Newsletter pe legale #1
Nu știu ce mă sperie mai tare de Halloween 🦇 : spiritele rele, COVID-ul sau deciziile pe care le iau autoritățile.
Tu ce îți iei de un 1 ban?
Începând cu 1 noiembrie, valoarea unui tichet de masă este, nu o să-ți vină să crezi, fix 20.01 lei. S-a majorat de la 20 de lei în aprilie 2020.
Sunt curioasă: tu ce îți iei de un ban? Mă simt bogată deja.
Mirajul fondurilor de COVID-19
Măsura 1 de microgranturi a rămas cu bugetul neepuizat. Trebuiau să se dea 50.000 granturi, au aplicat doar 29.000 de firme, ONG-uri și PFA-uri pentru cei 2.000 euro.
Asta pentru că cei mai mulți se angajează pe firmă, ei pe ei, ”că așa au auzit că e bine la bătrânețe” și plătesc taxe de 2 ori. De asta au pierdut fonduri de 2.000 euro.
Nu e panică, mai schimbăm schimbarea
Aparent, e o modă să schimbi regulile jocului din mers. Așa cum la IMM Invest ne-am trezit peste noapte cu condițiile schimbate (după ce unii dintre noi deja dădusem reject la bancă), acum cineva cere la Minister să nu mai dea toți ăia 150.000 eur, ci să plafoneze pe la 25-30.000 euro, să primim mai mulți bani.
Pentru că aplicația te punea automat să ceri suma maximp, bugetul a fost epuizat în mai puțin de 10 minute, potrivit celor de la termene.ro. Dacă vrei să faci o simulare cu baza de date cu firmele care au aplicat pentru microgranturile de la măsura 2, o găsești aici, trebuie doar să precizezi sursa dacă te folosești de ea public.
Dar cu măsura 3 ce facem?
Teoretic ar fi mai o măsură, a treia, pentru investiții, un fel de miraj, doar că nici până acum nu ne lămurim exact care ar trebui să fie condițiile și pe cine să favorizăm. Așadar, mai așteptăm.
S-a lansat Facebook Dating în România
Dacă te-ai plictisit de Tinder, Instagram, Facebook, TikTok, SnapChat sau chiar aplicațiile dedicate de dating, află că s-a lansat și în România Facebook Dating.
Niște probleme de privacy, aș zice
Prietenii tăi nu îți vor apărea la sugestii
Nu e un lucru rău, dar am 5000 de prieteni, pe care i-am ales pe mustață pe unii de acolo. Poate că mi-ar fi plăcut să îmi zici că e un mix & match ca la Mirinda.
Dar aparent, poți face asta, dacă pui 10 persoane la secret crush, pune și el/ea și o să fie cu love love. Mai bine mă întorc la oracol.
Ai Virtual Date
Work from Home, Shop from Home, Sex from Home, Date from Home. Pentru că, de ce nu?
Primul gând când am citit despre Virtual Date a fost filmul cu Bruce Willis (nu, nu ăla unde nu mai moare), ci Surrogates, pe care te invit să-l vizionezi când nu ai ce face, că se potrivește foarte bine la perioada asta.
Sunt curioasă dacă poți pune un background virtual ca la Zoom. Nu de alta, dar să te vezi video virtual cu un străin, cum să zic, e un free ticket pentru tâlhărie. Crezi că bat câmpii? Uite ce am primit pe Instagram:
Mai ții minte când mama și cu tata îți ziceau să nu mai spui pe la prieteni pe la școală ce ai prin casă că nu știi când te trezești cu vreun hoț? Ia de aici.
Poți da prin Messenger share unui prieten la locația de la date
Sigur, doar că e valabilă 60 de minute. În Argentina, când au ridicat restricțiiile de lockdown, te lasă să stai în restaurante 90 de minute. Știi câte se pot întâmpla în 30 de minute? Hehehehe.
Pe lânga asta, am scris un scurt ghid ilustrat pe Instagram despre cum să te protejezi (virtual) pe Facebook Dating (dă click pe poză și te duce acolo).
Că tot vorbeam de hărțuiri
Luna octombrie am dedicat-o cyberstalking-ului și hărțuirii stradale.
Ca să nu te țin în suspans, pe hărțuire stradală aparent s-au dat până acum 17 (!) amenzi contravenționale, iar pe cyberstalking niciuna.
Fenomenele sunt des întâlnite, de la ”Hei pisi, te scot la un suc?” până la persoanele acelea care te terorizează de îți e teamă să mai pui o poză pe Instagram de pe unde ești, că te trezești cu ele acolo.
Dacă crezi că e un fenomen izolat, află că am pățit-o pe propria piele. M-am trezit cu cineva fix când ieșeam de la sală. Mersese tot Bucureștiul. E horror. Norocul meu că mă duc la sală și trag de fiare, că cine știe, așa vede brandul și se sperie.
