Newsletter pe legale #20
Social Media e posibil să aibă reguli noi, Polonia zice că mai ușor cu suspendarea conturilor online, TikTok are o politică nouă, se ridică restricțiile în București, iar targetarea va fi mai dificilă
Salutare și cu 🌞!
Am venit cu newsletter #pelegale, care să-ți dea microdozele zilnice de informații utile pentru o săptămână de-acum încolo.
Dacă îți place proiectul nostru, nu uita să ne dai mai jos un share pe buton: la prieteni, familie, colegi de muncă, orice. Ne ajută foarte mult! Mulțumim!
Acum, să trecem la treabă 😉
⚖️juridic
Google suspendă contul unui cercetător AI după ce se pare că un cercetător, Margaret Mitchell, a împărtășit mii de dosare interne ale companiei cu persoane din afară. O sursă a declarat pentru Axios că Mitchell, un co-lider al echipei etice de inteligență artificială Google, a folosit scripturi automatizate pentru a căuta prin mesaje instanțe de tratament discriminatoriu față de cercetătorul AI Timnit Gebru. Gebru este acel cercetător de la Google care a refuzat să-și retragă o lucrare de cercetare luna trecută.
Ce trebuie să reții tu de aici?
Dacă ai impresia că acel contract standard de muncă de 7 pagini e de ajuns ca să ai munca și informațiile tale confidențiale la adăpost, mai gândește-te.
Un contract de muncă bine pus la punct cuprinde:
clauze de neconcurență
clauze de nedivulgare
clauze de confidențialitate
proceduri în regulamentul intern și alte asemenea documente interne prin care angajatului i se explică în mod clar ce poate face, cum poate face, dar mai ales, pentru ce răspunde.
Mai mulți legiuitori americani intenționează să reintroducă un proiect de lege în acest an care ar interzice FBI-ului și altor agenții federale să folosească tehnologii de recunoaștere facială, relatează Reuters. Legea privind recunoașterea facială și moratoriul tehnologiei biometrice nu a reușit să câștige tracțiune anul trecut, după ce a fost propusă de patru membri ai Congresului Democrat în iunie.
Se pare că după momentul istoric al blocării contului lui Trump de pe social media, țările europene încep să pregătească legislație care să limiteze puterea de „cenzură” a companiilor de social media: Polonia a anunțat acum o săptămâna un proiect de lege care interzice de facto moderarea de conținutului de către platforme.
Inițiativa prevede că cetățenii polonezi care au avut conținutul șters sau conturile blocate se pot adresa administratorilor companiilor care în termen de 24 de ore trebuie să motiveze decizia în termen de 24 de ore. Dacă motivarea nu corespunde cazurilor foarte restrânse de moderare, conținutul trebuie să fie repostat, iar conturile deblocate. Companiile vor putea conform proiectului de lege, elimina conținutului și aplica alte sancțiuni doar dacă încalcă legile poloneze.
Ce trebuie să reținem?
Dacă legea este aprobată va însemna începutul unui regim de moderare „fragmentat”. Pentru că platformele de obicei aplică aceleași reguli în toate statele în care activează. Și de obicei reguli cu privire la conținut sunt mai largi decât ceea ce este considerat ilegal. Cu alte cuvinte nu e o crimă să faci trolling, dar Facebook tot va elimina conținutul. Ceea ce nu va mai fi posibil dacă în Polonia va fi legală moderarea doar în conformitate cu ce zice legea poloneză că e interzis.
Platformele vor avea mari bătăi de cap cu trasarea granițelor de moderare. Cum știm cui să aplicăm legea poloneză de exemplu? Doar celor de pe teritoriul țării? Sau și emigranților polonezi? Ce facem cu cei care se conectează prin VPN-uri.
Rămânând tot la Facebook, dar în altă ordine de idei, decizia de a bloca contul lui Donald Trump va fi analizată de „Consiliul de Supraveghere”. Cum vă spuneam în decembrie, Consiliul este un organism independent alcătuit din membrii ai comunității civile, experți juriști și politicieni și are ca scop verificare conformității deciziilor de moderare luate de Facebook. Decizia Consiliului este obligatorie pentru Facebook și nici măcar Zuckerberg nu are drept de veto asupra ei.
