.AI folosește un algoritm AI pentru a transforma selfie-urile în caricaturi, desene animate și picturi din secolul al XVIII-lea. Aplicația Voilà AI Artist Cartoon Photo este acum listată ca una dintre cele mai bune aplicații gratuite de pe Google Play.
Israelul a devenit prima țară din lume care a interzis vânzarea blănurilor. Interdicția va fi pusă în aplicare în șase luni și a fost adoptată din motive morale, deoarece „industria blănurilor provoacă moartea a sute de milioane de animale din întreaga lume”, a declarat ministrul Israelului pentru Protecția Mediului, Gila Gamliel.
British American Tobacco (BAT) a adăugat un record de 1,4 milioane de clienți noi pentru produsele sale de vapare în primul trimestru al anului 2021. Creșterea duce clienții companiei la dispozitivele sale de vapare duse de tutun încălzite și pungi de nicotine orale la 14,9 milioane, aproape 10% din totalul său 155 milioane de clienți.
Tesla a dezvăluit noul Model S Plaid, care va costa 130.000 de dolari. Noua variantă va atinge 100 de km în 2 secunde (da… 2 secunde) și va avea o autonomie mult extinsă.
În alte știri legate de Tesla, se pare că bloggerii chinezi au fost amenințați cu procese de defăimare de către companie pentru defăimare după ce au postat comentarii negative. Mișcarea se pare că adoptă o strategie de intimidare populară în China: companii precum Tencent au acționat în justiție blogger care le criticau produsele.
Decizia Tesla de a confrunta bloggeri într-un mod atât de drastic pare să fie susținută și de concurența crescută cu care se luptă în China, după ce din ce în ce mai multe companii autohtone au anunțate lansează mașini electrice (printre ele, inclusiv Xiaomi, care a anunțat că va intra în industria automobilelor „verzi”).
Ce ne spune noua tactică a Tesla?
Că deși companiile globale încearcă să păstreze o imagine uniformă, bazată pe valorile occidentale, printre care la loc de cinste libertatea de exprimare, ele nu se feresc să adopte tehnici locale de business, dacă sunt eficiente. Ceea ce este bine pe termen scurt. Dar pe termen lung ar putea dăuna reputației lor. Mai ales dacă aceste tehnici sunt agresive, cum e cea de-a „amenința” criticii cu procese.
🛒 e-commerce
Alibaba a lansat un nou produs de livestream pentru clienții care găzduiesc cloud. Acest produs permite comercianților cu amănuntul să adauge o funcție de cumpărături pe livestream pe site-urile web și aplicațiile care operează pe cloud Alibaba.
Cum era de așteptat, Netflix își lansează e-commerce cu merch inspirat din filme și seriale.
Amazon a început să ofere rețete de șase luni pentru cel puțin 6 USD, deoarece caută să încurajeze persoanele fizice să își cumpere medicamentele online. Membrii Prime vor primi mai multe beneficii, inclusiv livrare gratuită în două zile și discounturi suplimentare. Furnizorii de asigurări medicale din SUA nu acoperă rețetele de șase luni. Această nouă ofertă va oferi Amazon posibilitatea de a viza persoanele care nu sunt asigurate sau sunt au costuri personale ridicate pentru că trebuie să plătească din buzunarul lor.
WooCommerce a adăugat o integrare de influencer marketing cu Upfluence. Integrarea aduce celor 3,8 milioane de utilizatori ai WooCommerce acces îmbunătățit la industria de marketing a influencerilor în creștere rapidă. Integrarea îi ajută pe utilizatorii WooCommerce să capteze datele de acoperire socială ale clienților, precum urmăritori și engagement rate, pentru a-i transforma pe acești clienți în ambasadori ai mărcilor de micro-influenceri.
Toți comercianții din Shopify din S.U.A. vor avea acum acces la tranzacțiile cu plăți în rate din magazin, care sunt furnizate de Affirm. Comercianții vor putea oferi clienților opțiunea de a efectua plăți în rate fără dobândă, cunoscută și sub numele de buy-now-pay-later (BNPL). În România, avem Mokka.
Facebook a anunțat că creatorii de conținut își pot lega magazinele Instagram de pagina personală, nu doar de afaceri. Anumiți creatori americani vor putea să facă echipă cu unul dintre partenerii Instagram, precum Fanjoy și Spring, pentru a lansa produse exclusive prin intermediul aplicației.