Cum crezi că ar trebui abordate fenomele de cyberstalking și hărțuire stradală?
Google Pay trebuia să vină în România. Dar ca orice lucru românesc, întârzie un pic.
Teoretic, Google Pay trebuia să se lanseze pe 27 octombrie în România, practic se mai amână un pic.
Asta înseamnă că nu mai trebuie să îți descarci un APK de pe internet, îl vei putea descărca direct din Google Play, și o să plătești cu telefonul, ceasul sau brățara ta ultra fancy & fit contactless prin NFC.
Doar că va trebui să mai aștepți un pic. Oricum, nu uita că în general pentru shopping online, e bine să ai un card virtual, cum e cel de la Revolut, pe care să îl încarci doar cu suma cu care trebuie să cumperi. Pare o chestie de migală, dar mai bine pierzi 2 minute decât 2000 de lei.
Cristian Onețiu lansează primul program de formare de mentori în ale antreprenoriatului
Este vorba despre programul Business Mentor care începe pe 11 noiembrie și o mână de oameni aleși pe sprânceană vor fi "instruiți" să predea mai departe know-how primit de la Cristi, către cursanți.
O să fie și un webinar introductiv gratuit, Contribuie la dezvoltarea antreprenorilor români, online, pe 29 octombrie, de la ora 15:00.
Mereu mi-a plăcut la Cristi modul foarte franc prin care abordează problemele și că vine cu soluții. Sigur, e un om de sales, de acord. Dar dacă te uiți la ce a realizat și modul în care prezintă totul, chiar merită să te înscrii. Măcar pentru experiența altora.
Zoom aduce criptare end to end și pentru poporul neplătitor
Nu te-ai fi gândit, dar dacă până acum nu ai plătit pentru un cont pe Zoom (și sigur nu ai făcut-o), află că toată înregistrarea ta nu era criptată de la un capăt la altul. Ce înseamnă asta?
Criptare end to end înseamnă că doar cel care trimite și cel care primește au acces la datele alea. Cineva din exterior (vecinul spre exemplu care vrea cu orice preț să afle cu ce iți umpli nopțile), chiar dacă interceptează discuția ta, are nevoie de o cheie de decriptare, altfel vede doar o însușire de caractere.
Whatsapp e criptat end to end, la fel și Facebook Messenger, dar doar la Secret Conversations, pe care nu cred că îl folosește multă lume.
Dar pe scurt, până acum putea afla tot poporul ce vorbeai tu pe Zoom dacă voia, acum nu mai poate. Ia zi, ceva pornache sau înjurături de șefi?
Iar apropo de criptare, Germania acordă serviciilor secrete acces la toate conversațiile de pe Whatsapp
Ce credeai tu? Că dacă scrii pe Whatsapp rămâne doar între tine si destinatar? Salutare groupies. Acum vine și serviciul secret german la petrecere.
Măsura e făcută ca să combată terorismul. Terorism, aplicații de COVID-19. Heh. Frumoase vremuri ne așteaptă.
România o să dezvolte o aplicație pentru a vedea dacă ai intrat în contact cu cineva cu COVID-19
Pentru că de ce să folosim aplicațiile de la Google când putem să alocăm fonduri pentru asta?
Ah, da, pentru că face parte din programul de guvernare PSD. De când o aplicație și un site de COVID intră într-un program de guvernare?
Foarte bună ideea pentru dezvoltarea și susținerea antreprenoriatului românesc, dar decât să îi tot dăm cu trial & error pe pandemie, mă gândesc că mai bine adoptam o soluție făcută de alții care au tot testat-o.
Începem să vedem cum e cu influencer marketing
MOCAPP s-a listat pe seedblink. MOCAPP este o platformă care permite brandurilor să aleagă influencerii, să primească date și analize despre ei și să facă cea mai bună alegere pentru promovarea produselor în mediul online.
Poți consulta aici ghidul de scris de noi, împreună cu IAB România, 2performant și Smart Social despre influencer marketing, unde vei găsi toate informațiile de care ai nevoie, inclusiv juridic.
Asta pentru că domeniul de influencer marketing este tot mai intens și trebuie reglementat, iar reglementarea o să vină, chiar de la platformele sociale.
Tocmmai de aceea noi avem un pachet dedicat segmentului de influencer marketing, ca să nu mai stai să-ți bați capul.
Recomandarea avocatoo
Am zis să facem și o recomandare de chestii pe care le găsim interesante, pe final. Dacă nu știai, Flip este un site de unde poți cumpără telefoane de ultimă generație, second hand, verificate tehnic și cu garanție de 100 de zile.
Mereu am fost de părere că unele lucruri merită să le iei second-hand, mai ales când arată ca noi și ai garanția ca merg foarte bine.
Mai mult, poți să și vinzi telefonul acolo, dacă vrei să iei ceva mai bun pe care ai pus ochii.