Newsletter pe legale #21
Aplicații de gambling cu în Google Play, Youtube testează shopping live în videouri și videouri scurte, iar TikTok are un nou tool pentru creatori.
Salutare, salutare! Ne revedem la ☕ de cu luni.
Așa cum te-am obișnuit, avem un newsletter pentru o săptămână întreagă.
Și dacă nu ți-ai dat seama, tocmai a trecut prima lună din an pentru că e 1 februarie. Deja, da. AMR 11 am zice.
Dacă-ți place cu #legalele, nu uita să ne dai mai jos un share pe buton: la prieteni, familie, colegi de muncă, dujmani, orice. Ne ajută foarte mult! Mulțumim!
Time for some 🐒 business.
⚖️ juridic
Amazon, Penguin Random House, Hachette, HarperCollins, Macmillan, și Simon & Schuster au fost acuzați că s-au înțeles (a se citi cartelizat) și au crescut în mod artificial11 prețul cărților electronice. Amazon a negociat parteneriate cu acei cinci editori în 2015 cu prețuri fixe cu 30% mai mari decât valoarea de piață. Apropo de asta, în România fix pe fixarea prețurilor de revânzare avem recenta amendă dată de Consiliul Concurenței companiilor care produceau utilaje agricole. Nu mult, 26.5 milioane de euro.
Citeam de curând postări de niște grupuri de Facebook unde oamenii se plângeau că nu și-au mai văzut banii de ceva vreme de la partenerii cu care lucrau. Știu că pare din cale afară și peste mână pentru tine, dar poți merge pe cerere cu valoare redusă sau pe o ordonanță de plată. Și pentru că trecem cu toții prin perioade tulburi, la Avocatoo avem un deal pentru tine: mergem pe comision de succes din ceea ce recuperăm. Cum sună? Ia scrie-ne.
Facebook fusese printre primele companii care a spus că va lăsa angajații să lucreze de acasă pe termen nedefinit de-acum încolo. Cu toate astea, aparent lucrurile nu stau chiar așa: angajații Facebook din Marea Britanie, care se ocupă de moderarea conținutului, au fost chemați fizic la birou, deși numărul de cazuri COVID-19 este în plină creștere.
De ce întâmplă asta?
acești moderatori de conținut nu sunt ”angajați” ai Facebook, ci practic sunt contractori ai unei alte firme, CLP, care este în relație contractuală cu Facebook
așadar, da, Facebook își ține angajații acasă, dar nu și „contractorii”.
Cine sunt ”contractorii”?
Legislația din UK și SUA este mai atipică aici, dar vom adapta asta pentru România.
Când decizi să intri într-o ”relație” cu o firmă, ai două variante:
fie mergi pe contract de muncă
fie mergi pe contract de prestări servicii (când tu îți faci un PFA/SRL)
În fapt, și în a a doua situație, tu ești chemat la ”muncă” tot 8 ore/zi etc. Se pune problema dacă:
ai concediu
ai zile libere
primești al ”treișpelea” salariu
primești bonusuri de final de an etc.
Sigur, totul ține de negocierea pe care o au părțile, pentru că ambele tipuri de reglementări vine cu beneficii și cu pierderi, de ambele baricade. Doar că trebuie să fii destul de atent când negociezi asemenea contracte.
CMA (Consiliul Concurenței britanic) investighează achiziția Autocab de către Uber. Stat-up-ul oferă soluții software companiilor de taxi pentru a gestiona comenzile vehiculelor și conectează șoferii cu comenzile printr-un sistem de tip marketplace.
Cu toate că Uber a declarat că va menține compania achiziționată independentă și îi va menține scopul de a oferi tehnologie serviciilor de taximetrie, CMA-ul nu pare prea convins. Autoritatea consideră că achiziția pune în pericol competitivitatea serviciilor de taximetrie în fața Uber, având în vedere că soluția software prin care acestea ajung la client e deținută de competitorul lor nr.1.
Ce ne spune investigația?
În primul rând aceasta e un exemplu tipic al noului focus al autorităților de concurență, în special al CMA-ului. Acestea investighează în principal orice achiziție care poate fi considerată „killer”- achiziții în care companii puternice cumpără start-up-uri pentru a anula potențiala competiție creată de acestea.
Noul trend pare să fi apărut după investigația extinsă realizată de Congresul american asupra celor patru companii Big Tech- Apple, Facebook, Amazon și Google. În cadrul audierilor unul dintre congresmani a afirmat că Facebook nu ar fi trebuit să fie lăsat să cumpere Instagram în 2012. Acum se pare că autoritățile învață din greșeli.
India plănuiește să interzică monedele crypto private, precum Bitcoin sau Ethereum. În același timp, plănuiește crearea unui framework pentru lansarea unei monede digitale oficiale, oferite de Banca Centrală și bazată tot pe tehnologia blockchain.
De ce ne interesează?
Pentru că se pare că se pregătește un luptă majoră între state și monedele virtuale „private”. Din ce în ce mai multe state China are unul dintre cele mai avansate proiecte doresc să dezvolte monede virtuale care să faciliteze controlul fiscal, efectuare plăților și suprimarea fraudelor. Problema, pentru mulți entuziaști, este că o astfel de abordare este complet opusul viziunii cu care au fost create monedele crypto.
Scopul lor a fost tocmai de-a scăpa de centralizarea și controlul exercitat de băncile centrale și de-a lăsa piața să decidă valoarea reală. Dacă statele își vor crea propriile monede virtuale și interzice pe cele private… reversul medaliei se va întâmpla: controlul băncilor centrale va fi aproape absolut, pentru că ele vor controla chiar numărul, valoarea și circulația monedelor lor.
🕵️interesante
Au fost produse bateriile electrice pentru mașini care se pot încărca în 5 minute.
Influencer, dar altfel: Amanda Gorman, cea care a captivat întreaga lume când a recitat poemul la inaugurarea lui Joe Biden, a semnat un contract cu IMG Models, care le reprezintă, printre altele, pe Kate Moss și Gisele Bündchen. Ei zic că au luat-o pentru fashion, noi sperăm că și pentru educație.
în SUA era un declin al vânzărilor de țigări. Până la pandemie, când s-a oprit declinul. De ce? Oamenii au avut mai mult să fumeze, au avut mai mulți bani pentru că nu mai fost pe la restaurante și toate cele și mna ... tutun și alcool. Chiar și în România, consumul de alcool ”la domiciliu” a crescut semnificativ pe perioada pandemiei, tot mai mulți jucători fiind pe această piață. Spre exemplu, cei de la Distillery by Shoteria îți livrează alcoolul în București în două ore. Nu mâine, nu poimâine. 2 ore (îi găsești pe Tazz, Glovo și FoodPanda). Ceea ce mă face iarăși să îmi pun întrebarea: verifică cineva atunci când plasezi comanda de alcool că ai peste 18 ani? Dacă da, cum? Dar la livrare?
După carne ”făcută” în laborator, aparent acum vom avea lemn produs în laborator. Ceea ce nu este un lucru rău, pentru că asta înseamnă că nu vom mai tăia păduri de dragul de a face mobilă. Doar că acest lemn poate fi modelat pentru a avea ”formă de mobilă”, dar nu va opri defrișările masive care au loc pentru ... agricultură în cea mai mare parte.
În caz că nu sunteți familiari deja cu subiectul… Wall-street, centrul financiar global, duce o luptă crâncenă cu investitorii amatori de pe reddit. Și se pare că wall-street-ul pierde.
Războiul se duce în principal prin intermediul acțiunilor companiei GameStop, un retailer de jocuri online.