Ce trebuie să reținem?
Acesta va fi primul „test de stres” al Consiliului care a început să funcționeze doar de o lună. Dacă analiza lui se va dovedi a fi echidistantă și argumentată, s-ar putea să fim martorii unei nou model în moderarea online: unul hibrid.
Modelul de moderare propus de „Consiliul de Supraveghere” este unul care împrumută elemente din sistemul privat- în care companiile decid discreționar ce și cum moderează- și cel public - în care companiile moderează după un set de reguli impus și sancționat de stat.
Practic, Consiliul ar urma să fie instanță imparțială (similară cu o curte de judecată din „sistemul public”) care aplică obiectiv regulile de moderare în urma unui „proces”. Diferența e că el are tot o natură privată, iar regulile sunt cele create de Facebook.
Dacă se va dovedi că modelul funcționează, s-ar putea ca acesta să stopeze dorința legiuitorului de a reglementa „oficial” modul de moderare al rețelelor.
În decembrie vă spuneam că 10 state din SUA au început un proces împotriva Google pentru presupuse practici anticoncurențiale în ceea ce ține de modul în care își desfășoară afacerea de publicitate. Printre acuzații se numără și încheierea unei înțelegeri cu Facebook, care, dacă se dovedește adevărată, ar avea potențialul de a fi distorsionat semnificativ piața.
Acum se pare că și Uniunea Europeană e interesată de subiect și a trimis rivalilor Google un chestionar (facultativ) prin care să analizeze modul în care compania este văzută pe piață. Printre întrebările adresate, foarte interesant, se numără și dacă „Google poate fi văzut ca un rival al Facebook”.
Se ”ridică” restricțiile de azi în București. Mă rog, nu se ridică, ci se aplică legea. Pentru că în București am scăzut sub 3 la mia de locuitori de cazuri COVID-19, restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele vor putea funcționa la 30% din capacitatea maximă, la interior. Asta nu înseamnă că s-a terminat pandemia sau că se ridică alte restricții, așadar:
masca e în continuare obligatorie;
totul se închide la ora 21 (deci nu vei mânca mai târziu, ceea ce e bine pentru digestie);
după ora 11 ai nevoie de un motiv întemeiat să te deplasezi, pe care îl pui pe declarație.
Tot mai multe țări solicită un test negativ dacă intri în țară din afară + carantină. Asta a lovit foarte puternic companiile aeriene, mai ales în Europa. Practic, tot ceea ce nu este considerat călătorie esențială nu se mai face. La nivelul UE se vorbește inclusiv despre un pașaport de vaccinare, care să te ”scutească” de testele negative dacă ți l-ai făcut. Dar momentan e în lucru.
Apropo de vaccin COVID-19, prin Hotărârea CNSU 4/2021 de lunea trecută, în România, după ce ți-ai făcut rapelul (a doua doză) și au trecut 10 zile de atunci, nu mai intri în carantină și nici nu mai ai nevoie de un test negativ. Valabil și dacă vii din afară, dar și dacă intri în contact direct cu o persoană cu COVID-19. Iar România se află printre primele țări din Uniunea Europeană la oameni vaccinați.
🕵️interesante
Google org Impact Challenge (CEE), prin care sunt oferită granturi de 2 milioane de euro unor proiecte inovatoare ce sustin alfabetizarea digitala si incluziunea economica au fost deschise si in România. Daniel Oroș preciza că se caută inițiative ce folosesc tehnologia pentru a oferi competente digitale, iar de aplicat, o poți face [aici]
Amazon și Microsoft oferă din locațiile lor pentru a permite vaccinarea COVID-19 către populație.
🛒e-commerce
ColdSnap este un aparat care face iaurt înghețat sau soft serve ice-cream la tine acasă. Bă băiete. O costa tot 1.5 lei ca la tonete? (mă îndoiesc sincer că înghețata aia avea vreun pic de lapte, dar era extrem de bună)
Platforma de comerț indian Jiomart se va integra cu Whatsapp pentru a deveni un competitor al Amazon. Nu mai durează mult până ce o să vedem că inclusiv în România o să avem asemenea parteneriate. Gândește-te doar la: eMAG + Whatsapp = 💕
#cum te putem ajuta?
Mai mult ca sigur că rar îți fac audituri la contractele pe care le ai. În colaborarea mea din ultima perioadă cu afacerile din digital, pot spune că nu aș vrea să se ajungă in instanță, pentru că multe din ele sunt descoperite. Sigur, o să-mi spui că nu ai buget pentru asta, că nu ai timp și chef. Te cred, nici eu nu m-am ținut de sală până când nu am văzut beneficiile. Și e mai bine să aloci niște resurse la început de an pentru o revizuire de contracte-cadru decât să stai să o iei apoi pe coajă când îți e lumea mai dragă. Caută-ne, că știm ce facem.
🤳social media
TikTok a învins în cele din urmă Facebook în timpul lunar petrecut pe platformă per utilizator, potrivit App Annie. Știai că și noi suntem pe TikTok?
TikTok își modifică politica privind utilizarea platformei de către minori (finally!). Așadar, avem noi reguli:
restrângerea opțiunilor pentru comentarea videoclipurilor create de persoanele cu vârste de 13-15 ani. Acești utilizatori pot alege acum între „prieteni” sau „nimeni”, cu opțiunea „toată lumea” eliminată.
schimbarea setărilor Duet și Stitch pentru ca aceste caracteristici să fie disponibile acum numai pe conținutul creat doar de utilizatorii cu vârsta de 16 ani și peste. Pentru utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani, setarea implicită pentru Duet și Stitch va fi acum setată la „prieteni”.
permite descărcări de videoclipuri create doar de utilizatorii de 16 ani și peste. Alți utilizatori pot decide dacă doresc să permită descărcările videoclipurilor lor, deși pentru utilizatorii cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani setarea implicită va fi acum dezactivată, cu excepția cazului în care decid să o activeze.
setarea „Sugerează-ți contul altora” este dezactivată în mod prestabilit pentru utilizatorii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani.
O să îți placă raportul și ghidul ăsta despre trenduri în marketing și e-commerce de la HubSpot pe anul 2020
📱 internet & tehnologie
📡GDPR
Profilare automată & folosirea algoritmilor: dacă cumva ai uitat, la Avocatoo facem și GDPR, și chiar foarte bine. Autoritatea de concurență din Marea Britanie (CMA) solicită oamenilor să trimită exemple de utilizare algoritmică necorespunzătoare pentru investigarea modului în care sistemele de inteligență artificială dăunează consumatorilor online. CMA spune că algoritmii pot deteriora concurența online, ajutând companiile să își promoveze produsele față de altele, limitând opțiunile în rezultatele căutării și prin diferite alte activități anticoncurențiale.
Exemplele includ sistemele AI ale Google, Amazon și Facebook, care determină ceea ce oamenii citesc și cumpără online. În căutări, rezultatele se bazează adesea pe clickuri pe linkuri făcute anterior și pe obiceiuri de navigare, mai degrabă decât pe cele mai apropiate potriviri.
Hai să luăm un exemplu de pe la noi: eMAG tocmai a fost sancționat pentru abuz de poziție dominantă cu o amendă de aproape 7 milioane de euro. Dacă la un moment dat cauți un anumit produs, o să vezi că îți promovează mai înainte produsele vândute de eMAG și apoi pe cele ale vendorilor înscriși prin platformă. Sau ai acolo mai jos, alte opțiuni, vândut și de. Super, pai cine ajunge să dea click pe săgețile de mai jos?
Dar, pe lângă asta, CMA intenționează să lanseze „Analiza algoritmilor”, un program menit să identifice anumite companii folosind algoritmi care încalcă drepturile consumatorilor. Hehehe.
Everalbum a ajuns la un acord cu Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) în urma acuzațiilor că i-a înșelat pe consumatori cu privire la utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială prin aplicația Ever Cloud de stocare a fotografiilor și păstrarea fotografiilor și videoclipurilor utilizatorilor care și-au dezactivat conturile. Ca parte a soluționării propuse, Everalbum Inc trebuie să obțină consimțământul expres al consumatorilor înainte de a utiliza tehnologia de recunoaștere facială pe fotografiile și videoclipurile lor. Ordinul propus solicită, de asemenea, dezvoltatorului de aplicații să șteargă modelele și algoritmii pe care le-a dezvoltat utilizând fotografii și videoclipuri încărcate de utilizatori.
Dacă întârzii să notifici autoritatea cu privire la o breșă de securitate, îți iei amendă:cazul Warta și autoritatea din Polonia.
Ce s-a întâmplat?
Compania a confirmat că a existat un incident legat de o încălcare a datelor cu caracter personal și că a fost efectuată o evaluare în ceea ce privește riscul pentru drepturile și libertățile persoanelor fizice. Pe baza acestei evaluări, societatea amendată a constatat că încălcarea nu necesită notificarea către autoritate. Compania a considerat că încălcarea a fost cauzată de trimiterea documentului poliței de asigurare la adresa de e-mail greșită indicată chiar de client. În plus, destinatarul neautorizat s-a adresat companiei cu o cerere și compania a solicitat o ștergere permanentă a mesajului cu o cerere de feedback care confirmă ștergerea acestuia.
Problema este că autoritatea din Polonia a precizat că trebuie să verifici adresa de e-mail a persoanei, chiar dacă ea îți indică o adresă greșită, sub semnătură. Altfel spus, dacă ai un formular unde cineva trece o adresă de e-mail, chiar dacă o primești de la persoana respectivă, trebuie să verifici mai întâi adresa aia până să îi trimiți ceva. Dacă această optică va rămâne, companiile vor trebui să regândească complet modul în care au deja implementate sistemele de validare (sau mai bine zis, lipsa validării) adreselor de e-mail furnizate chiar de către clienți.
✨Tehnologie
Aparent, viitorul chiar stă în mașini autonome, doar că acum sunt de largi dimensiuni. Compania de vehicule autonome Aurora a încheiat un parteneriat cu producătorul de camioane Paccar pentru camioane care ”se conduc singure”. Inginerii din ambele companii vor urmări un „program de dezvoltare accelerată” pentru camioanele fără șofer, începând cu modelele Peterbilt și Kenworth ale Paccar.
Tot despre mașini, din nou. Cruise și General Motors vor face un parteneriat cu Microsoft pentru comercializarea vehiculelor autonome fără șofer. Cruise ste acum evaluat la aproximativ 30 de miliarde de dolari. Compania va folosi Azure pentru autovehiculele sale. GM va colabora cu Microsoft pentru a-și dezvolta inițiativele de digitalizare și pentru a explora oportunități de eficientizare a operațiunilor.
Și încă una despre mașini autonome: CEO-ul Waymo, filiala Alphabet care se ocupă de dezvoltarea mașinilor autonome, a declarat că acesta nu consideră Tesla un competitor. În viziunea sa, Waymo are ca scop crearea de mașini 100% autonome, pe când Tesla doar oferă un sistem de asistență „foarte bun”.
De ce ne interesează?
Pentru că aparent încep să se contureze două paradigme în industria de automotive: companiile care se focalizează pe mașini „full” autonome, ca Waymo, și cele care merg „progresiv” și oferă asistență din ce în ce mai bună șoferilor, ca Tesla. În funcție de care dintre cele două paradigme va fi adoptată pe scara cea mai largă și în cel mai scurt timp vom știi ce start-up-uri din automotive vor prospera sau dispărea. Și cel mai important vom știi cum va arăta viitorul: vom vrea un vehicul fără volan, sau vom vrea totuși să păstrăm volanul, dar să avem opțiunea de a-l utiliza sau nu?
Fostul director executiv HBO Max, Kevin Reilly, s-a alăturat boardului consultativ al startup-ului israelian DeepDub, care folosește AI și instrumente de traducere automată pentru a dubla automat filme și seriale TV. Reilly a declarat pentru Variety că intenționează să ajute la extinderea companiei ML și să aducă tehnologia AI la Hollywood. Startup-ul susține că tehnologia sa poate dubla complet un serial TV în 4-6 săptămâni, comparativ cu 14-16 săptămâni obișnuite. Vrea să ducă acest lucru în mai puțin de două săptămâni. Atenție că vorbim de dublat, nu de subtitrare. Voice over. Powered by AI. Imaginează-ți vocea lui Morgan Freeman pe o telenovelă din America Latino.
DuckDuckGo a înregistrat recent peste 100 de milioane de interogări de căutare de utilizatori într-o zi. Compania a cunoscut o creștere susținută în ultimii doi ani. Înregistrează peste 2 miliarde de interogări de căutare pe lună din august 2020. Motorul de căutare oferă acum aplicații mobile și o extensie dedicată Chrome. Nu colectează date despre utilizatori și oferă aceleași rezultate de căutare tuturor utilizatorilor. Lipsa de date a companiei face dificilă estimarea dimensiunii bazei sale de utilizatori. Aplicațiile centrate pe confidențialitate au cunoscut recent perioade majore de creștere. Te gândești și tu la ce ne-am gândit și noi? wink wink 😉
🔐Securitate
Bugurile de securitate găsite în aplicațiile de chat Facebook Messenger și Google Duo ar putea permite hackerilor să spioneze utilizatorii, potrivit cercetătorului Google Project Zero, Natalie Silvanovich. Vulnerabilitățile ar putea permite unui hacker să forțeze un dispozitiv apelat să transmită audio sau video fără interacțiunea apelantului.
A apărut o eroare în playerul YouTube încorporat (embedded) care le-a permis hackerilor să vadă istoricul oricăror vizionări YouTube, linkurile către videoclipurile lor nelistate, lista lor de redare Urmăriți mai târziu, lista videoclipurilor care le-au plăcut și multe altele. YouTube creează liste de redare interne pentru toți utilizatorii, care pot fi accesate prin înlocuirea unor caractere din adresa URL. Nu puteți vizualiza videoclipurile private ale altor persoane doar cu aceste cunoștințe, dar playerul încorporat a avut o eroare care ar putea fi exploatată pentru a face acest lucru. Bug-ul a fost raportat, iar acum a fost remediat.
🛠️utile
Startarium deschide o nouă serie de consultanță gratuită pentru antreprenori. Termenul limită pentru a aplica este 15 februarie 2021. Și e o oportunitate pe care e bine să nu o ratezi.
De multe ori când scrii contracte, o faci pe repede înainte, un fel de ”dă să semnez acolo și să scap, că tot aia e”. Desigur, problema apare în momentul în care nu te gândești că ai anumite clauze prin care în viitor e posibil să fii descoperit. Noi le-am enumerat pe cele mai importante 5 clauze, cu tot cu exemple. Un must-read de luni.
💕recomandarea avocatoo
Alexandru Negrea de la Social Smarts are primul Curs Intensiv de Social Media pe 24, 25 și 26 februarie 2021. Dacă nu te convinge faptul că au luat Premiul de Excelență pentru Educație în Marcom din partea IAA România, ar trebui să te convingă că vine din partea noastră.
Începând de luni ”se ridică” restricțiile în București, așa că poți sta și la interior în restaurante. Totuși, dacă încă e frumos afară, ai putea să stai pe terasa celor de la JacqPot, care arată mirific.
Te-ai gândit vreodată că industria de construcții și inginerie poate fi și creativă și explicată pe înțelesul tuturor? Ei bine, ai un canal de Youtube interesant, în română, de la Șoflete.
Ne revedem lunea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan