Newsletter pe Legale #143
Avem mai multe greve, o să avem cod de conduită la nivel UE pentru AI, Gmail devine mai rapid în căutări, Airbnb dă în judecată state, ai putea fi obligat să divulgi că te folosești de AI la muncă
Ola, ola!
Sper că ai petrecut cu bine în această mini-vacanță de 5 zile și că ți-ai încărcat bateriile pentru vara care urmează.
Stăteam și mă gândeam că acum este momentul cel mai bun să construiești în liniște următorul tău side-business. Lumea e plecată, nu mai e zumzăială, forfotă și te poți concentra pe proiectele tale. Nu mai aștepta - începe azi și pune pe picioare o afacere în mod sănătos, din confortul casei tale (sau de la mare, cine știe).
💪 Sponsorizează Newsletter pe Legale: ajungi la +15k oameni smart care chiar deschid un e-mail și facem o campanie omnichannel de excepție. Ne ajuți să crește și să ținem acest Newsletter gratuit. Scrie-mi pe ana@avocatoo.ro.
⚖️ juridic
Experți recunoscuți în lumea tehnologiei, inclusiv directori de la OpenAI și Google DeepMind, dar și jurnaliști au subliniat necesitatea dezbaterilor privind riscurile inteligenței artificiale, spunând că aceasta reprezintă o amenințare la fel de mare ca cea a războiului nuclear. Într-o scrisoare deschisă, peste 350 de experți au susținut că atenuarea riscurilor AI ar trebui să fie „o prioritate globală”.
Autoritățile norvegiene au observat o „balenă spion” în largul coastei Suediei despre care cred că a fost antrenată de armata Rusiei.
Curriculumul indian pentru materia „științe” nu va mai include lecții despre evoluție, tabelul periodic al elementelor sau sursele de producere a energiei. Schimbările, criticate pe scară largă, vor afecta aproximativ 134 de milioane de elevi cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani începând cu anul viitor. Textele despre democrație, diversitate, partide politice și provocări la adresa democrației au fost, de asemenea, eliminate.
SUA și Uniunea Europeană vor lansa în curând un „cod de conduită” pentru AI, pe care alte țări ar putea să-l adopte ca o soluție intermediară până la adoptarea unor legi. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că aliații au convenit că este „urgență majoră” să adopte codul.
Amazon va plăti 30,8 milioane de dolari pentru a soluționa două cazuri FTC care implică încălcări ale confidențialității prin dispozitivele sale inteligente. Într-un caz, FTC a constatat că Amazon’s Ring a oferit angajaților și partenerilor acces nerestricționat la datele video ale clienților, permițându-le să le vizualizeze, să le descarce și să le transfere fără măsuri adecvate de confidențialitate și securitate.
Și tot Amazon plătește o penalizare de 25 de milioane de dolari pentru acuzațiile federale de colectare de informații sensibile de la copii. Conglomeratul a stocat informații precum locații precise și înregistrări vocale ale copiilor, încălcând legea privind confidențialitatea online a acestora.
Se pare că Departamentul de Justiție a obținut o înregistrare în care fostul președinte Donald Trump recunoaște că a păstrat documente secrete după ce a părăsit Casa Albă. Înregistrarea din iulie 2021, în care Trump se presupune că vorbește despre păstrarea unui memoriu militar clasificat despre un potențial atac în Iran, contrazice afirmațiile anterioare ale lui Trump.
Un judecător federal din Texas le cere acum avocaților din cazurile sale să confirme că dosarele lor nu au fost întocmite exclusiv de AI fără verificare umană.
Când ar trebui angajații să divulge că folosesc AI ca să-și facă munca?
Airbnb dă în judecată New York City pentru că a implementat o lege prin care interzice închirierea pe termen scurt.
Continuă greva profesorilor.
Am stat și am cochetat mult timp cu ideea de a face business. Mai ales că vin dintr-un domeniu închis, anacronic, unde oamenii abia se exprimă încât să înțelegi ceva de acolo. A durat ceva până să prind cheag și mi-aș fi dorit să știu multe alte lucruri de la început ca să o iau pe scurtătură.
