Neswsletter pe legale #4
Am intrat în lockdown 2.0, Google pune poprire pe telefon și începe săptămâna Deluxe la Lidl.
Google va putea să-ți pună poprire pe telefon
De fapt, nu Google în sinea lui. Dar există o aplicați pe Google Play, numită ”Device Locker Controller”, pe care Google o oferă băncilor unde ai credit, ca să-ți blocheze telefonul dacă nu plătești ratele la timp.
Din descriere ”Device Lock Controller permite gestionarea dispozitivelor pentru furnizorii de credite. Furnizorul dvs. poate restricționa de la distanță accesul la dispozitivul dvs. dacă nu efectuați plăți. Dacă dispozitivul dvs. este restricționat, funcționalitatea de bază, cum ar fi apelurile de urgență și accesul la setări, vor fi în continuare disponibile.”
Asta că tot am început noi să facem tot mai multe plăți online și telefonul devine o constantă din viața noastră. Nu plătești ratele, îți blocăm telefonul.
Data viitoare când ajungi pe la o bancă, vezi ce setări are aplicația pe care o folosești. Dacă Google face o aplicație dedicată, cât mai durează până ce băncile vor putea, prin intermediul aplicației de mobile banking, să-ți blocheze telefonul? Hue hue hue.
Nu uita să te abonezi, dacă nu ai făcut-o :) mulțumim!
Huawei România lansează programul de buy-back
Pandemia ne-a învățat totuși că nu e chiar bine să nu avem producție și să aruncăm tot ce avem la îndemână atunci când se strică.
Așa e și cu telefoanele: cum apare un model nou, imediat vrei să-l iei. Pe lângă faptul că costă enorm de mult, vechiul telefonul chiar nu are nimic.
Huawei România vine cu o campanie foarte bună de buy-back: vii cu telefonul vechi, ei îți dau un voucher și dacă vrei ultimul model de Huawei, mai primești încă 500 de lei.
Iar de prin surse, știu că cei de la Flip.ro au intrat în parteneriatul acesta pilot și iau și telefoanele vechi sau care nu se mai aprind pentru a le recicla.
Declarații, adeverințe și ghiduri
Am scris articolul despre noua carantină aici: drepturi, obligații, declarații + cele mai frecvente întrebări ale tale.
Pentru că de azi intrăm în carantină la nivel de țară, avem o declarație pe proprie răspundere pe care trebuie să o completezi dacă te deplasezi între 23 - 05 și o adeverință de la angajator, dacă e cazul și trebuie să te deplasezi în același interval orar menționat.
Am pus variantele oficiale mai sus, ca să nu ai probleme.
De asemenea, declarația poate fi generată și de tine de pe portalul STS, dar atenție că trebuie semnată acolo jos, adică să dai cu mouseul :)
Pe scurt, da, poți să le ai pe telefonul mobil și să le arăți, alături de cartea ta de identitate, dar trebuie să le semnezi și să aibă neapărat data din ziua respectivă.
Pentru că unii uitam să le semnăm în primăvară sau să schimbăm data.
De asemenea, Inspecția Muncii a scos un ghid despre cum să operezi modificările în REVISAL când trebuie să bagi oamenii în telemuncă sau munca la domiciliu.
Resursele tale utile în perioada asta sunt:
Covid-19 și relațiile de muncă. Tot ce trebuie să știi ca angajator (citit de peste 750.000 persoane)
25 întrebări pe care ți le-ai pus ca antreprenor în perioada stării de urgență
Apropo de angajați, concedii medicale pentru COVID și toate cele. În perioada asta tot mai mulți ne îmbolnăvim de SarS CoV-2 și trebuie să stăm acasă. Beneficiem de concediu medical, care trebuie recuperat înapoi de la stat. Aici intervenim noi: îți recuperăm banii din concediile medicale extrem de repede, ca tu să te concentrezi pe activitatea ta și să ai un cashflow.
Influencerii își fac sindicate
Când te gândești la un influencer, vezi doar ideea de sparkling content și cum se scaldă în banii și produsele primite ca urmare a sponsorizărilor, nu?
Nu e chiar așa: de multe ori există o discriminare între ei, sunt plătiți prost sau li se dă țeapă și mai mult, unii sunt obligați să atingă un target dacă vor să primească onorariul.
Tocmai de aceea în UK influencerii au pus pe picioare un ”sindicat al influencerilor”, ca să protejeze interesele. Și care chiar face chestii, nu doar se uită la stele.
Whatsapp introduce funcția de mesaje care dispar
Încet, încet, Whatsapp introduce funcția de mesaje care vor dispărea, exact cum e cazul la Signal și Telegram.
Doar că în cazul nostru la Whatsapp acestea vor dispărea doar după 7 zile și momentan nu poți stabili o perioadă mai scurtă.
Întrebarea va fi dacă aceste mesaje vor putea sau nu fie să ”interceptate” de autorități și folosite ulterior ca probă în instanță. Rămâne de văzut.
Găsești mai multe informații despre asta, aici.
Iar apropo de Whatsapp, s-a lansat Whatsapp Payments în India
Acum 3 zile, Whatsapp a anunțat că lansează Whatsapp Pay în India.
Practic, poți trimite și primii bani de la orice user pe care îl ai în contacte, fără vreun cost, exact ca la Revolut.
Serviciul a mai fost implementat și în Brazilia, dar a fost suspendat după o săptămână, întrucât interferea pe piața concurențială interbancară.
De asemenea, facilitatea de plată va putea fi folosită și de companiile care au un profil de business pe Whatsapp. Mai multe poți citi pe pagina oficială aici și aici.
O firmă de avocați din UK este amendată că a încălcat GDPR
O firmă de avocatură din UK a primit o amendă de 10.000 lire de către Trinity Chambers (un fel de barou local) pentru că a trimis e-mailuri și scrisori destinatarilor care conțineau în detaliu date despre părțile din dosar.
S-a arătat că Trinity Chambers LLP a trimis fișiere pe e-mail și în poștă, inclusiv informații personale foarte confidențiale și sensibile referitoare la reclamant și la familia lor „fără o securitate adecvată”.
Asta pentru că aceste informații ar fi putut fi accesate de terțe persoane, mai ales prin intermediul poștei. Totuși, dacă în ceea ce privește poșta pot înțelege, pe partea de e-mail este un pic mai complicat, mai ales că toate corespondența avocat-client este apărată de secretul profesional. Sigur, secretul profesional nu se bate cap în cap cu GDPR, ci dimpotrivă: trebuie luate măsuri suplimentare pentru a-l proteja.
Cel mai probabil, avocații vor recurge în viitor, pentru comunicările electronice cu clienții, la portaluri web, pe baza de username și parolă, eventual cu o autentificare în doi factori.
În România, divulgarea secretului profesional este prevăzută de art. 227 din Codul Penal și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă .
UE se pregătește de o revoluție în domeniul reglementărilor digitale
Uniunea Europeană se lanseze două proiecte de inițiative legislative care să „updateze” regulile jocului în domeniul serviciilor digitale. Denumite Digital Markets Act și Digital Service Acts, inițiativele au ca scop adaptarea regulile antitrust aplicabile giganților tehnologici americani.
Se va aplica companiilor „portar” ai economiei digitale. Nu există încă o definiție clară, ci două variante posibile. Varianta narrow va face noile reguli aplicabile doar celor patru „cavaleri” Big Tech: Google, Facebook, Apple și Amazon. O definiție mai largă va extinde aplicabilitatea și către alți jucători, ca Airbnb.
Inițiativele ar urma să introducă două schimbări importante.
Crearea unei liste de „dos and don’ts” aplicabilă „portarilor”. Scopul va fi de a împiedicare a monopolului și de a încuraja IMM-urile digitale să crească. Printre măsurile care s-ar putea afla pe listă sunt: obligarea „giganților” să împartă datele cu jucătorii mai mici, interzicerea favorizării serviciilor proprii, etc.
Crearea unui cadru european de investigarea a dealurilor din domeniul tehnologie. Cadrul va permite chiar intervenirea mai agresivă în oprirea fuziunilor și achizițiilor cu potențial de a crea monopol sau să înăbușe inițiative inovatoare.
Este de urmărit cum vor evolua cele două propuneri și mai ales cum se vor completa cu inițiative similare ale Congresului American. Oricum, concluzia e clară: Big Tech devine prea big și pune guvernele pe jar.
Despre furnici și viitorul banilor
Săptămâna asta Ant Group, cea mai mare companie de fintech din China și well… din lume ar fi trebuit să aibă o listare dublă la bursele din Hong Kong și Shanghai. Cea mai mare din istorie de altfel. Guvernul de la Beijing a decis însă să oprească procesul din cauza unor „nereguli grave”.
Și dacă te întrebi care-i relevanța… Ei bine relevanța stă în ce face Ant Group. Și ce vor începe să facă tot mai multe companii fintech dacă modelul are succes.
Ant Group nu e your typical Revolut: un card virtual fancy pe care îl folosești în vacanțe. Ant Group e sinonim cu toată piața de banking digital din China (more or less). Îți permite să realizezi plăți prin coduri QR, oferă împrumuturi, oferă oportunități de investiții, vând chiar și asigurări și multe altele. Partea interesantă? Nu sunt altceva decât un intermediar. Băncile din spate sunt cele care îți oferă toate serviciile. Și totuși au succes. Ceea ce ne face să credem că în viitor Revolut, Monzo și celelalte companii din industrie s-ar putea să adopte strategii similare.
Și asta e relevant din două motive:
S-ar putea să devină mult mai ușor și pentru noi europenii să accesăm servicii de banking prin varii aplicații. Care de obicei oferă prețuri mai bune decât băncile clasice.
Când lucrăm cu intermediari fintech trebuie să ținem minte că de fapt în spate se află tot bănci. Și în domeniul bancar nu există oferte minune. De aceea nu uita să citești cu atenție termenii și condițiile!
Recomandare noastră e să fii cu ochii pe industria fintech. Presimțim că va deveni din ce în ce mai hot în următorii ani.
Ca să ai o săptămână minunată…
Opera din Barcelona a susținut un concert în fața a 2292 plante
Pe timpul pandemiei s-a întâmplat asta, iar plantele au fost donate către cei din sistemul medical din spitalul din Barcelona.
Nu avem oameni? Nu e problemă. Facem concert caritabil. 2292 plante.
Sapiens: o istorie grafică e disponibilă cu precomandară
Dacă ai citit până acum cărțile de Yuval Noah Harari, să ai Sapiens în ediție grafică este un must-have. Cartea poate fi precomandată aici.
Sau poate că ar fi cazul să pui pe listă Arta Manipulării, că e utilă în aceste vremuri.
PS: începe săptâmâna Deluxe la Lidl.
Dacă ți-a plăcut newsletterul nostru, trimite-l și prietenilor tăi, pe butonul de mai jos.
Ne revedem joi! Până atunci ne găsești pe Facebook, Instagram și Youtube și nu uita să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Ai grijă de tine!
Ana & Bogdan
Schimbaţi culorile: verde pe cenuşiu = invizibiliate.
Ca să văd ce este scris cu verde am marcat textul adică am pierdut timp degeaba.