💡Pentru că tot e la modă să te listezi pe SeedBlink și să iei investiție, am scris un articol foarte bun pe tema asta pe blog unde-ți explicăm care sunt toate etapele. Bineînțeles, la Avocatoo suntem partenerii tăi când vrei să iei o investiție și nu numai - de la primul act de înființare până uiți de noi că ai ajuns prea mare. 🚀
🤳 social media
Instagram îți va permite să faci bani din comisioanele pe care le iei ca link-uri de afiliere.
YouTube Shorts le va permite în curând utilizatorilor să folosească sunete din orice alt conținut încărcat pe YouTube. Funcția este acum disponibilă pe noi piețe ca parte a lansării Shorts în Marea Britanie, Canada și mai multe țări din America Latină și se va lansa pe alte piețe în următoarele săptămâni. Unii creatori s-au plâns de noua funcție, spunând că le este mai ușor oamenilor să le folosească conținutul fără permisiune. Creatorii pot renunța la funcție, dar trebuie să aleagă opțiunea pentru fiecare videoclip în mod individual.
Nigeria interzice Twitter pentru că acesta a șters postarea Președintelui. Guvernul din Nigeria a suspendat accesul la Twitter în țară, iar majoritatea companiilor de Telekom au blocat platforma la două zile după ce Twitter a șters o postare a Președintelui. Vorbim aici de grupuri care atacă guvernul și forțele de securitate pe care președintele le-a blamat, iar Twitter a spus că o asemenea postare încalcă politicile sale și a șters postarea.
Facebook plănuiește primul ceas inteligent pentru vara viitoare cu două camere și monitor de ritm cardiac. Smartwatch-ul Facebook va avea două camere pe un ecran detașabil. Camera frontală a dispozitivului este proiectată pentru apeluri video, iar camera din spate are un obiectiv de focalizare automată 1080p. Facebook a contactat alte companii pentru a crea accesorii pentru atașarea dispozitivului la lucruri precum rucsacurile. Ceasul va avea suport LTE, deci nu va avea nevoie de un telefon pentru a funcționa. Va veni în negru, alb și auriu. Facebook intenționează să lanseze prima versiune a ceasului în vara anului 2022.
Tot Facebook va permite tuturor angajaților care pot lucra de la distanță să solicite să lucreze de acasă cu normă întreagă. De asemenea, va permite angajaților să solicite lucrări la distanță din alte țări. Cei care vor să lucreze într-un birou vor fi rugați să vină în birou cel puțin jumătate din timp. Facebook intenționează să organizeze reuniuni regulate în persoană pentru toți lucrătorii săi.
Președintele Biden a revocat ordinele executivului lui Trump de a interzice noi descărcări de TikTok, WeChat și alte aplicații chinezești.
LinkedIn a investit bani într-o companie concurentă cu Zoom, Hopin. Desi este deținut de Microsoft, care are Teams, LinkedIn face investiții separate.
Facebook are o cerere de brevet în care mai multe persoane care poartă căști VR în aceeași locație pot interacționa în același mediu AR. Caracteristica cheie: datele de la căștile fiecărei persoane pot fi partajate pentru a coordona indivizii și pentru a ajuta la redarea mediului virtual. Aceasta este o abordare mai ieftină și mai simplă decât metoda existentă, care necesită configurări elaborate ale camerei.
Shopify vrea să-ți folosească telefonul pentru a măsura dimensiunea corpului. Hainele care nu vin sunt o problemă uriașă în comerțul electronic din câteva motive: 1) clienții se enervează când nu se potrivesc ; și 2) retururile sunt scumpe. Shopify încearcă să soluționeze aceste probleme utilizând realitatea augmentată - prin intermediul camerei telefonului smartphone - pentru a obține măsurători precise pentru îmbrăcăminte. Interesant este faptul că tehnologia poate explica și modul în care diferite tipuri de materiale de îmbrăcăminte se potrivesc corpului. Cu măsurători precise, instrumentul le-ar permite utilizatorilor să „încerce” practic haine.
Microsoft vrea să îți trimită informații despre „wellness”. Microsoft a solicitat un brevet care urmărește datele tale biometrice (de exemplu, ritmul cardiac) și le asociază cu activitățile legate de muncă. Dacă tensiunea arterială sau ritmul cardiac crește din faptul că petreci prea mult timp pe e-mailuri sau în întâlniri, Microsoft îți va prezenta recomandări pentru a te ajuta să abordezi problemele.
Twitter face mai ușoară abonarea la newsletter cu un simplu buton. Aștept să facă și Facebook asta.
Facebook lansează Facebook Wi-Fi prin care lasă persoanele să se conecteze la Wi-Fi-ul tău fără nevoia de a introduce o parolă. Ah, da, și ai acces, sigur, anonim, la anumite date ale vizitatorilor care folosesc internetul tău. Facebook spune că așa vei crește mai rapid pagina de business. Zi zău cu limba scoasă.
📱 internet & tehnologie
Tot ce a anunțat Apple la noua sa conferință că va implementa în iOS 15 și pe următoarele dispozitive.
Peste 780 de GB de cod sursă pentru FIFA 21 au fost furate de la EA Games. Datele despre jucători nu au fost compromise în încălcare, a declarat purtătorul de cuvânt al EA pentru CNN.
Aproape 200 GB de date private aparținând Departamentului de Poliție Presque Isle au fost aruncate online de un grup de ransomware cunoscut sub numele de Avaddon. Departamentul de poliție a fost spart pe 18 aprilie și i s-au acordat 10 zile pentru a plăti o răscumpărare. Departamentul a reușit să își reconstruiască rețeaua folosind backup-uri de date și a refuzat să plătească. La începutul acestei săptămâni, Avaddon a reușit în cele din urmă să își ducă la bun sfârșit amenințările postând datele pe site-ul său găzduit pe dark web. Avem un eșantion de rapoarte ale poliției și declarații ale martorilor care datează cel puțin din 2011. Fișierele documentau incidentele de violență domestică, furturi de magazine și agresiuni fizice și, în multe cazuri, furnizau numere de telefon, adrese și alte informații personale care aparțineau victimelor și inculpaților.
Google este de acord să schimbe practicile globale de publicitate, după ce a primit o amendă fără precedent de 268 milioane de dolari în Franța.
Cel mai mare leak de parole din istorie tocmai s-a întâmplat. RockYou2021 a scos pe piață 3.2 miliarde de parole.
Apropo de aplicații criptate pe care le spui că le folosești pentru a trimite mesaje securizate pentru că acestea nu pot fi interceptate, e bine, avem o veste proastă. Bineînțeles că nu vorbim de aplicațiile pe care le folosim cu toții, însă dacă faci parte din mafie sau din alte organizații criminale ai propriul tău sistem de mesagerie criptată pe care îl folosești. Polițiștii din Australia au reușit să aresteze 224 de persoane implicate în organizații criminale. În acțiune, denumită Operațiunea Ironside în Australia și Trojan Shield în SUA, autoritățile au decriptat și au urmărit aproximativ 25 de milioane de mesaje în timp real - monitorizând discuțiile privind execuțiile planificate, importurile masive de droguri și spălarea banilor.
Huawei Technologies, „filiala” Huawei din UK, a raportat o scădere a profitului de peste 27% față de 2020. Motivul principal? Decizia luată de guvernul britanic anul trecut de a interzice companiilor din Regat să cumpere echipamente 5G de la Huawei. Decizia a fost luată ca parte a „luptei” pe care Vestul o duce cu China pentru poziția de leader în zona noilor rețele de telecomunicații și a tehnologiei.
Huawei a criticat dur (cum era de așteptat) decizia guvernului, afirmând că va pune Marea Britanie pe „banda a doua” a implementării 5G-ului.
Ce ne spune impactul pe care decizia a avut-o asupra companiei?
În primul rând că deciziile politice „can make or break” orice companie, indiferent de cât de sigură poate să pară poziția lor dominantă. Huawei, spre exemplu, este încă din punct de vedere tehnologic unul dintre cei mai performanți producători de echipamente 5G (și de tehnologie în general). Dar a suferit „pagube” importante ca victimă colaterale a răzobiul Vest - China.
În al doilea rând, dintr-o perspectivă mai largă, că orice șoc „geopolitic” poate fi o oportunitate de reinventare. La fel cum în industria smartphone-urile Huawei și-a creat propriul sistem de operare după ce Google a nu i-a interzis să mai folosească Android, cel mai probabil va găsi piețe noi și pentru tehnologia sa 5G (cel mai probabil în America Latină).
S-a dus cu siguranța unei rețele distribuite. "Utilizatorii de internet nu au putut accesa agenții de știri importante, platforme de comerț electronic și chiar site-uri guvernamentale. Toată lumea, de la Amazon la New York Times și la Casa Albă a fost afectată". O companie despre care probabil nu ai auzit niciodată (Fastly) a făcut ca jumătate din internet să se ducă in the dark side.
Cum s-a întâmplat asta?
Fastly este o rețea de livrare a conținutului (CDN), care menține o rețea de servere care transferă conținut rapid de pe site-uri web către utilizatori. Compania, care are clienți precum Shopify, Stripe și multe alte business-uri media, promite „livrare rapidă” și „securitate avansată”. Natura unei astfel de rețele înseamnă, de asemenea, că problemele se pot răspândi rapid și pot afecta mulți dintre acei clienți simultan. În cazul incidentului de marți, Fastly spune că „a identificat o configurație de serviciu care a declanșat întreruperi” în întreaga lume. Au trecut aproximativ două ore de la momentul identificării problemei până la implementarea unei remedieri.
Startup-ul brazilian Fintech Nubank a strâns 750 milioane USD la o evaluare de 30 miliarde USD. Nubank oferă o varietate de servicii, inclusiv conturi bancare digitale și plăți de la om la om. Compania se concentrează pe cetățenii brazilieni nebancabili sau care nu pot beneficia de servicii, care reprezintă 30% din populație, ceea ce îi permite să ajungă la o bază de clienți mai mare.
Nubank are 40 de milioane de clienți, cea mai mare parte a oricărei bănci digitale din lume. Pe lângă Brazilia, operează și în Mexic și Columbia.
Un client McDonald's din Illinois a dat în judecată compania, susținând că a încălcat legea statului prin faptul că nu a obținut aprobarea clienților atunci când a folosit tehnologia sa de recunoaștere vocală. McDonald's a testat un asistent vocal bazat pe AI pentru a prelua automat comenzi drive-thru în 10 locații din zona Chicago.
Vorbeam în ediția trecută despre procesatorul de carne JBS, care deține peste 25% din carne din SUA și care a avut un atac cibernetic. A plătit 11 milioane de dolari.
Google își actualizează algoritmul pentru a elimina site-urile care calomniază și șantajează persoane. „Cercul calomniilor” a fost raportat în detaliu în The New York Times anul acesta: site-urile publică afirmații neconfirmate de înșelăciune, escrocherie și acțiuni sexuale cu privire la indivizi, apoi taxează acele persoane cu mii de dolari pentru a elimina conținutul ofensator. Până în prezent, aceste site-uri web apar adesea în mod evident în rezultatele căutării Google pentru anumite nume.
Ce face mai exact Google?
Google spune că va elimina unele informații personale din rezultatele căutării în cazul în care proprietarul site-ului care a publicat informațiile nu le va face singur.
Site-urile care publică imagini personale, pornografie falsă, informații financiare sau medicale sau adrese ar fi afectate de modificare.
Poliția regală canadiană (RCMP) a încălcat legea canadiană atunci când a folosit software-ul de recunoaștere facială Clearview AI, a stabilit Biroul comisarului pentru confidențialitate (OPC) din Canada. Clearview s-a confruntat cu critici legate de colecția sa de imagini ale oamenilor online, pe care a folosit-o pentru a construi o bază de date pentru serviciile de recunoaștere facială pe care le vinde forțelor de ordine.
Trei muzee de artă italiene folosesc acum sisteme de camere compatibile cu AI pentru a „citi” expresiile faciale ale vizitatorilor și pentru a determina care opere de artă sunt cele mai populare. Criticii subliniază problemele de confidențialitate și afirmațiile neconfirmate și dubioase că tehnologia AI este capabilă să interpreteze emoțiile umane.
Hackerii au accesat informații private despre clienții și angajații McDonald's din Coreea de Sud și Taiwan, a declarat compania vineri. McDonald's a declarat că a angajat consultanți externi pentru a investiga încălcarea, care a dezvăluit și unele informații de contact pentru francizele americane și angajații acestora. Nu au fost dezvăluite date despre clienți din SUA în atac.
🛠️ utile
Now4real este un script care-ți permite ca oamenii care sunt pe site-ul tău să comunice între ei în timp real, pe site-ul tău. Da, pe site-ul tău, vizitatorii comunică între ei.
Hootsuite ne spune cum să facem carouseluri de Instagram. Și poți folosi Creatopy pentru a-ți ușura munca.
Scrie mai repede cu compose.ai, iar Almanac.io e probabil cel mai rapid editor pentru a scrie.
💕 recomandarea avocatoo
Citește despre declinul aparent al Snap(chat).
Drumul dus-întors de la și până la muncă are beneficii, inclusiv pentru sănătatea ta mentală.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.