Newsletter pe legale #25
Twitter face o clonă ClubHouse, Instagram dă drumul la live-uri cu mai multe persoane, Whatsapp schimbă politica de date, Spotify monetizează podcasturile, iar Facebook se duce către magazine online.
Hello și bine te-am găsit la o nouă săptămână #pelegale. A venit primăvară (mai mult în calendar), așa că ne pregătim pentru cât mai multe zile ☀.
Știi ce mult apreciem sprijinul tău :) De aceea, te rugăm să dai share pe butonul de mai jos și să trimiți ediția #25 către prieteni, colegi, familie și să îl pui pe rețelele sociale. Îți ia fix 5 secunde, iar noi mai scoatem o ediție. Mulțumim!
⚖️ juridic
Avem o schemă HoReCa de ajutor pentru că a fost pandemia, însă ultimele modificări o fac tot mai greu de accesat. Acum, cei din industrie trebuie să demonstreze că au avut pierderi, iar aceste pierderi trebuie să fie certificate și asumate de un contabil sau un auditor.
Mărțișoarele și florile vor fi permise de 1 și 8 martie la școală, după un întreg șir de discuții în presă.
Dacă intri într-un proiect și trebuie la un moment dat să subcontractezi, nu uita că răspunzi pentru persoanele respective față de beneficiarul tău. E foarte important să ai contractele bine făcute, ca să nu rămâi descoperit.
Whatsapp îți explică ce se va întâmpla cu datele tale personale din momentul în care se va aplica noua politică. Conturile care nu vor fi de acord nu se vor șterge, dar Whatsapp își rezervă dreptul de a-ți șterge contul dacă este inactiv pentru mai mult de 120 de zile.
Mai ții minte când acum vreo 6 ani Facebook era om bun și cum puneai o poză cu oameni, îți sugera după fețele lor cine sunt oamenii aceia ca să le dai tag? Super, nu? Ei bine, nu chiar. În SUA, Facebook tocmai a încheiat o tranzacție (”înțelegere” pe românește) de 650 de milioane de dolari pentru că a folosit în mod nelegal recunoașterea facială. 1.6 milioane de oameni au intentat o acțiune colectivă în statul Illinois contra acestui acțiuni de ”tag”, care s-a finalizat cu această tranzacție, judecătorul federal dând ordin către Facebook să plătească ”cât mai repede cu putință” despăgubirea pentru persoanele respective. Asta înseamnă 406 dolari de persoană.
T-Mobile a avut a 5-a breșă de securitate în 4 ani de zile, care este destul de gravă. Frauda de SIM (sau deturnarea SIM) permite escrocilor să preia controlul asupra numerelor de telefon ale țintelor după ce le-au portat. Ulterior, primesc mesajele și apelurile victimelor, ceea ce permite ocolirea cu ușurință a autentificării pe mai mulți factori (MFA) bazată pe SMS, furtul identității utilizatorului, precum și preluarea conturilor de servicii online ale victimelor. Infractorii se pot conecta apoi la conturile bancare ale victimelor pentru a fura bani, pentru a schimba parolele contului și chiar pentru a bloca victimele din propriile conturi. T-Mobile nu a declarat numărul victimelor.
Tot la breșe, laboratorul de la Oxford destinat cercetării COVID-19 a fost hackuit. În perioada pandemiei, multe centre medicale au fost vizate, mai ales pentru bazele de date cu pacienți. Îți dai seama totuși ce bine îi targetezi apoi cu diferite produse pe cei care au făcut COVID, nu?
Franța a adoptat la începutul lunii ianuarie o lege pentru reducerea deșeurilor care are un efect secundar interesant: obligă companiile de tehnologie să afișeze pe site cât de reparabile le sunt produsele.
Scopul este de a încuraja utilizatorii să repare dispozitivele stricate, mai degrabă decât să cumpere altele, pentru a reduce deșeurile „tehnologice”. Uniunea Europeană chiar vrea să reglementeze un „drept de a repara” prin care companiile de gadgeturi ar fi obligate să facă mai accesibilă repararea produselor. O astfel de obligație ar merge contra „trendului”, și anume conceperea dispozitivelor în moduri cât mai dificil de reparat. De sperat ar fi că astfel de măsuri legislative vor deveni realitate într-un număr cât mai mare.
Am lansat seria ”Bani din #idei. Monetizează și protejează-ți creativitatea”. Urmărește-ne pe canalul de YouTube ca să afli cum îți protejezi afacerea și creativitatea.
🕵️interesante
Apple lansează Tabără pentru Antreprenori de culoare (Black Entrepreneur Camp). Deși îmi pun sincer întrebarea dacă această denumire este potrivită în contextul BLM. Programul a selectat deja 13 echipe.
Mr. Potato Head devine de ”gen neutru”. Nu mai avem Mr. Potato Head, ci doar Potato Head.
O companie de electronice, Fry's Electronics, s-a închis de pe o zi pe alta. Fry's Electronics va închide toate cele 30 de locații americane. Angajații lanțului de supermarketuri au spus săptămâna trecută că au fost concediați marți fără preaviz. Unii angajați au fost însărcinați să livreze marfa rămasă înapoi către furnizori pentru ultima lor zi de muncă. Site-ul web Fry a început să difuzeze erori, dar unele dintre subdomeniile sale rămân active. Compania și-a șters contul de Facebook și și-a blocat profilul Twitter. Un moment bun să ne gândim că este bine că în România suntem un stat social unde nu prea te poate da cineva afară de pe o zi pe alta horodonc-tronc.
Cercetătorii de la Standford au identificat 4 cauze pentru ”oboseala cauzată de Zoom” și cum poți să treci peste ele. Culmea, una din ele se referă la faptul că te vezi mereu pe ecran.
Compania Beyond Meat care face produse pe bază de plante care să țină locul cărnii tocmai a încheiat contracte cu McDonald’s și Taco Bell pentru a furniza „carne” pentru noile opțiuni vegetariene și vegane.
Decizia ne arată avântul pe care industria cărnii „fake” a început să îl aibă. Într-adevăr, Beyond Meat a anunțat că a avut o creștere a vânzărilor nete de peste 3.5% în 2020. Așa că ne putem aștepta ca din ce în ce mai multe lanțuri de restaurante să ofere opțiuni vegan-friendly în viitorul apropiat.
MyHeritage, un website care te lasă să cercetezi arborele tău genealogic, a anunțat că lansează o funcție numită „deep nostalgia”, care utilizează AI-ul pentru a anima pozele rudelor decedate. Pe scurt, AI-ul va mapa fața persoanelor din poză și le va crea video-uri interactive în care ochii, buzele și fața să se miște.
Apariția unei astfel de tehnologii ne demonstrează din nou cât de important este să reglementat domeniul AI. O astfel de funcție ridică probleme importante pentru dreptul la imagine și la viață privată. Ar fi necesar un consimțământ al persoanelor din fotografii, de exemplu, pentru a putea fi procesate de AI? Sau se poate asuma că simpla decizie de a se lăsa fotografiate înseamnă că sunt de acord cu orice fel de utilizare a imaginii, în limitele legii, de către persoanele autorizate să dețină imaginea?
🛒e-commerce
Etsy, un fel de breslo la nivel mondial, a auvt încasări duble în 2020 față de anul precedent. Probabil și pentru că mai multe persoane au stat acasă și au cumpărat. Dar este și un motiv să te gândești că dacă tot ai fost în work from home, poate ai transformat acel hobby handmade într-o mică afacere.
Klarna, sistemul de plată în rate întârziate (un fel de Card Avantaj, dar fără card pentru că se implementează pe site direct) se va lista. Asta înseamnă că metodele de BNPL (buy now pay later) vor avea un succes tot mai mare în următoarea perioadă și poate le vom vedea și la noi.
Walmart a devenit un marketplace și lasă vendorii din alte părți să vândă la ei. Nu știu dacă ai văzut, dar la noi aproapte toate site-urile ”vechi” au devenit marketplace: cel.ro, eMAG, DOMO. Despre marketplace-uri vorbim într-un newsletter viitor.
Swarovski și-a făcut rebranding complet și redesign al magazinelor sale. Este prima acțiune de acest gen în 32 de ani, iar brandul are 125 de ani pe piață.
Nielsen a scos un instrument care-ți permite măsurarea interacțiunilor vizitatorilor pe site, fără cookies.
Facebook mai face un pas spre direcția de social commerce și dă drumul magazinelor online în UK și Canada pentru pagini. Facebook vrea să ofere o experiență completă și să facă businessurile să se gândească la un redesign în e-commerce, mai ales că va implementa tot mai mult Facebook Pay. Vorbim aici practic de un nou mediu de shopping online.
Lopi.ai, start-up românesc, ajută companiile care au un magazin online să își crească vânzările prin 3 servicii vitale pentru ecommerce în 2021, și anume: căutare vizuală, produse similare și auto tagging.
Emotive este o platformă de text conversațional uman, folosită cu succes mai ales la magazine online care tocmai a strâns o finanțare de 50 milioane de dolari. E timpul să faci mai umană discuția cu consumatorii tăi.
Problema de privacy în social media este mai detaliată decât ai crede. Am vorbit despre asta la DigiFm. Nu este doar despre date criptate sau cine are acces la ele, ci inclusiv de ceea ce partajăm, cum facem back-up, cum avem implementate procedurile de control. Spre exemplu, dacă compania ta folosește Whatsapp pentru a comunica și transmite documente între colegi, nu ar fi neapărat o mare problemă. Doar că fiecare telefon are apoi un back-up, al persoanei respective, iar back-up se duce în vreun cloud. Și poate că la acel telefon mai are acces și copilul acasă sau il dai unui prieten să caute ceva. S-a dus confidențialitatea. De aceea la Avocatoo spunem că GDPR nu este doar despre proceduri scrise, ci despre cum sunt implementate acestea în viața reală, adaptate proceselor de afaceri. Scrie-ne și hai să vedem cum optimizăm procesele tale de prelucrare a datelor. Am redus cu peste 70% din procesele companiilor cu care lucrăm.
🤳social media
Spotify va monetiza podcasturile.
Cum va face acest lucru? Prin 3 direcții principale:
Inserturi de ADS în streaming: un serviciu care furnizează și plasează reclame în podcasturi după audiență, target, preferințe (ca la Facebook)
Spotify AD Studio: un instrument pentru advertiseri care să poată servi reclame audio
Spotify Audience Network: va permite advertiserilor să targeteze ușeri specifici în loc de show-uri specifice
Twitter dezvoltă un ”safety mode” care va bloca tweet-urile care sunt nelalocul lor. Twitter lucrează la o nouă funcție care va detecta automat conținut abuziv și îl va bloca din conturile utilizatorilor.
Tot Twitter experimentează cu mesaje vocale. Come on! Iar la Fleets (mă rog, stories-urile lor) adaugă stickere și 'Twemojis'.
Și tot Twitter lansează Super Follows și Communities. Asta după ce în decembrie a cumpărat Squad, o platformă care permite video calls, iar la începutulu anului trecut Chroma, care permite utilizatorilor să facă template-uri de Stories.
Ce este Super Follows? Funcția de plată, numită Super Follows, va permite utilizatorilor Twitter să taxeze urmăritorii și să le ofere acces la conținut suplimentar. Acestea ar putea fi tweets bonus, acces la un grup pe comunitate, abonament la un newsletter sau o insignă care indică sprijinul acestora. Twitter a arătat un exemplu în care un utilizator percepe 4,99 USD pe lună pentru a primi o serie de avantaje. Twitter îl vede ca pe un mod de a permite creatorilor și editorilor să fie plătiți direct de fanii lor.
Ce este Communities? Simplu: un fel de Facebook Groups, doar că pe Twitter.
Și a lansat Spaces, o variantă (a se citi copie) a ClubHouse pe Twitter. Yuhuuuu. Aparent toate platformele vor avea aceleași funcționalități în curând. Oh, wait ...
Youtube lansează o nouă opțiune care permite părinților să monitorizeze activitatea de vizionare a copilului lor.
Cum va funcționa? Prin această nouă opțiune, părinții vor putea alege dintre trei niveluri de supraveghere pentru activitatea copiilor lor:
Explore: pentru copiii gata să treacă de la YouTube Kids și să exploreze conținut pe YouTube, această setare va include o gamă largă de videoclipuri potrivite în general pentru copiii cu vârsta de peste 9 ani, inclusiv vloguri, tutoriale, videoclipuri despre jocuri, clipuri muzicale, știri, conținut educațional etc.
Explore More: cu conținut adecvat în general pentru copiii cu vârsta peste 13 ani, această setare va include un set și mai mare de videoclipuri, precum și fluxuri live din aceleași categorii ca „Explore”.
Most of Youtube: această setare va conține aproape toate videoclipurile de pe YouTube, cu excepția conținutului restricționat în funcție de vârstă și include subiecte sensibile care pot fi adecvate doar pentru adolescenții mai în vârstă.
Facebook ridică ștacheta pentru a lupta împotriva conținutului ce privește abuzul copiilor. Facebook a anunțat o pereche de instrumente noi pentru a ajuta la combaterea abuzului asupra copiilor și a conținutului de exploatare de pe platforma și aplicațiile sale.
Cum funcționează?
primul instrument este un pop-up care va fi afișat utilizatorilor care caută în aplicațiile Facebook termeni care sunt de obicei asociați cu exploatarea copiilor.
al doilea instrument este o alertă de siguranță care va apărea pentru persoanele care au partajat conținut viral sau meme care are legătură cu exploatarea copiilor . Alerta va informa utilizatorul la ce prejudicii ar putea duce partajarea unui astfel de conținut și va adăuga, de asemenea, un avertisment cu privire la ramificațiile legale ale partajării acestor materiale.
Clubhouse are în continuare probleme de privacy și apar tot mai multe articole pe tema asta, chiar dacă aceștia au zis că lucrează să le remedieze.
Snapchat a lansat mai de mult Spotlight, rivalul TikTok. Iar Snap plătește milioane de dolari către unii creatori care au performanțe bune aici. Ceea ce a dus la un interes crescut al platformei și oamenii vor să o monetizeze. Doar că Snapchat nu vrea să facă ”sponsored content”.
Big Tobacco intră pe piața influencerilor cu pungile pentru nicotină. Ce sunt pungile cu nicotină? Da, exact așa am fost și eu când am citit. Nu vorbim despre vaping sau alte forme de tigări electronice sau dispozitive, ci despre punguțe cu nicotină, care nu trebuie să ardă, să fie vapate sau orice altceva. Doar le ții în gură.
India are noi orientări pentru comunicare, publicitate și social media și vrea să oblige influencerii să pună #ad în postare.
Autoritatea privind Standardele Publicitare din Irlanda a publicat un material despre responsabilitatea și recunoașterea influencerilor în social media. Adică cum ne dăm seama că avem un influencer care promovează un produs, pe românește.
Pentru că Donald Trump are toate conturile suspendate pe rețelele clasice de socializare, Donald Trump Jr. s-a mutat pe Rumble, unde își urcă videourile.
Instagram dă drumul la Live Rooms, unde poți să ai live-uri cu 4 participanți. Instagram anunțase de ceva vreme acest feature și suntem curioși dacă va veni la pachet în curând cu shops sau cu funcție de donație pentru creatori.
Facebook și Instagram sunt acum cross-messaged. Asta înseamnă că cine te caută pe Instagram poate să-ți dea mesaj pe Facebook Messenger și viceversa. Nu uita să-ți actualizezi politica de rețele sociale.
Facebook a lansat o aplicație experimentală, BARS, care oferă o selecție de ritmuri hip-hop la care poți pune rapurile tale, împreună cu efecte vocale și alte instrumente pentru a-ți aduce muzica la viață.
TikTok lansează propria sa platformă de ADS în UK și Canada ca să nu o mai faci prin parteneri.
Facebook lansează rivalul lui Cameo în propria sa aplicație, care se numește Super.
Și tot pe TikTok un cont numit deeptomcruise utilizează tehnologia deep fake pentru a-l impersona pe faimosul actor. Și este înfricoșător de credibil. De ce ne sperie contul, care pare să fie complet inofensiv? Pentru că ne arată că tehnologia AI care îți permite să scalezi fața (și chiar vocea) altei persoane pe fața ta a devenit atât de bună încât peste 200 de mii de oameni s-au lăsat păcăliți. Deși deeptomcruise nu face altceva decât video-uri entertaining foarte ușor ne putem imagina o altă persoană dându-se Joe Biden sau Vladimir Putin și declarând război… ceea ce e un gând mult mai scary.
Ce poate păți deeptomcruise?
În primul rând, Termenii și Condițiile de pe TikTok interzic din start impersonarea oricărei alte persoane, deci persoana din spate va avea contul închis în mod sigur. E de mirare că nu s-a întâmplat asta deja.
În al doilea rând, persoana ar putea fi acuzată chiar de furt de identitate. În mod evident, această infracțiune este reglementată diferit de la țară la țară, dar cel puțin în România, deschiderea unui cont pe rețelele sociale în numele altei persoane a fost considerată recent drept infracțiune de către Înalta Curte.
📱 internet & tehnologie
Eforturile Amazon de a securiza datele nu sunt suficiente pentru a proteja clienții de încălcarea și furtul datelor, au declarat pentru Politico trei foști angajați de securitate IT la nivel înalt din cadrul companiei. Ei susțin că au fost șicanați de conducerea superioară din companie atunci când au adus probleme de securitate.
Treizeci și cinci la sută (35%) dintre organizațiile de asistență medicală au suferit un atac din interior care a dus la furtul de date din cloud anul trecut, potrivit Raportului de securitate a datelor din 2021 Netwrix Cloud.
Uber intră pe piața livrărilor de tip logistic cu Uber Freight.
LinkedIn pune pe picioare un marketplace care să concureze cu site-uri precum Fiverr și Upwork. Platforma va conecta furnizorii de servicii independenți cu clienții pentru proiecte one-time only. LinkedIn dezvoltă această caracteristică din septembrie 2019, după ce compania a achiziționat UpCounsel, o platformă care conectează avocați și clienți independenți. Site-urile de acest gen (gig) au fost o nișă în creștere rapidă, atât Upwork, cât și Fiverr au înregistrat o creștere a veniturilor pe tot parcursul pandemiei.
Firefox lansează un instrument care te va proteja total de cookie-uri.
Compania chineză ByteDance, compania-mamă a popularei aplicații TikTok, a fost de acord să plătească 92 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv, care a susținut că aplicația a distribuit datele utilizatorilor fără consimțământul lor. Facebook a plătit anul trecut 550 milioane de dolari pentru aceleași fapte.
Două noi brevete pentru Ochelarii Apple au fost dezvăluite recent. Un brevet prezintă mai multe microfoane situate în poziții diferite pe Ochelarii Apple, care pot capta și prelucra sunete din direcții diferite. Scopul designului nu este menționat în brevet, dar ar putea fi folosit pentru a identifica locațiile sunetelor. Celălalt brevet are o funcție de curățare automată care îndepărtează praful și alte particule de pe lentilă și ochelari prin vibrații.
Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la statutul lucrătorilor din „gig economy”, cel mai probabil un efect al decizie Curții Supreme din Marea Britanie de a califica șoferii Uber drept lucrători. Pe scurt, Comisia încearcă să vadă dacă există suficient suport pentru o acorda contractorilor din „gig economy” aceleași drepturi ca unui angajat.
Cum reacționează platformele?
Uber încearcă, bineînțeles, de luni de zile să influențeze orice inițiativă în domeniu. După decizia Parlamentului din California de a adopta o lege care crează un sistem hibrid pentru șoferii Uber, oferindu-le unele drepturi de bază, dar refuzându-le pe cele mai multe ale angajaților, Uber practic a făcut o propunere Uniunii de a adopta o lege „trasă la indigo”. Rămâne de văzut dacă eforturile companiei vor da roade, având în vedere că mai multe țări europene tind să încline spre acordarea mai multor drepturi șoferilor (și altor tipuri de „gig workers”).
Conform declarațiilor oficialilor australieni, Facebook a revenit asupra deciziei de a șterge toate știrile de pe site-ul său. Facebook a luat această decizie săptămâna trecută, în încercarea de a se opune noii legi care impune platformelor plata unei sume către publisherii al căror conținut este distribuit pe site-urile lor.
Decizia Facebook de a se răzgândi vine după ce, aparent, guvernul australian le-a oferit asigurări că platforma va păstra dreptul de a decide ce știri să apară pe site-ul ei, astfel încât să nu fie forțată să negocieze.
Cu alte cuvinte, dacă tu ca utilizator din Australia vei vrea să dai share unei știri de pe un site cu care Facebook nu are un contract, cel mai probabil nu vei putea face lucrul acesta. O astfel de abordare ridică multe probleme în special în zona de prezentare unilaterală a subiectelor sensibile și cu privire la procesul de „bulificare” și ar putea chiar aduce în discuție, în cazuri extreme, cenzura.
Având în vedere că sistem similare cu cel din Australia sunt din ce în ce mai probabil să fie adoptate peste tot în lume, statele trebuie să aibă grijă și la modul în care obligațiile de plată (și de negociere) ale platformelor se împletesc cu dreptul la informare al populației.
🛠️ utile
O comunitate bine închegată și plină de voie bună poate face un engagement extrem de bun al unui produs sau un serviciu. Sau ceea ce se mai poate numi ”trib”. Dacă ai în plan să creezi o asemenea comunitate în jurul brandului tău, nu uita să (a) faci un regulament pentru asta, (b) să o incluzi în politicile tale și (c) să vezi ce date personale mai prelucrezi și de acolo.
LinkedIn și-a actualizat paginile care vor include și lead generation forms (captare de adrese de e-mail). E important, dacă folosești acest tool, să ai în vedere și că vei avea o nouă prelucrare de date personale pe care să o treci în registru și în politica ta de prelucrare.
62% din consumatori spun că pozele din review-uri de la alți consumatori influențează deciziile acestora de cumpărare. Tocmai de aceea, dacă vrei să folosești aceste review-uri pe alte platforme sociale, să le promovezi sau să le evidențiezi, trebuie să ai o politică de user generated content care să-ți permită să faci acest lucru.
Aplicația de AI Deep Nostalgia îți aduce la viață pozele vechi. Da, acelea foarte vechi, pe care le ai prin sertare.
Canva duce designul online la următorul nivel: mockups și background remover mult mai bun prin achiziția a două startup-uri.
💕recomandarea avocatoo
Dacă vrei să mai tai din toate RSS-urile, newsletterele (nu și ăsta) și site-urile de știri, poți folosi Mailbrew.
Dedicația.ro este prima platformă din România unde poți comanda o dedicație, de la artiștii și actorii tăi preferați, pentru tine sau pentru cineva drag. Există și potențial de extindere la nivel internațional: aplicația memmo.me tocmai a prins o finanțare serie A de 10 milioane de dolari.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan