Newsletter pe legale #32
Uber va livra marijuana, Instagram te va lăsa să ascunzi like-urile, Facebook o dă la întors cu Consiliul de Supraveghere și Turcia interzice criptomonedele.
Salutare și bine te-am regăsit la o nouă ediție pe #legale.
Îți poți imagina că în 2 săptămâni vine Paștele și 1 mai? Da, știm, e aiurea anul ăsta pentru că majoritatea zilelor libere legale pică în weekend sau se suprapun.
Până atunci, să trecem la treabă și nu uita să dai click-click mai jos 👇 ca să ajungă newsletterul și la prietenii tăi.
Și avem o rugăminte 🙏: la Avocatoo ne facem rebranding frumos și ne ajută foarte mult opinia ta despre noi, ca să nu ne ducem în bălării. Ai formularul aici.
⚖️ juridic
Disney Parks și-a modificat codul de îmbrăcăminte al angajaților - va permite acum câteva tatuaje vizibile și va elimina orientările de gen din standardele sale.
Pentru că tot s-a legalizat marijuana în unele state din SUA, CEO-ul Uber a declarat că este posibil ca Uber să livreze și marijuana în curând.
Un bărbat din Detroit care a fost arestat pe nedrept în baza unei recunoașteri faciale defectuoase a dat în judecată Departamentul de Poliție din Detroit. Robert Williams a fost reținut pentru 30 de ore în ianuarie 2020, după ce serviciul de recunoaștere facială Rank One l-a asociat în mod greșit unei persoane care furase dintr-un magazin.
Pakistanul a blocat toate platformele de social media vineri, pentru a limita răspunsul protestatarilor la acțiunile poliției îndreptate împotriva lor, care au avut loc în aceeași zi. Protestele au avut loc săptămâna trecută împotriva Franței, după ce în urmă cu câteva luni șase persoane au fost condamnate în legătură cu atentatul din 2015 asupra redacției Charlie Hebdo.
De ce e importantă știrea?
Pentru că ne arată, din nou, că platformele de social media joacă un rol determinant în formarea protestelor și mișcărilor sociale peste tot în lume. Și ne mai arată cât de ușor pot guvernele, dacă vor, să limiteze accesul la acestea. Ceea ce ne ridică întrebări cu privire la care e „răul cel mai mic”: „închiderea platformelor” sau protestele care pot degenera?
Un proiect de legislație bipartizan care să limiteze „dreptul” companiilor Big Tech să ofere produse dedicate copiilor sub 16 ani ar putea fi introdus în Congresul SUA. Cum multe dintre marile companii, precum YouTube sau mai nou Facebook (prin Instagram), oferă versiuni ale platformelor dedicate copiilor, politicienii americani par să fie de părere că o nouă legislație este necesară pentru a limita riscurile. Printre acestea se numără dependența, impactul negativ asupra psihicului, comportamentul consumerist iresponsabil.
Platformele „pentru copii” au fost în repetate rânduri criticate de către membrii Congresului, drept o metodă de a advertising mascat adresat copiilor, care să le creeze dependență de platforme, nu spațiul educativ pe care companiile Big Tech îl descriu.
De aceea, noua lege ar urma să:
Interzică funcția de autoplay în cadrul aplicațiilor dedicate copiilor
Interzică video-urile de tip „unboxing” ale diverselor produse dedicate copiilor, care sunt o formă de advertising mascat
Interzică companiilor să colecteze date personale cu privire la copii sub 13 ani
Guvernul din Vietnam a făcut publice două inițiative legislative prin care încearcă reglementarea companiilor Big Tech.
Astfel, pe de-o parte, inițiativele prevăd crearea unor noi taxe digitale. Ce e problematic este că ar oferi de asemenea băncilor dreptul (și obligația) de a reține ele însele parte din banii plătiți de către utilizatori companiilor de tehnologie. Cu alte cuvinte, dacă îți faci un abonament la Netflix, banca de la care ai operat transferul va trimite guvernului o parte din prețul abonamentului și restul către Netflix.
Pe de altă parte, noile reguli ar urma să oblige platformele de e-commerce să creeze un motor de căutare speciale pentru guvernul vietnamez care să ofere acces la datele comercianților de pe platforme. Scopul declarat este de a face mai ușoară investigarea vânzarea bunurilor contrafăcute. Cu toate acestea, un astfel de mecanism pune niște probleme serioase de securitate și de privacy. Mai ales dacă platformele permit vânzarea de către comercianți localizați în alte jurisdicții.
Google Australia a fost sancționat pentru colectarea neautorizată a datelor cu privire la locația utilizatorilor, în perioada ianuarie 2017, decembrie 2018. Se pare că Google ar fi indus în eroare utilizatorii Android, activând by default setarea de „Web & Activity”, care permitea o astfel de colectare. Utilizatorii nu au fost informație despre această setare în niciun fel.
Se pare că apar iarăși probleme legate de noua politică de securitate a WhatsApp. Joi, autoritate însărcinată cu protecția datelor din Hamburg a anunțat că va apela la procedura de urgență prevăzută de GDPR pentru a bloca transferul de date dinspre WhatsApp către Facebook.
Transferul de date cu privire la utilizatori către Facebook reprezintă punctul controversat al politicii. Iar autoritatea hamburgheză consideră că datele transferate vor fi folosite în scopuri de marketing și de publicitate în mod direct, ceea ce contravine Regulamentului.
De cealaltă parte a globului, politica nu este mai bine primită nici în Brazilia. Un ONG care militează pentru protecția consumatorilor a făcut o plângere către autorități în legătură cu aceasta. Conform ONG-ului, transferul prevăzut de noile reguli este unul abuziv, pentru că utilizatorii sunt forțați să accepte transferul de date către Facebook.
Va fi interesant de văzut dacă în urma acestor reacții puternice, compania va decide să amâne din nou, sau chiar să renunțe la schimbări.
🕵️ interesante
Cercetătorii au descoperit că Facebook prezintă în mod disproporționat anumite tipuri de anunțuri pentru locuri de muncă, punând sub semnul întrebării progresul companiei în eliminarea prejudecății în algoritmii săi. "Noile cercetări de la USC au arătat că bărbaților le este mai probabil să li se prezinte locuri de muncă pentru livrarea pizza; femeile au văzut mai multe locuri de muncă pentru a cumpăra alimente de la Instacart.”
Coinbase, o platformă de tranzacționare crypto, s-a listat și a început cu un preț de 381$, a ajuns la un maxim de 430$ și s-a închis la 328.28$.
Nvidia și AstraZeneca s-au asociat pentru a utiliza AI pentru a descoperi potențiali candidați la droguri. Organizațiile vor utiliza rețelele neuronale ale transformatoarelor pentru a analiza seturi masive de date pentru descoperirea medicamentelor.
Un fost angajat Verizon explică de ce nu merită să ajutăm clienții. Angajații Verizon (companie de telefonie mobilă, telefonie, internet etc, un fel de Digi) sunt obligați să vândă produse către clienți, dar una dintre strategiile pentru a face acest lucru este să nu ofere opțiuni la prețuri mai mici. Pachetele la prețuri mai ridicate pot conține produse inferioare, cum ar fi linii de asistență tehnică de la terți. În timpul pandemiei, Verizon a eliminat upgrade-urile ca o modalitate pentru angajați de a câștiga comisioane, cerându-le să vândă noi linii, accesorii, tablete și asigurări. De asemenea, compania a ajustat comisioanele pe baza rezultatelor sondajelor clienților. Acest lucru a dus la refuzul angajaților de a servi clienții dacă există șansa unui rezultat negativ al sondajului.
Un cazinou este hackuit prin intermediul unui termometru dintr-un acvariu. În urmă cu câțiva ani, hackerii au folosit un termometru dintr-un acvariu pentru a accesa rețeaua unui cazinou din America de Nord și pentru a fura baze de date cu un nivel ridicat. Analiștii prezic că vor exista până la 31 miliarde de dispozitive conectate IoT la nivel mondial până în 2025. Dispozitivele inteligente pot fi de neprețuit pentru o afacere, dar aceste dispozitive trebuie să fie sigure. Starea actuală a industriei creează o oportunitate enormă pentru hackeri. Proprietarii de afaceri ar trebui să aducă în mod regulat experți IT pentru a evalua securitatea rețelei.
Departamentul de Transport din New York a ales Bird, Lime și VeoRide pentru a participa la primul său program pilot de e-scutere, cu 1.000 scutere fiecare.
Elon Musk a anunțat că Starlink, rețeaua de internet a SpaceX, va fi complet funcțională până la finalul anului. Rețeaua promite acces la internet prin satelit, cu viteze mult mai mari decât cel prin cablu, momentan disponibil, prin intermediul unei antene portabile. Ideea din spate este că odată ce sistemul este funcțional, orice utilizator are antena cu el, va avea acces la internet de înaltă viteză. Sistemul ar oferi un astfel de acces și vapoarelor, avioanelor și chiar camioanelor - dacă au antena instalată.
Și tot SpaceX va construi noul sistem de aselenizare pentru reîntoarcerea astronauților americani pe lună.
Clubhouse a fost evaluat la 4 miliarde de dolari de către companii de venture capital Andreessen Horowitz. Se pare că platforma de social media este în cursul unei a treia runde de finanțare, după ce ultima s-a încheiat ianuarie. În cadrul acesteia, aplicația a fost evaluată la 1 miliard de dolari. Deci vedem o cvadruplare a valorii în doar patru luni
Scopul strângerii de fonduri este de a facilita dezvoltarea de noi feature-uri, de a susține creatorii prin programe precum Creator First și crearea unor mecanisme noi pentru a ajuta utilizatorii să găsească cele mai bune camere.
Facebook îți permite să exporți postările în Google Docs, Blogger și Wordpress.com. În curând, sper, vom asista la o etică în tehnologie și toate vor fi interconectate. Și identice.
🛒 e-commerce
Studiu de caz: cum brandurile au început să vândă prin intermediul jocurilor online pe timpul pandemiei.
Sotheby's vinde o pereche de adidași Nike Air Yeezy purtate de rapperul Kanye West la ceremonia de decernare a premiilor Grammy din 2008 cu peste 1 milion de dolari.
Instacart și DoorDash lansează propriile lor cărți de credit.
Probabil că o să te îtnrebi de ce te-ar interesa una ca asta?
Cine sunt Instacart și DoorDash? Ei bine, sunt servicii de livrare a cumpărăturilor la ușă, similare cu Bringo, doar că mult mai mari. Acestea au lansat propriilor lor cărți de credit și vor să dea inclusiv 5% înapoi cashback.
De asemenea, vor să facă parteneriate cu bănci pentru a implementa mai multe opțiuni de plată. De ce este acest lucru important? Dacă până acum aveai Card Avantaj, Star BT sau alte asemenea, în momentul în care fiecare magazin mai mare va lansa o carte de credit ... ei bine ... imaginează-ți posibilitățile.
În primul rând, nu o să mai știi ce cărți de credite ai și pe unde, unde faci overdraft, pe care îl acoperi, cu care e mai avantajos să plătești și unde.
În al doilea rând, chiar dacă vorbim de o fidelizare și retenție a consumatorului, vei deveni, fără doar și poate, captiv. Pentru că nu te vei duce în al treilea lor dacă le ai pe astea două la îndemână. Doar ai deja o carte de credit acolo și mai mult, primești și niște bani înapoi.
Taco Bell va deschide primul său restaurant din SUA, doar digital, unde clienții pot comanda în avans sau pot folosi unul dintre cele 10 chioșcuri pentru a comanda automat din magazin. Restaurantul este situat în Times Square din New York, care a avut în medie 50 de milioane de turiști cu un an înainte de pandemia COVID-19.
Vânzătorul cu amănuntul de produse alimentare și mărfuri britanic Tesco a raportat o creștere cu 77% a vânzărilor online YoY. Tesco controlează 35% din piața online.
Probabil te întrebi de ce am pus acest link aici, când e vorba despre UK. Pentru că pe timpul pandemiei, marii coloși ai e-commerce-ului, inclusiv din România, și-au solidificat piața pe care o dețineau. La 35% te apropii de o poziție dominantă pe piață. Ne uităm un pic și în România? eMAG, Tazz, Glovo, Bringo ... ?
Target testează un nou proces în Minneapolis pentru a accelera livrarea comenzilor online. Angajații vor împacheta comenzile la magazin înainte de a fi transferate la un centru de sortare. Target va utiliza tehnologia de la Grand Junction și Deliv (două companii pe care le-a achiziționat în 2017 și, respectiv, 2020) pentru a determina cea mai rapidă cale înainte ca lucrătorii contractuali pentru Shipt să renunțe la pachet.
Willo lansează un robot care să curețe dinții copiilor tăi (adică să îi perie). Interesant nu este doar conceptul, ci că vei plăti 13$ lunar ca să primești gutiere de schimb și capete pentru acest roboțel, pentru că copilul tău crește. Așadar, stilul de monthly subscription este tot mai constant în piață și va deveni o sursă bună de revenue ad stream.
Am scris un articol foarte bun despre Only Fans. Da, platforma aceea, ai intuit bine. Despre riscurile la care te expui, problemele pe care le-ai putea avea la muncă și toate cele. Îl găsești aici. Nu uita că suntem la un e-mail distanță de orice problemă ai avea și te putem sfătui să iei o decizie bună.
🤳 social media
Vorbeam în newsletterul trecut despre review-urile fake și acțiunile pe care le-au luat platformele în UK după ce CMA a intrat peste ei. Ei bine, Facebook a eliminat 16.000 de grupuri dedicate cumpărării și vânzării de recenzii false, după ce a intervenit CMA. CMA a început să preseze platformele pentru a aborda problema în 2019. (Reuters)
Instagram te va lasă să ascunzi like-urile, dacă vrei. Urmează Facebook cu o mișcare asemănătoare.
Utilizatorii Facebook, Instagram pot solicita acum Consiliului de „Supraveghere” să revizuiască deciziile de a nu elimina conținutul. Practic, lasă persoanele să decidă dacă respectivul conținut va putea fi păstrat sau nu pe platforme. Această mișcare vine ca urmare a criticii de la Trump, când platformele pur și simplu au blocat conturile lui pe toate rețelele de socializare, deși poate că unele persoane ar fi dorit să îl vadă în continuare.
Facebook testează o aplicație video de speed dating numită Sparked. Sparked este o nouă aplicație video de speed dating de la echipa Facebook de experimentare a produselor noi (NPE). În timpul evenimentelor, aplicația face speed dating-uri care durează patru minute. Dacă întâlnirea merge bine, perechea poate programa o întâlnire mai lungă. Utilizatorii trebuie să completeze întrebări la înscriere care indică faptul că bunătatea este un factor major atunci când se califică pentru aplicație. Echipa NPE a lansat multe aplicații cu puțin succes, deci nu este clar cât de angajat va fi Facebook față de acest proiect.
TikTok lansează ”Business Creative Hub”, un nou tool care să ajute conturile de business să identifice trenduri „hot” și care să ofere sfaturi cu privire la crearea unei comunități puternice. Noul ajutor oferit brandurilor care folosesc TikTok în scop de business subliniază importanța pe care TikTok o acordă laturii de business a platformei sale. Dacă la început prefera să se considere o platformă strict „non advertising”, TikTok a evoluat enorm, iar acum este principalul promotor al social commerce-ului. Și unul dintre factorii care-l fac atât de popular printre branduri este susținerea arată acestora, concretizată acum și prin acest nou Creative Hub.
Facebook testează noi funcții de discovery în feed în SUA: utilizatorii vor putea atinge subiectele (topicurile) care îi interesează sub postări și reclame din News, permițându-le să exploreze conținut conex de la companii.
Aplicația de Android a Clubhouse este aproape finalizată! Cel mai probabil va fi disponibilă începând cu luna mai. Cu toate acestea, competiția se încinge: Facebook, LinkedIn, Twitter și Reddit, toate testează deja variante proprii ale formatului pentru dispozitivele cu Android.
După ce toate acestea vor fi disponibile oficial va fi interesant de urmărit dacă utilizatorii de pe această platformă vor alege Clubhouse drept application of choice, sau o altă variantă. Pentru că, până la urmă, Clubhouse în sine nu are niciun element de diferențiere care să nu poate să fie „copiat” de o aplicație a competitorilor. Așa că, în ce sens va merge *brand fidelity-*ul?
Facebook testează un sistem de upvoting și downvoting al comentariilor în grupuri
. Scrisoarea a fost scrisă de Campania pentru o Copilărie fără Comerț, un grup de advocacy care conduce adesea campanii împotriva tehnologiilor mari care vizează copiii.
Facebook va fi investigat pentru încălcarea GDPR-ului, în urma scandalului cauzat de identificarea unei baze de date cu datele personale a peste 530 de milioane de utilizatori accesibilă pe forumurile de hacking.
Autoritatea însărcinată cu protecția datelor din Irlanda a anunțat miercuri că va deschide o investigație în acest caz. Investigația ar urma să vizeze modul în care Facebook procesează datele prin mecanismul de contact syncing de pe Messenger. Acest mecanism se pare că ar fi avut o vulnerabilitate care a permis hackerilor preluarea datelor.
De asemenea, în urma scandalului, LinkedIn a anunțat de asemenea că și date ale utilizatorilor lor au fost preluate într-un mod similar, ceea ce ridică semne de întrebări cu privire la nivelul real de siguranță pe care platformele îl oferă.
Apple Music plătește pentru fiecare stream 0.10 cenți, dublu decât Spotify. Suntem curioși dacă o asemenea mișcare va pune presiune pe industrie, să ofere mai mult către artiști.
📱 internet & tehnologie
Microsoft a cumpărat Nuance, producătorii de software de dictare super mega puternic, pentru 19,7 miliarde de dolari. Comunicatul poziționează afacerea ca având mult de-a face cu asistența medicală. Achiziția Nuance de 19,7 miliarde de dolari este cea de-a doua ca mărime după achiziția LinkedIn în 2016, cu 26 de miliarde de dolari. Aceasta vine într-un moment în care tehnologia vorbirii se îmbunătățește rapid, datorită creșterii profunde a învățării în AI și există simultan mai multe oportunități de utilizare a acesteia.
Spotify lansează un ecosistem de divertisment în mașină. Spotify a anunțat oficial lansarea limitată în SUA a primului său dispozitiv hardware, Car Thing, destinat abonaților Spotify Premium, noul dispozitiv - pe care Spotify îl oferă în mod surprinzător gratuit, plus costurile de expediere - a evoluat substanțial de la versiunea care a început să fie testată în 2019. Acest model modernizat are un ecran tactil, un buton mare, prindere pentru navigație, funcții de control vocal și patru butoane presetate la partea de sus pentru muzică, podcast-uri sau liste de redare preferate, similar cu Spotify pe dispozitive mobile.
Apple lucrează la un accesoriu TV cu microfon și cameră, astfel încât utilizatorii Apple TV să poată efectua apeluri video pe ecranul televizorului.
Domino's Pizza a lansat un program pilot cu furnizorul autonom de vehicule Nuro și va începe livrările în Houston săptămâna aceasta. Livrările se vor face folosind roboții R2 de la Nuro, primul vehicul de transport rutier complet autonom (fără șofer de siguranță umană) care a primit permisiunea de a opera în S.U.A.
Start-up-ul auto chinez WeRide a primit permisiunea de a-și testa vehiculele complet autonome pe drumurile publice din San Jose, California. WeRide își poate testa vehiculele pe drumuri cu limite de viteză de 45 mph. Testarea va avea loc în timpul săptămânii, dar nu în condiții de ceață puternică sau ploaie. Este a 7-a companie de acest gen care primește permisiune, ceea ce înseamnă că vor ajunge cel mai probabil și în Europa acest gen de vehicule cât mai curând.
Uniunea Europeană cântărește interzicerea totală a sistemelor de AI care manipulează comportamentul uman, punctează indivizii social sau supraveghează oamenii în mod nediscriminatoriu, conform unui proiect al acestor reguli viitoare obținut de Politico. „GDPR pentru inteligență artificială” europeană ar solicita, de asemenea, firmelor să obțină aprobări speciale pentru recunoașterea facială și alte sisteme de identificare biometrică utilizate în public.
Potrivit proiectului, Comisia Europeană, organul executiv al UE, ia în considerare interdicțiile directe asupra scorurilor de credit social și a sistemelor de AI cu „risc ridicat” menționate mai sus, plus cele care exploatează informații despre persoane sau grupuri.
Alte sisteme cu risc crescut, care nu sunt interzise direct - cum ar fi autoturismele autonome sau operațiile la distanță - ar avea nevoie de inspecții pentru a se asigura că au fost instruite „pe seturi de date imparțiale, într-un mod trasabil și cu supraveghere umană”.
Organizațiilor vor trebui să le spună oamenilor când interacționează cu un sistem AI (inclusiv deepfakes), cu excepția cazului în care este „evident din circumstanțe și din contextul de utilizare”.
Legislația propusă va crea un Comitet European de Inteligență Artificială. Reprezentanții fiecărui stat național ar ajuta comisia să decidă ce sisteme de AI prezintă un risc ridicat și ar putea sugera modificări ale regulilor.
În urma unei consultări publice realizate de Banca Central Europeană legată de crearea unui euro digital, majoritatea respondenților a afirmat că principala preocupare pe care o au este ca tranzacțiile să continue să aibă un „caracter privat”. Rezultatele subliniază atașamentul puternic pe care societatea încă îl are față de anonimitatea folosirii cash-ului.
Un raport al unei comisii instituite de guvernul britanic concluzionează că cel puțin 25% din infrastructura 5G ar trebui construită de către companii mici și start-up-uri. Raportul a fost „comandat” de către guvern pentru a analiza opțiunile de construire a infrastructurii 5G după „banarea” Huawei anul trecut.
Mai mult decât atât, raportul trage un semnal de alarmă cu privire la poziția dominantă a Chinei în ceea ce ține de standardele internaționale ale 5G-ului. „UK-ul trebuie să facă față provocării pe care China Standards 2035 o reprezintă”. China Standards 2035 reprezintă platforma pe care China vrea să o „instituționalizează” la nivel internațional în ceea ce ține de best practices și standarde de calitate în domeniu.
Turcia a interzis utilizarea directă sau indirectă a criptomonedelor ca metodă de plată într-un așa zis efort de a proteja cetățenii de efectele nocive ale volatilității acestor instrumente financiare. Decizia guvernului turc vine în opoziție cu trendul general de adoptare din ce în ce mai largă în sectoarele mainstream a cryptomondelor.
Cu toate acestea, ea nu este surprinzătoare. În primul rând, pentru că guvernul de la Ankara are „antecedente” similare, în încercarea de a controla cu o mână de fier piața serviciilor de plată. Spre exemplu, a interzis folosirea PayPal în Turcia pentru cinci ani. În al doilea rând, pentru că atitudinea „protecționistă” și anti-inovații occidentale își face simțită prezența și în alte domenii. Nu trebuie să uităm mai departe de „faimoasa” lege a social media-ului, care limita puternic libertatea platformelor pe teritoriul turc.
SpaceX a câștigat un contract de 2.9 miliarde de dolari să trimită oameni pe lună.
🛠️ utile
Faci start-up-uri peste start-up-uri? Citește asta. Start-up-ul meu a eșuat. Apoi am aflat că nu mai pot fi angajat.
Google Earth devine 3D și are un timelapse foarte fain.
Synthesis este o școală începută cumva de Elon Musk în 2017 și continuată oarecum.
💕 recomandarea avocatoo
Te-ai gândit cum ar fi să începi o țară nouă? Ai aici un articol despre asta.
Vei putea mânca burgeri de Prepeliță și în București pentru că franciza Prepelițescu ajunge în Ghencea.
Dacă ești în pană de idei și cauți acele cuvinte pompoase să-ți impresionezi clienții, acest Marketing Gibberish Generator te poate salva.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.