Dar tu poți face asta acum mult mai ușor. Ți-am pus toată experiența mea pe tavă, ca să pornești în siguranță.
🕵️ interesante
AI va înlocui cu precădere locurile de muncă ocupate de femei, conform unei analize Revelio Labs.
Nomazii digitali stimulează economiile în [orașe mici](https://restofworld.org/2023/digital-nomads-visa-pricing-out-locals/?) precum Medellín, Columbia. Dar asta provoacă de asemenea creșterea chiriilor.
NBA negociază viitoarele contracte media de peste 5 miliarde de dolari pe an.
National Eating Disorder Association (NEDA) și-a dezactivat chatbot-ul, Tessa, după ce a oferit sfaturi nepotrivite unor utilizatori. NEDA, cea mai mare organizație nonprofit axată pe tulburările de alimentație din SUA, plănuise inițial să-și înlocuiască personalul liniei telefonice cu robotul de wellness AI, care a fost instruit pe un program de prevenire a tulburărilor de alimentație numit „Body Positive”.
Potrivit Bloomsbury Publishing, cărțile au devenit din ce în ce mai populare ca alternative de divertisment mai ieftine pentru persoanele care renunță la servicii de abonament precum Netflix. Hm, pare cam devreme pentru astfel de statistici, nu?
Un grup pasionat de subiectul longevității vrea să-și creeze propria organizație independentă pentru a studia tratamente care să încetinească îmbătrânirea. Ei cred că, în acest sens, companiile nu ar trebui să respecte legile care limitează modul în care se dezvoltă și se testează medicamentele.
Goldman Sachs caută să economisească până la 600 de milioane de dolari prin concedierea mai multor angajați în lunile următoare.
Joe Biden a declarat că s-a întâlnit recent cu oameni de știință de top în domeniul inteligenței artificiale care și-au exprimat îngrijorarea că AI ar putea într-o zi să depășească gândirea umană.
"Prețurile la petrol, transport, ingrediente alimentare și alte materii prime au scăzut în ultimele luni, pe măsură ce șocurile generate de pandemie și de războiul din Ucraina s-au estompat." Asta înseamnă că și prețurile de consum scad în sfârșit, nu-i așa? Ei bine, nu chiar. Se pare că corporațiile se bucură de marje mai mari, iar consumatorii continuă să cumpere chiar și la prețuri mai mari.
Când putem să numim o brânză … brânză?
O listă cu 147 de erori logice.
Al Pacino, 83, așteaptă un copil cu prietena sa de 29 de ani. Iar Robert de Niro, 79, a devenit [tată](https://www.cbsnews.com/news/robert-de-niro-7th-child-name-baby-photo-cbs-mornings/#:~:text=The actor and his partner,ounces%2C De Niro told King.).
Indexul anual de corupție.
În București se reiau cursele cu autobuzul cu 2 etaje, după 3 ani de pauză.
Sexul prost duce la o îmbătrânire prematură a creierului.
Ar trebui să știi în permanență pe unde sunt prietenii tăi?
Gen Z lucrează prea mult?
O companie și-a înlocuit managerii cu coach și i-a crescut productivitatea cu 20%.
Un VPN a avut o breșă de securitate d 360 milioane de înregistrări.
🛒 e-commerce
Amazon va permite unor angajați ai depozitului să lucreze doar în perioada în care funcționează și școlile. Procedura de lucru va fi pusă la dispoziția părinților și bunicilor din Marea Britanie.
Gigantul de publicitate WPP și Nvidia s-au asociat pentru a lansa un motor de conținut bazat pe inteligență artificială pentru crearea de campanii publicitare. Platforma permite echipelor creative ale WPP să genereze și să personalizeze conținut digital exclusiv pentru clienți.
Yeezy și Adidas - o pierdere de 540 de milioane de dolari în ultimul trimestru.
Amazon folosește inteligența artificială pentru a identifica bunurile deteriorate. Compania a lansat tehnologia la două centre de livrare.
Instacart a adăugat un nou instrument de căutare AI pentru a răspunde întrebărilor legate de alimentație sau de planificare a meselor și pentru a recomanda produse.
Amazon renunță la vocile celebrităților lui Alexa, inclusiv Samuel L. Jackson și Melissa McCarthy. De ce? Amazon pierde bani pe Alexa și și-ar putea dezvolta propria inteligență artificială.
E mai eficient din punct de vedere economic să faci retur la produse în magazine, în loc să le expediezi. Și vom avea probabil un nou trend.
Magazinele online măresc taxele de procesare dacă plătești cu cardul la box-uri - unele chiar la 15 lei. A fost o vreme când era 0.99 lei. A fost.
Snapchat a dat trendul cu testarea virtuală a produselor de beauty (chiar dacă la noi nu a prins). Dar ce urmează în materie de e-commerce?
Amazon se gândește să ofere servicii de telefonie mobilă (gratuit sau foarte accesibil ca preț) către abonații Prime în SUA.
Până și brandurile mari fac dupe după alte branduri mari.
Walmart se gândește să se ducă pe piața internațională.
Ce ai vrea să descoperi în edițiile viitoare din Newsletter pe Legale?
🤳 social media
2023 State of Marketing Report aici.
Informațiile personale ale creatorilor TikTok (cum ar fi date de identificare de pe cărțile de identitate sau carduri) sunt stocate în China, unde angajații le pot accesa, a raportat Forbes. TikTok neagă acest lucru, dar informațiile le-ar putea oferi parlamentarilor americani mai multe avantaje.
Mark Zuckerberg a dezvăluit căștile de realitate virtuală (VR) Quest 3 ale companiei, cu câteva zile înainte ca Apple să-și anunțe propriul dispozitiv VR/AR. Quest 3 are un nou cip Qualcomm Snapdragon, cu o performanță grafică de două ori mai mare și un design cu 40% mai subțire decât Quest 2.
Snapchat a lansat o funcție prin care utilizatorii trimit fotografii către chatbot-ul său „My AI” și primesc în schimb un răspuns text. Pentru că de ce să mai vorbim între noi…
Tot Meta le cere angajaților să vină 3 zile pe săptămână la locul de muncă.
Instagram testează noi metode de control prin care le va permite utilizatorilor să vadă în feed mai mult din ceea ce vor.
WhatsApp o să se folosească și mai mult de material design.
O femeie și-a dat seama că bărbatul ei are o aventură după ce a văzut o poză cu micul dejun și un deget într-o postare la o altă femeie. Oh, wow.
Trump o să-ți ia bani dacă vrei să faci cercetare academică.
📱 internet & tehnologie
La câteva zile după ce a devenit cel mai valoros producător de cipuri din lume Nvidia a dezvăluit mai multe produse AI noi, inclusiv o platformă robotică și un nou supercomputer AI.
Apple își închide serviciul „My Photo Stream” pe 26 iulie, semnalând o tranziție completă la iCloud Photos.
Aplicația ChatGPT de la OpenAI pentru iOS a obținut peste 500.000 de descărcări în primele șase zile. Și acum e disponibilă și în România.
Compania de genealogie MyHeritage a lansat o nouă aplicație mobilă numită Reimagine, care folosește inteligența artificială pentru a îmbunătăți fotografiile tipărite și a anima fețele din imagini.
Apple a lansat Apple Music Classical ca aplicație autonomă pentru Android, la două luni după debutul său pe iOS.
Ikea cumpără Made4net, un furnizor de software pentru lanțul de aprovizionare din SUA, ca parte a planurilor sale de creștere. Retailerul a anunțat investiții de peste 5 miliarde de dolari în acest an pentru noi magazine și pentru a-și dezvolta operațiunile de comerț electronic.
Ne place de Adobe că vine cu AI nou pentru Photoshop. E real? Nu e? Ce facem?
Pe lângă scamurile cu poze, video și foto, e bine să fii atent și la deepfake-urile audio. De la ”am nevoie să-mi transmiți 2.000 euro pentru că am o urgență” până la ”trimite-mi te rog o parolă pentru contul de e-mail”. Ca să nu mai amintim că multe din ele par că vin de la CEO, manager sau alte cele.
Exact cât timp îi ia unui hacker să forțeze o parolă? În funcție de puterea parolei, este între "instantaneu" și... două septilioane de ani. (Pentru cei care țin socoteala, asta înseamnă cam de 146 de trilioane de ori vârsta cunoscută a universului). Există un ditamai raportul pe tema asta, pe care-l poți citi aici.
În curând vom asista cel mai probabil la deepfakes în timp real. Asta înseamnă că vei interacționa în timp real cu videouri, personaje și vei primi răspunsuri astfel încât nu-ți vei da seama dacă este sau nu adevărat.
Spania vrea să înterzică criptarea end-to-end. Nu este primul stat care dorește asta și o să fie interesant de văzut în următoarea perioadă cum va evolua tot acest fenomen.
Aplicația Signal îți permite acum să îi înlocuiești icoana principală cu o icoană de aplicație pentru vreme, ca să nu se prindă cineva că o folosești.
Apple a negat o afirmație a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei care acuză compania că a cooperat cu guvernul SUA pentru a spiona utilizatorii ruși de iPhone.
Cum te spionează telefonul prin intermediul SDK-urilor?
Amazon a fost de acord să plătească 25 de milioane de dolari ca parte a unei înțelegeri civile cu FTC și cu Departamentul de Justiție în legătură cu modul în care a gestionat datele vocale ale Alexa, despre care s-a constatat că a încălcat legea privind confidențialitatea copiilor.
250.000 de oameni sunt de acord să-și dea datele ca să primească un televizor smart gratuit.
Am scris în ediția trecută că Asociația pentru Tulburări de Alimentație a decis să înlocuiască oamenii cu un chatbot. Acum au revenit asupra deciziei.
Google spune că acum Gmail merge mai rapid cu ajutorul AI. Cel mai rapid va fi când va răspunde la mesaje în locul meu.
În SUA vei putea să-ți pui cartea de identitate în Google Wallet. Nu știu sigur dacă aș vrea chiar asta.
Artifact, o aplicație de știri făcută de fondatorii Instagram, Kevin Systrom și Mike Krieger, folosește acum inteligența artificială pentru a rescrie titlurile clickbait semnalate de utilizatori.
Microsoft nu va mai oferi suport pentru Cortana. Folosea cineva Cortana?Z
Zoom îți dă acum transcriere cu AI la întâlniri, ca nu cumva să ratezi ceva de pe acolo.
Hackerii publică anunțuri că au hackuit pe site-uri .gov și .edu.
🛠️ utile
Browserul ARC te ajută să fii mai productiv.
Editorul video de la Dumme te ajută să faci YouTube Shorts în câteva minute.
💕 recomandarea avocatoo
Cum să treci mai ușor peste mahmureală?
Eisenhower Matrix vs. liste de to-do - care este mai bun?
Angajat ➡️ freelancer ➡️ solopreneur. Fă trecerea corect.
Vrei să lucrăm împreună? 🤝
Când ești gata, uite 5 moduri în care te putem ajuta:
Cumpără cartea ”Digitale pe Legale” - ai tot ce trebuie să știi dacă vrei să pornești orice fel de afacere în domeniul digital sau în calitate de content creator.
Scapă de stresul depunerii Declarației Unice în 2023: în maxim 60 de minute ai totul pus la punct.
Vino la cursul nostru: Freelancer pe Legale: te învăț să devii un freelancer fără bătăi de cap.
Programează o sesiune 1 la 1 cu mine.
Promovează-te către 15K+ abonați la Newsletter pe Legale (iunie spre final)
Dacă ai chestii care ți s-au părut interesante și pe care vrei să le împărtășești cu noi, scrie-ni-le în comentarii (ca să le vadă și ceilalți).
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Loredana
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.