Pe scurt, ce s-a întâmplat este că marile fonduri de investiții au investit pariind că valoare acțiunilor companiei vor scădea. Ca metodă de, câțiva „trolling”, câțiva traderi de pe forumul de reddit r/wallstreetbets au început să cumpere acțiuni în ritm alert pentru a crește prețul… și a face ca fondurile de pe Wall-street să piardă bani. Totul a luat a devenit ultra-hyped și rezultatul este că… valoare acțiunilor GameStop a ajuns de la 20 de dolari/acțiune la peste 300 de dolari.
Ce trebuie să reținem?
Că influența șocantă a platformelor de social media se face din nou remarcată. Ceea ce a început ca o glumă pe un forum a dus la repercusiuni economice majore prin simplul hype creat online. La fel s-a întâmplat și în cazul incidentelor de la Capitoliu. De la un simplu tweet al Președintelui Trump, care s-a finalizat, situația a căpătat o amploare reală care a lăsat urme adânci.
Așa că ar fi bine să nu mai spune că ce se întâmplă pe internet nu e „în viața reală”.
🛒e-commerce
Forbes lansează o platformă de conținut plătit pentru contributori, unde persoanele se pot abona direct la persoanele pe care le urmăresc și să le ofere acestora bani. Problema este că Forbes va face 50/50 cu scriitori, ceea ce e interesant în condițiile în care Substack ia 10%.
Deliveroo (care livrează preponderent mâncare în Europa) a obținut o investiție de $180M într-o serie H de finanțare, la o evaluare de peste $7 miliarde. În 2019, Deliveroo a avut venituri de 1 miliard dolari, cu o pierdere de 393 milioane dolari. A devenit „profitabil din punct de vedere operațional” anul trecut.
PayPal intră pe piața din China prin achiziția 100% a GoPay și își propune să devină un concurent serios pentru AliPay.
aplicațiile de gambling cu real money vor veni pe Google Play, inclusiv în România, pentru că suntem printre cele 15 țări care au încheiat parteneriatul. Sigur, trebuie să mai obții autorizațiile locale și toate cele, dar ... ca-ching!
E foarte important în contracte să scrii exact care sunt obligațiile părților. Uite, să luăm un exemplu concret: pe un grup de Facebook cineva s-a inflamat că ”un designer trebuie să știe regulile și legislația viticolă atunci când face etichete pentru vinuri”. Răspunsul este: nu, nu trebuie să știe deloc asta, este fix în sarcina clientului. Ca atunci când faci un logo: nu este treaba ca designer dacă respectivul client nu a făcut mai înainte un due-dilligence și o cercetare prealabilă cu privire la drepturile de autor și mărci. Și știi unde prevezi asta? În contracte. Tocmai de aceea am lansat împreună cu Librăria de Designul toolkitul ”Creativ pe legale”, ca să preîntâmpini situațiile astea.
🤳social media
Că tot vorbeam de Facebook, Whatsapp și politica lor de transfer de date. După ce au anunțat că vor muta ”modificarea” în mai, tot mai multe state cer Facebook și Whatsapp să renunțe la politică definitiv, unul din ele fiind India.
ByteDance, compania care deține TikTok a lansat un start-up prin care poți să cumperi produse prezentate în video, în timp real. Exact cum vezi pe Instagram pozele acelea în care ai tag-uri la produse și le poți cumpăra din shop. Doar că vorbim de video. Hello, plasare de produse și o nouă nișă de vânzare.
Culmea, răspunsul Youtube (sau cine știe care pe cine a inspirat) este să facă același lucru în cadrul unui program pilot. Să cumperi produse din video. Când un produs va fi plasat, o să apară acolo frumos o sacoșă de cumpărături, dai click și cumperi. Marketeri, pregătiți-vă terenul. Practic, la Avocatoo vom putea vinde servicii de consultanță online în timp ce îți prezint o chestie juridică. Să ne îmbogățim, zic.
Mișcarea asta fost de mai demult pregătită de Youtube, pentru că în octombrie 2020, Bloomberg zicea că Youtube pune la dispoziție creatorilor instrumentele necesare ca aceștia să urmărească achizițiile făcute de urmăritori. Iar aceste date erau apoi integrate în Google Analytics etc.
Apple se gândește să ofere un abonament plătit la podcasts. Aparent tot mai multe platforme vor începe să monetizeze conținutul pe care îl produc. Ceea ce nu e rău, având în vedere că prea ne-am obișnuit să luăm totul gratis, iar conținutul de calitate este foarte greu de produs.
Twitter lansează Birdwatch, un instrument menit să combată dezinformarea.
Apropo de Twitter, în continuare suspendă conturi. De data aceasta, pentru 12 ore, față de o susținătoare a lui Trump, Marjorie Taylor Greene, care a spus că există fraude electorale.
TikTok testează o funcție prin care utilizatorii vor putea lăsa întrebări creatorilor de conținut la fiecare video publicat. Ba mai mult, ceilalți utilizatori vor putea vedea întrebările deja postate și chiar da like.
Noua funcție se integrează foarte bine cu modul de funcționare a platformei care încurajează interacțiunea directă și personală dintre creatori și public. Astfel, adresarea de întrebări maximizează engagement-ul pe platformă și aduce niște avantaje specifice creatorilor:
În primul rând, menține atât creatorii, cât și publicul conectați la platformă și crește probabilitatea de interacțiune
În al doilea rând, solidifică relația creatorului cu comunitatea sa, ceea ce poate să aibă implicații pozitive pentru viitoare contracte de influencer marketing. Pentru că de obicei brandurile preferă influencerii care au o comunitate care interacționează direct și calitativ cu aceștia și cu ceea ce ei promovează.
❓ Cine răspunde în cazul în care dai printr-un influencer niște premii în bani? Iarași, am furat-o de pe grup. Care e ideea? Dacă ai un influencer prin intermediul căruia organizezi un concurs, cine trebuie să plătească impozitul ăla dacă vorbim de o valoare de peste 600 de lei? Influencerul sau cel care oferă premiile? Interesant, nu?Depinde ce scrie în contract și cum se negociază.
Facebook intră pe piața newsletterelor și atacă Substack și Revue. După ce Forbes tocmai a anunțat că va avea o platformă pentru autori unde cititorii pot da subscribe și să plătească, iar Twitter a achiziționat Revue, Facebook a zis că hop și el! în acest sistem și va lansa niște unelte pentru newsletter. Nu știm încă cum se va concretiza acest lucru, dar un lucru e sigur: newsletterul de calitate e back in business.
Twitter blochează contul Ambasadei Chinei în SUA în legătură cu „dezumanizarea” uigurilor într-un tweet. Twitter a blocat contul Ambasadei Chinei în SUA pentru un tweet care apăra politicile Chinei în regiunea Xinjiang, despre care platforma socială americană a declarat că a încălcat politica firmei împotriva „dezumanizării”.
Dacă ai ajuns până aici înseamnă că încă nu te-am plictisit așa că te rugăm să dai mai jos share pe butonul de mai jos să ajungă newsletterul ăsta și la prietenii tăi. Sau pe la vreun șef, dacă vrei să îi atragi atenția.
📱 internet & tehnologie
Un oraș din India, Lucknow, intenționează să instaleze camere de luat vederi echipate cu AI, despre care pretinde că pot identifica atunci când femeile sunt hărțuite. Tehnologia de recunoaștere facială ar putea detecta atunci când expresia feței unei persoane pare agresată, deși afirmațiile despre sistemele actuale de AI care pot citi emoții au fost în mare parte dezmințite.
Grindr (aplicația de dating pentru persoanele gay) e pasibilă de o amendă de aproape 10 milioane de euro din partea autorității de supraveghere a datelor personale. De ce? Aparent lua mai multe date decât trebuia, nu le spunea persoanelor la care folosește aceste date și, mai rău, la transmitea altora în scop de marketing. Amenda reprezintă 10% din cifra lor de afaceri.
Că tot vorbeam despre tehnologie, Guvernul din California a acordat licență pentru ca Baidu să înceapă testele pe stradă fără să aibă nevoie de un ”om” în carne și oase. Probabil că în 3-4 ani mașinile autonome vor fi destul de la ordinea zilei. Totuși, asta am spus și despre mașinile electrice, lucru care nu prea s-a întâmplat, cu toate facilitățile oferite de guverne.
Spotify a sperat că parteneriatul lor exclusiv cu Joe Rogan se va concretiza în ... mai multe descărcări de aplicație și, ceea ce ne dorim cu toții, utilizatori care plătesc. Se pare că lucrurile nu stau chiar așa, iar analiștii de la Citi spun că nu se vede o schimbare semnificativă în numărul de descărcări, cu atât mai puțin în conversia utilizatorilor din „gratis” în ”plătiți”.
Google Maps va arăta în curând locațiile unde te vei putea vaccina contra COVID-19. Sunt curioasă cum va fi asta în România, când noi nici măcar nu știm câte centre avem.
Apropo de ”lucrători din tehnologie”, conform unui sondaj făcut de Blind, aparent aceștia lucrează doar 3-4 ore pe zi. Nu s-a măsurat și productivitatea, dar e un punct interesant de plecare pentru viitor.
I has mixed feelings upon this: Audi Spaces este un ”mediu virtual” 3D făcut de cei de la Audi pentru angajații work from home. Un fel de Sims în viața reală. Adică îți iei un avatar și faci un stand-up meeting virtual. Nu am prea multe cuvinte de zis.
Un fost angajat al ADT (o firmă de securitate, care instala camere video în locațiile clienților și supraveghea ce se întâmplă acolo) a recunoscut că a urmărit clienții cum fac sex de ani de zile prin intermediul camerelor instalate. Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Justiție, bărbatul din Texas, în vârstă de 35 de ani, a realizat acest lucru prin simpla sa adăugare la conturile a aproximativ 200 de persoane, permițându-i să le urmărească de la distanță după bunul plac.
Brazilia se pregătește de licitația care va decide ce companie va construi infrastructura sa 5G. Ce e interesant e că vineri guvernul brazilian a anunțat că viitorul câștigător al licitație va fi obligată să construiască o rețea separat de înaltă securitate pentru utilizarea exclusivă a guvernului. Ce e și mai interesant e că spre deosebire de țările vestice, Brazilia nu are o problemă cu Huawei și e foarte probabil ca gigantul chinez să construiască rețeaua 5G chiar și cea pe cea a guvernului.
De ce ne interesează?
Pentru că ne arată cât de important va fi 5G-ul pentru viitorul tehnologiilor de zi cu zi. 5G-ul va sta la baza tuturor gadgeturilor interconectate, de la mașini autonome, la camere video moderne și orice alt dispozitiv conectat la the Internet of Things (IoT). De aceea guvernele vor avea nevoie de propria conexiune privată prin care să poată menține controlul și securitatea ecosistemului (IoT).
🛠️utile
S-a lansat Podz, un fel de agregator de știri, dar pentru podcasturi. Care îți oferă un highlight de 60 de secunde la fiecare podcast. Pretty nice.
Viitorul contentului este video. Pastile scurte, mici care să poată fi consumate de persoane imediat, pe loc. Biteable este un asemenea program care îți oferă zeci de template-uri video, gata de folosit.
💕recomandarea avocatoo
Știai că există LOL (laughing out loud), o platformă de stand-up comedy și nu numai, fondată de Kevin Hart?
Băiatul acesta și-a preînregistrat toate întâlnirile pe care le avea cu echipa pe Zoom pentru o săptămână. Guess what? A mers.
Ne revedem lunea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan